Rubriky,  Zdraví v kuchyni

Ladíme do zelena!

Příroda se probouzí po zimním spánku a spolu s ní se budou zelenat i naše recepty.

Křepelky s hráškem a slaninou

Potřebné suroviny:

30 ml olivového oleje

6 křepelek (cca 250 g)

sůl a pepř

20 g másla

cibule

4 stroužky česneku

6 plátků anglické slaniny

2 lžičky tymiánových lístků + k podávání

250 ml suchého bílého vína

250 ml drůbežího vývaru

150 g mraženého hrášku

hrst mátových lístků

K podávání:

mátové lístky

bageta

Předehřejte troubu na 180 °C. Omyté a osušené křepelky osolte a opepřete. Ve větším pekáčku rozpalte na středním plameni většinu oleje a opékejte křepelky dozlatova ze všech stran, asi po dobu pěti až šesti minut. Poté křepelky vyjměte a dejte stranou. Do výpeku přidejte trochu oleje a máslo a nechte rozpustit. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, na tenké plátky pokrájený česnek, tři nakrájené plátky anglické slaniny a tymián a opékejte dozlatova – asi osm až deset minut. Přilijte víno a vývar a přiveďte k varu. Osolte a opepřete a do vzniklé šťávy vraťte křepelky prsíčky nahoru. Pečte v předehřáté troubě 18–20 minut. Nakonec přidejte hrášek a pečte další tři až čtyři minuty. Mezitím na pánvi dokřupava opečte zbylé plátky slaniny. Křepelky podávejte s bagetkou, křupavou slaninou a posypané lístky máty.

Tip: Hrášek obsahuje bílkoviny, vlákninu, lecitin, nukleové kyseliny, provitamín A a vitaminy C a B. Je bohatý na draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Není vhodný pro lidi trpící dnou či zažívacími potížemi.

Foto: Sutterstock

Ricottové pralinky s pistáciemi

Potřebné ingredience:

100 g pistácií

250 g ricotty

50 g strouhaného parmazánu

lžíce olivového oleje

10 ml plnotučného mléka

sůl a bílý pepř

hroznové víno

kulaté sušenky

Polovinu pistácií najemno rozmixujte a druhou polovinu nasekejte nožem nahrubo. V misce utřete ricottu s parmazánem, mletými pistáciovými oříšky, olejem a mlékem do hladké hmoty. Osolte, opepřete a poté pomocí dvou lžiček ze směsi vytvarujte pralinky. Vzniklé pralinky obalte v nasekaných pistáciích, vyrovnejte je na tácek potažený potravinovou fólií a nechte asi 30 minut v chladničce. Podávejte na oblíbených kulatých sušenkách a ozdobené hroznovým vínem.

Foto: Sutterstock

Kuře s pistáciovým pestem

Potřebné suroviny:

4 kuřecí prsa

lžička soli

lžička pepře

2 lžíce olivového oleje

Na těstoviny:

450 g těstovin podle chuti

2 lžíce olivového oleje

špetka drceného chilli

25 g jemně strouhaného pecorina

Na pesto:

125 g pistácií

10 velkých listů bazalky

lžíce hladkolisté petrželky

stroužek česneku

25 g strouhaného pecorina

2 lžíce olivového oleje

špetka soli

Troubu předehřejte na 210 °C. Kuřecí maso z obou stran osolte a opepřete. V pánvi rozpalte dvě lžíce olivového oleje a opečte prsa z obou stran dozlatova, asi pět minut. Do mixéru vhoďte pistácie, bazalku, najemno nasekanou petrželku, česnek a sýr. Mixujte, dokud nebudou pistácie nasekané nahrubo. Poté přilijte olej, osolte a ještě krátce promixujte. Prsa vložte do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Na maso rozetřete asi polovinu pesta a 15 minut pečte. Mezitím uvařte těstoviny, uvařené je dejte do mísy a promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, chilli a lžičkou pesta. Maso vyndejte z trouby, potřete zbylým pestem a servírujte s lehce ochucenými těstovinami, které nakonec posypte sýrem.

Text: Šárka Parkanová, foto: Sutterstock







Koupit časopis