Krása a relaxace,  Prevence,  Problém a řešení,  Rubriky

Kosmetické poklady z rostlinné říše

Máte alergii na krém z drogerie nebo toužíte vyzkoušet něco nového? Možná vás osloví přírodní kosmetika, která využívá kombinaci rostlinných a éterických olejů.

Před zhruba dvaceti až třiceti lety začaly i v kosmetickém průmyslu vznikat značky, které si daly za cíl návrat k přírodním kvalitám. A protože zákazníci projevili obrovský zájem, záhy došlo ke vzkříšení zapomenutých kvalit přírodních olejů. Dnes zcela právem vévodí regálům s nápisem „přírodní kosmetika“. Potvrdilo se totiž, že kombinace rostlinných a éterických olejů umožňuje zachovat i ty nejjemnější esence a nejúčinnější léčivé látky. Síla, kterou na vás takovýto preparát zapůsobí, se dá přirovnat k síle vodopádů, zatímco účinky stejné byliny v běžném krému pak ke kapání vody z netěsnícího kohoutku. Jak je to možné?

Mohou za to éterické oleje

Éterické oleje se složitě vyrábějí z kořenů, listů či květů rostlin lisováním za studena. Při tomto procesu jsou byliny postupně pouze stlačovány lisem, čímž sice dochází k mírnému nárůstu teploty, ale ta nikdy nepřesáhne hodnoty, kterým jsou rostliny vystaveny během svého života. Díky tomu zůstanou naprosto všechny účinné látky zachovány. Takovéto oleje nesmějí být rafinovány, a proto je v naprostém pořádku, jsou-li mírně zakalené. Mají léčivou sílu a uklidňují psychiku, protože nepůsobí jenom na povrchu kůže, ale pronikají všemi jejími vrstvami až do krevního oběhu. Zjednodušeně platí, že každá rostlina, nebo lépe řečeno výtažek z ní, má jednu hlavní vlastnost. Jestliže však rostliny zkombinujeme, získávají další vlastnosti.

Olej do oleje

Olejové výtažky z bylin jsou také velmi prchavé, na světle a vzduchu se rozkládají, houstnou a tuhnou. Nerozpouštějí se ve vodě, jen v éteru, lihu a mastných olejích. Proto všechny, kromě levandule a čajovníku, potřebují „nosiče“, aby v pokožce mohly účinkovat. Naše prababičky pro tento účel používaly hlavně vepřové sádlo, ve kterém vařily bylinky. Pohodlnější je však vmíchat aromatické oleje do rostlinných olejů, které se tukem velmi podobají naší pleti, a proto se do ní dobře vstřebávají. Některé z nich, jako například slunečnicový, sezamový či olivový, známe i z domácí kuchyně, jiné, například jojobový nebo avokádový, nám stále ještě zavánějí exotikou. Rostlinné oleje jsou různé směsi nasycených a nenasycených mastných kyselin a rozdílný poměr mezi nimi určuje jejich vlastnosti.

Nepůsobí jen na povrchu

Přírodní oleje se svými vlastnostmi velice blíží vlastnostem lidského kožního tuku. Tato podivuhodná shoda způsobuje, že kůže je pro přírodní oleje průchozí a to ve svém důsledku znamená, že se veškeré léčivé a výživné látky, které ten který olej obsahuje, při jeho vtírání do kůže dostávají kůží postupně až do vašeho krevního řečiště. Nepůsobí tedy pouze na povrchu, ale je to doslova, jako byste je snědli. Jedinou nevýhodou přírodních olejů je fakt, že nejsou dlouhodobě trvanlivé – v teple a na světle časem žluknou. Tomu se dá ale velice snadno předejít jejich uchováváním v chladničce nebo na chladnějším a temném místě vašeho bytu. Je to opět stejné jako s potravou: chcete-li maximum výživných látek a energie, musíte upřednostňovat čerstvé potraviny před upravenými, s dlouhou dobou trvanlivosti.

Účinné látky v přírodních olejích

Základ tvoří takzvané nenasycené mastné kyseliny, důležité stavební a zásobní látky všech našich buněk, které ale není možné získat nijak jinak nežli prostřednictvím kvalitní potravy anebo kosmetiky. Další důležitou složkou přírodních olejů jsou vitaminy A, B, D a E, které jsou v olejích obsaženy opět ve zcela přírodní, tedy pro naše tělo snadno zpracovatelné formě. Není třeba dodávat je dodatečně a následně chemicky konzervovat. Některé přírodní oleje obsahují také přirozený UV filtr, jiné lecitin nebo další významné látky. Obsah účinných látek pak předurčuje různé přírodní oleje k péči a k léčbě nejrůznějších kožních, ale současně i mnoha dalších zdravotních potíží. Například měsíčkový olej má vynikající protizánětlivé a antibakteriální účinky a výborně hojí popálenou kůži. Olej také podporuje srdeční činnost, snižuje tlak a utišuje nervy. Pupalkový olej zase skvěle působí na suchou, stárnoucí pleť a závažné kožní choroby. V době menstruace výrazně sníží psychické napětí, přidávaný do jídla zabraňuje usazování tuků do tkání, zpomaluje postup roztroušené sklerózy. Jojobový olej ošetřuje na aknózní pleť a funguje i jako účinná prevence tvorby vrásek.

Co je dobré vědět!

Rostlinných olejů existuje obrovské množství a jejich účinky jsou velice rozmanité. Nejdůležitější účinné látky těchto olejů a s tím související působení na kůži a lidské zdraví najdete vždy popsané na obalové etiketě. Kvalitní přírodní oleje sice nejsou levné, avšak spotřebované množství klesá úměrně s tím, jak stoupá kvalita výchozích surovin.

Recept navíc – třezalkový olej
Květy třezalky nasypte do uzavíratelné skleněné lahve, stlačte a zalijte za studena lisovaným olivovým olejem. Sklenici pak zhruba na šest týdnů postavte na slunné místo a nechte přírodu konat zázraky. Olej se postupně zbarví do ruda a vy jej po šesti týdnech přefiltrujte přes čisté plátno do čisté lahve a uložíte. Získáte tak divotvorný kosmetický prostředek – zejména pro suchou nebo jakkoliv nemocnou pleť. Olej také zahojí jakékoliv tržné rány a pomůže i při bolestech zad a dalších. Použijete-li místo olivového lněný olej, vyrobíte si výborný prostředek na všechny druhy popálenin.

Text: Soňa Zavadilová, foto: Sutterstock a archiv redakce

seznam box 1
Koupit časopis