TIPY ZDRAVÍ

ČAS NA „DÉČKO“!

Jak získat vitamín D3, když zrovna nesvítí sluníčko?

Na vitamín D3 se na úkor ostatních vitaminů často zapomíná. V lidském organismu však hraje zásadní roli. Jeho nejznámějším přírodním zdrojem jsou sluneční paprsky. V létě ho máme dostatek, ale v zimě a na jaře, kdy nám sluneční svit chybí, může nastat problém. K čemu nám vitamín D3 v těle slouží a jak ho můžeme doplnit?

Co vlastně je vitamín D3?
Obecně se vitamín D skládá z několika sloučenin, jehož nejdůležitější formou je právě vitamín D3. Ten v našem těle odvádí množství nenahraditelné práce. Kromě udržování minerální rovnováhy a fungování celého organismu působí také jako hormon, což znamená, že téměř všechny buňky a tkáně v lidském těle plní funkci receptoru a potřebují ho pro své správné fungování. Na rozdíl od jiných forem, například vitamínu D2, vitamín D3 nenajdeme v rostlinných zdrojích. Tento vitamín si naše tělo až na výjimky nedokáže samo vytvořit, proto je potřeba ho přijímat z potravy nebo doplňků stravy. V těle je nezbytný proto, že umožňuje lepší vstřebávání a využití vápníků a fosforu, látek důležitých pro stavbu kostí a zubů.

Projevy nedostatku vitamínu v těle
Nedostatkem vitamínu trpí v dnešní době stále větší procento populace. Je to hlavně proto, že lidé tráví stále méně času venku z důvodu kancelářských zaměstnání, přitom právě sluneční paprsky jsou nejpřirozenějším zdrojem vitamínu D. Pro zajímavost, pokožka musí být vystavena přímému slunečnímu svitu alespoň po dobu 15 minut, aby ho začala produkovat. U dětí se může nedostatek projevit vadným vývojem kostí, častými zlomeninami, krátkozrakostí, svalovou slabostí nebo poruchami spánku, u dospělých se pak projevuje nejčastěji oslabeným imunitním systémem, což souvisí s častými respiračními onemocněními, a dále také únavou, bolestí kostí, kloubů a svalů.

Vitamín D3 posiluje účinně imunitu v průběhu celého roku a dodává tělu potřebnou dávku jednoho z nejdůležitějších vitaminů. Do těla ho můžeme získat ze živočišných zdrojů. Najdete ho v rybách jako je losos či makrela, ve vaječných žloutcích, mléku, játrech nebo kaviáru. Těchto potravin však jen málokdy zkonzumujeme takové množství, aby se do těla doplnilo dostatečné množství. Proto je dobré v období viróz a nachlazení sáhnout po podpůrných doplňcích stravy. Například nový Preventan® Komplex D3, který kromě potřebného množství vitamínu D3, vitamínu C, zinku, selenu a thiaminu, obsahuje jedinečnou patentovanou látku ProteQuine®. Ta ve formě cucavých tablet podporuje imunitu již při rozpouštění v ústech.
Foto: archiv redakce






Koupit časopis