Prevence,  Problém a řešení,  Zdraví v kuchyni

Hodování ve zdravém stylu

Slavit svátky a pochutnávat si na skvělých jídlech lze i bez obvyklých zažívacích potíží. A pokud vás přece jen potkají, poradíme vám, jak si od nich odpomoci.

Ideální svátky sou plné rodinné pohody, klidu, příjemných aktivit a dobrého jídla. Ale jen tehdy, pokud nikdo z blízkých neskončí s břichabolem či jinými zažívacími potížemi, které přemíra jídla a pití může způsobit. Připravili jsme pro vás několik rad, jak se jim vyhnout, naplno si vychutnat svátky a ještě i prospět svému zdraví.

Jídlo jako odměna

Proč tak rádi mlsáme, nebo se dokonce přejídáme? Prý za to může mozek. Podle výzkumu, který provedli britští vědci, má totiž člověk zvláštní rys, který jej vede k odměňování se a hledání příjemných požitků. Jídlo pro něj funguje jako odměna, která podobně jako třeba milování zvedá hladinu endorfinů. To jsou právě ty hormony, kterým vděčíme za slastné pocity pohody a dobré nálady. Avšak nadměrné množství jídla má i méně příjemné účinky – škodí trávení, postavě a z dlouhodobého hlediska celkovému zdraví.

Nejen žáha

Pečená kachna, smažený kapr, cukroví a další sváteční dobroty, které si o svátcích dopřáváme, jsou zpravidla vysoce kalorické, hodně tučné a těžké. Jste-li odolní jedinci a dopřejete si těchto a dalších svátečných pokrmů neomezeně, pak se možná budete potýkat „jen“ s prostým pálením žáhy. První pomocí pro vás jsou volně prodejné léky na překyselení žaludku, takzvaná antacida. I případné bolesti břicha a pocity těžkosti můžete řešit celkem rychle – třeba jogurty s vlákninou, běžně dostupnými léky nebo teplými obklady břicha. Na bolest břicha také pomáhá mírná dieta, to aby pořádně „vytrávilo“.

Ozývá se žlučník!

O hodně nepříjemnější je o svátcích podrážděný žlučník, nebo dokonce slinivka. Po takzvané dietní chybě, to znamená po velkém množství tučného jídla, které je zapíjeno alkoholem, vzniká velmi často i akutní pankreatitida. Ta se může projevit, zejména když tučná a mastná jídla kombinujeme s alkoholem. V případě podráždění žlučníku a slinivky (pankreatu) je dieta nejlepší volbou – i když to znamená omezení téměř všeho, co si o svátcích tak rádi dopřáváme. Ve vážnějších případech a při neustupujících potížích je navíc je potřeba vyhledat lékaře, případně podstoupit léčbu v nemocnici.

Podle výzkumu, se kterým přišli američtí vědci, může být sváteční přejídání riskantní i pro diabetiky, zejména však pro ty, u nichž tato choroba ještě nebyla diagnostikována, a tudíž není ani léčena. A pokud se ještě přejídají častěji, minimálně se pohybují nebo mají velkou nadváhu, může se stát, že nezůstane jen u zvýšené hladiny cukru. Přejídání v jejich případě ohrožuje také ledviny, může způsobit infarkt a nepříznivě ovlivňuje krevní tlak.
Opět na téma cholesterol

Těžká a mastná jídla, a to ta sváteční bezesporu jsou, ovlivňují zásadně i hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL), jednoho z nejdůležitějších faktorů vzniku aterosklerózy. Jenže přiznejme si: kdo z nás si pravidelně nechává měřit cholesterol, a tedy ví, že by měl „přibrzdit“? Podle odborníků není situace nijak růžová, protože se ukázalo, že s vyšším cholesterolem má potíže podstatně více lidí, než dosud odborníci předpokládali, což mimochodem potvrdilo hned několik zahraničních studií.

Co s tím můžete dělat o svátcích?

Vyhnout se většině výše zmíněných potíží a nekazit si volné dny polykáním léků, nebo dokonce návštěvou lékaře, lze například jednoduchým odlehčením svátečního jídelníčku:

  • Zkuste se nepřejídat. Například tím, že budete jíst jen velmi malé porce a budete dostatečně pít. Ne však alkohol ani slazené nápoje, ale minerálku nebo čaj.
  • Vybírejte si i o svátcích potraviny a pokrmy se sníženým množstvím tuků, tedy nízkotučné mléčné výrobky a kvalitní rostlinné tuky se sníženým množstvím tuků.
  • Nahraďte živočišné tuky rostlinnými. Živočišné tuky obsahují cholesterol a složení jejich mastných kyselin podporuje zvyšování cholesterolu v krvi. Naopak tuky rostlinného původu podporují jeho snižování a cholesterol neobsahují. Některé rostlinné tuky dokonce dokáží cholesterol snížit.
  • Preferujte také potraviny, které jsou bohaté na vlákninu, zejména ovoce, zeleninu a luštěniny.
  • Nebojte se ozdravit a odlehčit i typická česká jídla. Na smažení vždy použijte rostlinné tuky nebo olej vhodný na smažení a dbejte na to, aby tuk byl dostatečně rozehřátý, ale nepřepaloval se. Po usmažení odstraňte přebytečný tuk z potraviny buď vysušením ubrouskem, nebo ponořením usmažené potraviny na několik sekund do vroucí vody.
  • Především žaludek vám poděkuje, pokud se o svátcích vyhnete tučným a pikantním sýrům, krémům, zákuskům, šlehačce, uzeninám, ostrému koření a omezíte alkohol na společenské minimum.

Myslíte, že jsou to příliš tvrdá opatření? Snad vás potěší fakt, že budete-li se o svátcích řídit těmito pravidly, vyhnete se nejenom většině zažívacích potíží, ale také výrazně snížíte energetický příjem. Tím pádem si koncem ledna můžete bez strachu stoupnout na svou osobní váhu a nezešedivět přitom hrůzou. To určitě za trošku zdravého omezování určitě stojí.

Text: Ivana Dulková, foto: Shutterstock

Pozor na stres

Riziko přejídání zvyšuje i stres a únava. Je proto potřeba si o svátcích dopřát i dostatek relaxace a program si pokud možno plánovat tak, abychom ze všech těch aktivit, které si na sebe o svátcích vymyslíme, nebyli ještě více vyčerpaní.







Koupit časopis