Zdraví v kuchyni

Češi pečou vánoční klasiku, ale přibývá těch, kteří zkoušejí zdravější recepty

Vanilkové rohlíčky, linecké i perníčky zůstávají neotřesitelným symbolem českých Vánoc. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM se v drtivé většině českých domácností peče vlastní vánoční cukroví, přičemž více než dvě třetiny rodin připravují tři a více druhů.

 Výsledky průzkumu zároveň ukazují, že tradiční recepty už nejsou pro Čechy jedinou volbou. Téměř polovina respondentů (46 %) dává sice přednost klasice, ale občas zkouší už i něco nového, zejména co do zdravějších surovin. Každý čtvrtý Čech se tak sice stále drží osvědčených rodinných postupů, část z nás už ale s pečením rádo experimentuje, a letos dokonce plánuje vyzkoušet odlehčenější varianty cukroví. Chcete to vyzkoušet také?

Tipy na recepty na odlehčené vánoční cukroví z dílny Betty Urbanové

Linecké s chia marmeládou

Suroviny

Na cukroví:

250 g celozrnné špaldové mouky

1 vejce

150 g másla

50 g čekankového originálu

Špetka soli

Na marmeládu:

150 g mražených malin

10 g chia semínek

2 lžíce čekankového originálu

Maliny chvilku povaříme a přidáme čekankový originál dle chuti. Přidáme chia semínka, necháme nabobtnat a vychladit (alespoň 30 minut). Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Na těsto si smícháme všechny ingredience společně, vypracujeme hladké těsto a zabalíme do potravinové fólie. Dáme na 30 minut do lednice. Těsto vyválíme na cca 3 mm a vykrajujeme tvary. S těstem pracujeme rychle, aby nám nezměklo a dobře se nám s ním pracovalo. Dáme na plech a ještě chvilku necháme vychladnout (třeba na studeném balkóně). Pečeme přibližně 8–10 minut, podle tloušťky cukroví. Po vychladnutí slepujeme naší chia marmeládou. Jelikož v sobě marmeláda nemá cukr, tudíž žádný konzervant, je potřeba cukroví péct maximálně pár dní před konzumací a uchovávat v lednici.

Perníkové kuličky

Suroviny

Korpus:

2 hrnky špaldové celozrnné mouky

2 vejce

1 lžička perníkového koření

½ lžičky skořice

¼ hrnku másla

4 lžíce čekankového originálu

5 lžic mléka

Špetka soli

Krémová část:

150 g tučného tvarohu

50 g krémového sýra

3 lžíce čekankového originálu

50 g nasekaných vlašských ořechů

100 g nasekaných vlašských ořechů na obalení

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Suroviny na korpus smícháme v hutnější těsto a rozetřeme na plech. Dáme péct přibližně na 10 minut do trouby. Zkontrolujeme pomocí špejle, zda je těsto upečené. Necháme vychladnout a rozmixujeme v mixéru nebo rozdrobíme do mísy. Smícháme s tvarohem, krémovým sýrem a čekankovým originálem a ořechy. Kdyby se těsto drobilo, přidejte lžíci tvarohu nebo krémového sýra navíc. Z těsta tvoříme kuličky a obalíme v nasekaných oříšcích. Pokud vám ořechy na kuličkách nedrží, přidejte ještě trošku tvarohu. Kuličky uchovávejte v lednici maximálně 3–4 dny.

Pistáciová srdíčka

Suroviny

Na srdíčka:

150 g hladké mouky

60 g rozmixovaných pistácií

1 vejce

40 g másla

40 g pistáciové pasty

Špetka soli

2 lžíce čekankového originálu

Na krém:

40 g 100% pistáciové pasty

200 g Philadelphie

2 lžíce čekankového originálu

Lyofilizované maliny a nasekané pistácie na dozdobení

Troubu předehřejeme na 170 stupňů (dolní a horní ohřev). Ze surovin na srdíčka vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a dáme cca na 1 hodinu do lednice. Srdíčka poté tvoříme pomocí vykrajovátka – na plech vyložený pečicím papírem dáme vykrajovátko, do něj trošku těsta a namačkáme ho do vykrajovátka. Takto postupujeme i se zbylým těstem. Dáme péct do trouby na 8–10 minut. Na krém smícháme všechny suroviny a dáme do zdobicího sáčku. Pomocí sáčku zdobíme vystydlá srdíčka a dozdobíme pomocí nadrobených lyofilizovaných malin a nasekaných pistácií.

Text: redakce, foto: Shutterstock a 4SLIM

Koupit časopis