Zdraví v kuchyni

Těstovinové variace

Zavzpomínejte na dovolenou v Itálii a uvařte si vynikající, ale zároveň jednoduchá jídla z těstovin. Jsou lehká, zdravá, zasytí a naděláte s nimi velkou parádu estetickou i chuťovou.

Pikantní špagety

špagety, sůl, 2 chilli papričky, 4 stroužky česneku, olivový olej, parmazán, zelené bylinky na ozdobu

Uvařte špagety podle návodu. V pánvi na lžičce olivového oleje zprudka orestujte jemně nakrájené chilli papričky a česnek, promíchejte se slitými špagetami. Podle chuti můžete dosolit a opepřit. Servírujte. Můžete posypat parmazánem a nasekanými bylinkami.

Penne v červeném

těstoviny penne rigate, konzerva loupaných rajčat, černé olivy, 1 menší cibule, 5 stroužků česneku, olivový olej, sůl, pepř, oregano, mozarella

Uvařte penne podle návodu. Než se uvaří, osmahněte na olivovém oleji jemně nakrájenou cibulku, přidejte prolisovaný česnek, nakrájená rajčata jen s půlkou jejich šťávy (zbylou můžete podle potřeby dolít), přidejte sůl, pepř a oregano, povařte a přidejte černé olivy. Omáčku promíchejte s těstovinami a nadrobenou mozarellou a můžete podávat.

Krevetové tagliatelle

těstoviny tagliatelle, mražené krevety, 3 stroužky česneku, cuketa, máslo, bylinky, sůl, pepř

Uvařte těstoviny podle návodu. Krevety nechte rozmrazit a slijte z nich přebytečnou vodu. Opečte je na pánvi na rozehřátém másle, přidejte česnek, nakrájenou cuketu, sůl, pepř a podle chuti bylinky. Směs rozložte na těstoviny a podávejte.

Co je co

Farfalle – mají tvar mušliček a hodí se k masovým směsím, můžete je zapéct

Penne rigate – krátké trubičky, které si rozumějí s ostrými omáčkami

Špagety – úzké, dlouhé, hodí se téměř ke všemu

Makarony – podobné špagetám, ale jsou tlustší a duté

Tagliatelle – široké, dlouhé nudle, bývají smotané do tak zvaných hnízd, chutnají s houbami a masovými omáčkami

Tortellini – těstoviny ve tvaru taštičky jsou nejčastěji plněné sýrem, houbami nebo masem

Campanelle – malé kornoutky s vroubky se hodí jako přílohy k jídlům s omáčkou

Fusilli – lidově řečeno vřetýnka – můžete jen posypat parmazánem nebo zvolit jako přílohu

Cavatappi – kolínka, která se hodí jako příloha nebo k zapékání

Dobré rady

  • v obchodech seženete speciální hrnce na vaření těstovin, které vám ulehčí práci
  • aby vám při vaření nevykypěly, přidejte do vody i lžíci olivového oleje
  • vařte je vždy v osolené vodě
  • Jamie Oliver radí: na omáčky, které připravujete k těstovinám, si vždy schovejte trochu vody, ve které jste vařili těstoviny
  • po ruce vždy mějte: konzervu rajčat, sušená rajčata v oleji, nakládané kapary, nakládané žampiony, nakládané artyčoky, olivový olej, parmazán – vždy vykouzlíte dobrou večeři
  • v supermarketech jsou k sehnání čerstvé chlazené těstoviny, které mají neodolatelnou domácí chuť

Text: Jana Brodanská, foto: Shutterstock







Koupit časopis