
Říjen plný polévek
Po horkém létě je tu opět podzim a s ním přichází čas polévek. Zkuste s námi připravit ty klasické, krémové i exotické!
Polévka z červené řepy
Nachystejte si 6 malých červených řep, 2 lžíce olivového oleje, 400g plechovku rajčat, cibuli, litr zeleninového vývaru, balzamikový ocet, tymián, sůl a pepř, stroužek česneku, zakysanou smetanu, balkánský sýr či fetu, zelené lístky na dozdobení a dochucení, například hladkolistou petrželku, hrst dýňových či slunečnicových semínek.
Červenou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle a cibuli pokrájejte na kostičky. Cibuli doměkka opečte na olivovém oleji, přidejte červenou řepu a chvíli restujte. Přidejte rajčata, vlijte vývar a vařte asi deset minut. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Osolte a opepřete, dochuťte prolisovaným česnekem, trochou tymiánu a balzamikového octa. Zjemněte polévku smetanou a podávejte s nastrouhaným sýrem a ozdobenou semínky a petrželkou.

Miso polévka s nudlemi a houbami shiitake
Budete potřebovat: litr zeleninového vývaru, 4 lžíce hnědé miso pasty, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce sezamové pasty, 2 cm čerstvého zázvoru, malý svazek jarní cibulky, 2 lžíce olivového oleje, balení tofu, hrst čerstvých hub shiitake, sójové boby edamame, balení nudlí udon, trochu zelených listů, například kadeřávku, vejce a podušené zelené fazolky, semínka podle chuti na ozdobu.
Hotový vývar doplňte v hrnci očištěným a na kolečka pokrájeným zázvorem, přidejte jarní cibulku nasekanou na kousky a nechte povařit. Ve sklenici rozmíchejte miso pastu, sezamovou pastu a sójovou omáčku a také přidejte do hrnce. Několik minut prohřívejte a sceďte, čímž získáte vývar bez zázvoru a cibulek. Udržujte vývar teplý a mezitím si připravte sójové boby a případně namočte houby shiitake, pokud máte mražené. Poté dejte vařit vodu na nudle a také dejte vařit vejce. Na lžíci oleje nechte několik minut osmahnout nakrájené tofu a dejte ho stranou. Na zbylém oleji osmažte pokrájené shiitake houby a také odstavte. Mezitím v troše vody poduste zelené lístky a fazolky. Uvařte nudle udon podle návodu na obalu, slijte je a nachystejte si misky. Do misek vložte nudle, houby, boby, tofu a bílé části jarní cibulky. Zalijte horkým vývarem a ozdobte.

Dýňovo-pomerančová polévka
Potřebné suroviny: dýně Hokaido, větší mrkev, 2 cibule, olivový olej, sůl a pepř, litr vody, 2 pomeranče, 3cm kousek zázvoru, popř. méně podle chuti, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany, půl lžičky skořice a hladkolistá petrželka.
Umyjte, vydlabejte a nakrájejte dýni na kousky. Rozprostřete ji na plech a troubu rozpalte na 200 °C. Mrkev a cibuli také očistěte a pokrájejte a přidejte na plech. Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pečte asi 15–20 minut, dokud nebude zelenina opečená a měkká. Dýni přendejte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a přidejte trochu zázvoru, česnek, šťávu z pomeranče a zalijte smetanou. Dále do polévky přidejte trochu skořice a polévku rozmixujte do hladkého krému. Osolte, opepřete a případně dochuťte zázvorem či česnekem a znovu rozmixujte. Podávejte zakápnuté smetanou a posypané pokrájenou petrželkou.
Text: redakce, foto: Shutterstock