Prevence,  Problém a řešení

Pět věcí, které škodí imunitě

Několik rad všem, kteří chtějí být zdraví a v pohodě!

1.Prostředí, ve kterém žijete

Pokud žijete ve městě, které nemá nejčistší vzduch, choďte co nejčastěji na procházky do hor. Imunitě pomůže i občasná dovolená u moře. Nepříznivý dopad na ni má klimatizace, jíž se do místnosti dostává velké množství choroboplodných zárodků. Rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou v místnosti také zatěžuje horní cesty dýchací, což mnohým lidem oslabuje celý imunitní systém.

2. Častá antibiotika

Užíváte je často? Děláte velkou chybu. Časté a zbytečné užívání antibiotik oslabuje přirozenou obranyschopnost organismu a koledujete si i o to, že později nebudou antibiotika na vaše nemoci zabírat. Myslete i na to, že antibiotika neničí jen původce nemoci, ale i naše pomocníky, například střevní mikroflóru. Antibiotika užívejte jen v nevyhnutelných případech, kdy vám je naordinuje přímo váš lékař.

3. Dlouhodobý stres

Vědci zjistili, že viry a bakterie častěji zdolají lidi, kteří málo spí a jsou pod stálým tlakem. Imunitnímu systému se totiž zamlouvá pravidelný dostatečný spánek, odpočinek a sport, který odbourává negativní vliv stresu.

4. Přílišná sterilita

Čistota je dobrá věc, ale i tady platí – všeho s mírou. Pokud je kolem vás všechno sterilně čisté jako v laboratoři, imunitní systém nedostává dost podnětů, aby pracoval, a potom je bakteriemi a viry zaskočen. Nemusíte hned vyhodit všechny čisticí prostředky a začít žít jako v pravěku, ale stírat podlahu opravdu nemusíte každý den.

5. Nadměrná zátěž

Oslabit imunitu může i nadměrné zatěžování organismu například vrcholovými sporty.

Text: Jana Brodanská foto: Shutterstock

Co ještě podpoří obranyschopnost?
Spousta ovoce a zeleniny, vitamin C, selen, zinek, probiotika, procházky na čerstvém vzduchu, smích, spánek, sex, sprcha, sauna nebo solná jeskyně. Foto: Shutterstock






Koupit časopis