Prevence,  Problém a řešení,  Rubriky,  Zdraví v kuchyni

Sója, neobyčejně zdravá luštěnina

Pomůže vám snížit cholesterol, srovnat hladinu hormonů, ochrání vaše cévy, a pokud se ji naučíte správně připravovat, obohatí váš jídelníček o spoustu chutných a zdravých jídel.

Význam sóje pro zdraví je skoro neuvěřitelný a zcela oprávněně dostala přívlastek rostlina budoucnosti. Dokáže totiž zčásti nahradit deficit bílkovin v případě nedostatku živočišných produktů a na druhé straně umí odstranit řadu důsledků nezdravé výživy, plné živočišných tuků. Pomáhá snižovat cholesterol, chrání před onemocněním srdce, cév, obezitou či dokonce rakovinou. Je také výtečným zdrojem přírodní vlákniny, fytoestrogenů a cenných vitaminů a minerálů.

Dobré bílkoviny

Odborníci spočetli, že půl šálku sójových bobů dodá tělu tolik bílkovin jako stopadesátigramový steak. Na rozdíl od masa však neobsahuje škodlivý cholesterol a výhodné je i její složení tuků. Z větší části je tvoří nenasycené mastné kyseliny, což je další faktor působící proti ateroskleróze a jejím důsledkům, jako jsou infarkt, mrtvice či trombóza. V prevenci srdečních chorob se uplatňuje i vysoký obsah draslíku, vápníku, hořčíku a železa. Podle vědců mohou lidé s vysokým cholesterolem denní konzumací 25 až 50 gramů sójovébílkoviny místo masa snížit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu v průměru o osm procent.

Vhodná i pro celiatiky

Sója a výrobky z ní jsou potravinou, která se uplatňuje i při léčbě celiakie, alergie na lepek v obilovinách a výrobcích z nich. „Tyto nevhodné potraviny lze naštěstí v jídelníčku nahradit. Jednou z možností je i sója,“ říká dietoložka z Fóra zdravé výživy Tamara Starnovská. Celiatici se však podle ní často potýkají i se špatným zpracováním mléčné laktózy, která se hlavně při zahájení léčebné diety z jídelníčku vyřazuje. I v takovém případě může sója pomoci. Například v podobě sójového mléka či sójových jogurtů. Díky vysokému obsahu bílkovin a vápníku jsou plnohodnotnou náhražkou mléčných výrobků, což mohou využít i lidé, kteří jsou na mléčnou laktózu dlouhodobě alergičtí.


Protože sója je zásadotvorná a má vysoký obsah vápníku, hodí se při různých formách revmatických onemocnění, osteoporóze, překyselení, pálení žáhy, ekzémech, vyrážkách. Foto: Sutterstock

Ideální potravina pro ženy?

Sója se vyznačuje i vysokým obsahem fytoestrogenů – rostlinných hormonů. Ty, jak je známo, dokážou příznivě ovlivňovat hladinu estrogenů v těle, tedy i všech onemocnění a příznaků, které vyplývají z hormonální nerovnováhy. Příznivě působí hlavně při různých klimakterických obtížích nebo poruchách menstruace. Rostlinné hormony také harmonizují tvorbu a rozklad vlastních estrogenů, což se ukazuje jako jedna z forem prevence rakoviny prsu. Ale i muži mohou z rostlinných hormonů profitovat – pomáhají předcházet rakovině prostaty. Společně s vápníkem pak fytoestrogeny ze sóje působí i jako prevence osteoporózy. Za zmínku stojí i estetický efekt fytoestrogenů. Povzbuzují prokrvení organismu, zvyšují zásobování tekutinami, což v konečném důsledku zpomaluje stárnutí pleti a zlepšuje její vzhled.

Sója může řešit i nedostatek vlákniny

Ve sto gramech sóje se také nachází až 4,5 gramu vlákniny, hlavně celulózy a hemicelulózy. Významná úloha se připisuje vláknině zejména z hlediska prevence a léčby metabolických poruch a její nedostatek se dává do souvislosti s vyšším rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva. Bylo prokázáno, že obohacení jídelníčku o sójovou vlákninu má příznivý vliv nejenom na hladinu tuku v krvi, ale také na krevní glukózu. Proto se sója doporučuje také diabetikům.

Text: Ivana Dulková, foto: Sutterstock







Koupit časopis