Rubriky,  Zdraví v kuchyni

Slunce na talíři

I když je za okny zima a mráz, v kuchyni můžeme připravit pokrmy plné letní pohody!

Řecká musaka

Připravte si:

olivový olej

cibuli

stroužek česneku

750 g mletého hovězího masa

lžičku mleté skořice

100 ml bílého vína

400 g rajčat + dalších 5 rajčat pokrájených na kolečka

2 lžíce hladkolisté petrželky

sůl a pepř

2 lilky

35 g másla

35 g hladké mouky

300 ml mléka

4 kuličky černého pepře

2 bobkové listy

2 lžičky strouhané citronové kůry

2 vejce

100 g tvrdého sýra

3 oloupané, uvařené a na kolečka nakrájené brambory

Ve větším hrnci doměkka osmahněte najemno nasekanou cibuli na troše olivového oleje. Přidejte česnek a po minutě i mleté maso. Opečte maso dohněda, dokud se nerozpadne na malé kousky. Přidejte skořici, víno a 400 g rajčat. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a nechte 30 minut probublávat. Do směsi vmíchejte nasekanou petrželku, osolte a opepřete. Zatímco dusíte maso, opečte z obou stran dohněda na troše olivového oleje lilky nakrájené na kolečka. Poté je přendejte na ubrousky a nechte odsát přebytečný tuk. Vytvořte bešamel: máslo rozpusťte na pánvi, přimíchejte mouku, chvíli opékejte a pak zalijte mlékem. Přidejte bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Deset minut povařte. Vyndejte pepř a bobkový list a osolte podle chuti. Do bešamelu rozmíchejte dvě vejce a jemně nastrouhaný sýr. Začněte vrstvit do středně velké zapékací mísy o objemu asi dva litry. Na dno dejte část lilků, osolte, přidejte masovou směs, kolečka rajčat a opakujte do spotřebování všech ingrediencí. Nakonec na vrstvu masové směsi vyskládejte kolečka brambor, přelijte bešamelem a pečte 30–40 minut.

Foto: Sutterstock

Lilkový předkrm melitzanosalata

Budete potřebovat:

2 lilky

2 stroužky česneku

menší cibuli

olivový olej

lžíci citronové šťávy

sůl a pepř

hrst černých oliv

několik snítek hladkolisté petrželky

Lilky propíchejte vidličkou a dejte je péct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 45 minut. Z upečených lilků vydlabejte dužninu a vidličkou ji rozmělněte. Přidejte utřený česnek, nadrobno nasekanou cibuli, trochu olivového oleje, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Směs dobře promíchejte a nechte vychladit. Nakonec zakápněte olivovým olejem a ozdobte nasekanou petrželkou. Podávejte ideálně s černými olivami, sýrem feta a pita chlebem.

Foto: Sutterstock

Čokoládový dezert

Přichystejte si:

2 lžičky jemně mleté želatiny

500 ml smetany

50 g moučkového cukru

100 g tmavé 60% čokolády

slunečnicový olej na vymazání

V misce rozmíchejte ve dvou lžicích vody želatinu. Nechte stát, dokud želatina neabsorbuje vodu, asi pět minut. Do rendlíku vlijte smetanu, na středním plameni ji mírně zahřívejte, přidejte prosátý cukr a na kousky nalámanou čokoládu a za stálého míchání přiveďte k varu. Sejměte z ohně, přidejte želatinu a míchejte, aby se vstřebala. Poté směs vlijte do čtyř hrnečků o objemu 120 ml lehce vymazaných olejem. Dejte na zhruba 4–6 hodin ztuhnout do lednice. Deset minut před podáváním vyndejte panna cotty z lednice, vyklopte a případně ozdobte ovocem.

Foto: Sutterstock

Sicilská caponata

Nachystejte si:

2 větší lilky

sůl

olivový olej

červenou cibuli

2 stroužky česneku

2 lžíce vinného octa

2 lžíce kaparů

hrst zelených oliv

hrst cherry rajčátek

pepř

hrst hladkolisté petrželky

Lilky nakrájejte na větší kostky, vložte do cedníku, dobře osolte a nechte deset minut vypotit. Papírovou utěrkou z lilků důkladně odsajte vodu. Ve větší pánvi rozehřejte dvě lžíce olivového oleje a lilky zprudka opečte ze všech stran, aby chytly barvu. Během několika minut by měly být zlatohnědé a dužina by měla lehce změknout. Pokud lilky nasákly všechen olej, trochu ho přidejte. Přisypte na klínky pokrájenou cibuli, nechte ji zesklovatět, dejte do pánve nasekaný česnek a vše pár minut restujte. Přilijte ocet, nechte ho krátce odpařit, poté přimíchejte kapary, olivy, rajčata a dalších pět minut restujte. Lilky by měly být zcela měkké, ale neměly by se rozpadat. Pokrm dochuťte pepřem, podle potřeby dosolte a zasypte nasekanou hladkolistou petrželkou.

Foto: Sutterstock

Španělská bramborová omeleta

Připravte si:

4 větší brambory typu B

2 lžíce olivového oleje

červenou cibuli

3 stroužky česneku

100 ml drůbežího vývaru

250 g klobásy chorizo

hrst hladkolisté petržele

8 vajec

lžičku mleté papriky

sůl a pepř

40 g parmazánu

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. V pánvi vhodné do trouby pečte brambory, cibuli a rozmačkaný česnek na oleji přibližně pět minut. Přilijte vývar, přiklopte pokličkou a 15 minut vařte, dokud brambory nezměknou. Přidejte nakrájenou klobásu a petrželku. Promíchejte a vařte další dvě minuty. Vejce rozmíchejte s paprikou, solí a pepřem a nalijte na brambory. Zesilte plamen a asi tři minuty duste. Pánev vložte do trouby rozehřáté na 200 °C a pečte asi 10 minut. Posypte strouhaným parmazánem a nechte dvě minuty dopéct.

Foto: Sutterstock

Hovězí kofty s tzaziki

Potřebné ingredience:

Na kofty:

2 cibule

3 stroužky česneku

půl kila mletého hovězího masa

2 vejce

hrst hladkolisté petrželky

5 lžic strouhanky

sůl a pepř

olivový olej

Na tzaziki:

salátová okurka

500 g řeckého jogurtu

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

1/2 hrsti kopru

sůl a pepř

Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Smíchejte s masem, vejci, nasekanou petrželkou a přidejte strouhanku, aby vznikla kompaktní hmota. Osolte, opepřete a vzniklé těsto propracujte. Navlhčenýma rukama utvořte z masové směsi na špejli válečky. Potřete je olejem, dejte na pekáč vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 45 minut. Během pečení maso občas otočte.

Oloupejte okurku, vydlabejte semínka, nastrouhejte okurku najemno a důkladně vymačkejte tekutinu. Smíchejte s jogurtem, utřeným česnekem, olejem, nasekaným koprem a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s pečivem.

Text: Šárka Parkanová, foto: Sutterstock







Koupit časopis