Zdraví v kuchyni

Čas na chutnou svačinu

Několik tipů, čím naplnit svačinové boxy vašich ratolestí!

Lososový bagel

Potřebné ingredience: celozrnný bagel, 50 g lučiny nebo žervé, kopr nebo rukolu podle chuti, malou červenou cibuli, 2–4 plátky uzeného lososa

Bagel podélně rozkrojte (lze ho i krátce opéct v toasteru). Namažte spodní polovinu bagelu lučinou či žervé, poklaďte plátky lososa, přisypte trochu cibule pokrájené na kolečka a kopru/rukoly. Přiklopte vrchní částí bagelu a svačina je hotová.

Toasty nasladko

Na 4 porce budete potřebovat: 8 plátků toastového chleba, oříšek másla, 2 jablka, hnědý cukr, množství podle chuti, lžíci rozinek, lžíci nasekaných lískových ořechů, lžičku mleté skořice

Chleby opečte v toustovači. Polovinu plátků chleba natřete máslem, strouhaná jablka smíchejte s trochou cukru, rozinkami, oříšky a skořicí. Směs poté navršte na máslem namazané chleby a zbylými plátky přiklopte.

Slané muffiny

Budete potřebovat: 225 g hladké mouky, 225 g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 180 g ementálu, 150 g šunky, jarní cibulku, 160 ml rostlinného oleje, 2 vajíčka, 250 ml podmáslí, 2 lžíce tomatové passaty.

Předehřejte troubu na 180 °C. Cibulku nasekejte nadrobno a šunku nakrájejte na malé kousky. Mouky, kypřicí prášek, tři čtvrtiny ementálu, šunku a cibulku smíchejte v míse. V další misce našlehejte olej, passatu, podmáslí a vajíčka a vzniklou směs vmíchejte do sypké. Utvořené těsto rozdělte do 12 muffinových formiček, posypejte zbylým sýrem a pečte, dokud těsto nepřestane ulpívat na špejli, zhruba 30 minut.

Text: Jana Brodanská, foto: Shutterstock







Koupit časopis