Pohyb a kondice,  Tipy na výlety

Pastviny vás překvapí

Pokud se stejně jako já rozhodnete pro výlet nebo dovolenou v okolí přehradní nádrže Pastviny, hodně riskujete. Do této malebné krajiny se totiž zamilujete na první pohled. A půjde o lásku doživotní!

Vodní nádrž Pastviny a stejnojmenná obec se nacházejí v Orlických horách, kousek od města Žamberk. Nádrž je dlouhá sedm kilometrů a na některých jejích březích se nacházejí krásné pískové pláže, autokempy, půjčovny lodiček i stánky s občerstvením. Jinde zase strmé skalnaté břehy vytvářejí vodnímu živlu fascinující kulisu.

Přehrada místo hladové zdi

Pastvinská přehrada se začala stavět v roce 1933 a stavba trvala zhruba pět let. Je to jedna z posledních přehrad v Česku, která je stavěna z kamene – a každý kámen byl ručně očištěn ocelovým kartáčem. To proto, aby tlak vody nevymlel nečistoty a hráz nepovolila. A jelikož se stavěla v období ekonomické krize, rozhodlo tenkrát ministerstvo práce, že bude z kamene, aby byl zaměstnán co největší počet lidí. Kromě toho, že je dnes přehrada vyhlášeným rekreačním místem, slouží také k výrobě elektrické energie a chrání krajinu před povodněmi. Vyniká především mohutnou přehradní hrází o délce 193 metrů, která umožňuje z výšky 43 metrů nádherný výhled na nádrž Nekoř, na přehradní plochu a daleké okolí. Není divu, že se zde projíždějící často zastavují, aby si unikátní pohled užili. Bohužel od minulého léta je hráz uzavřena, neboť začala její dlouho plánovaná oprava. Ale nic si s toho nedělejte, v okolí najdete tolik zajímavostí, že výhled z hráze klidně oželíte.



Pohled na přehradu z hráze. Foto: Shutterstock

V létě to tam žije!

Na březích vodní nádrže stojí množství chat i chatových osad, a především v létě ožijí i místní autokempy, penziony a tábořiště. Krásné koupání a také možnost vyzkoušet si celou řadu vodních sportů sem totiž láká návštěvníky i z daleka. Oblíbené jsou také lodičky, šlapadla různých podob nebo elektrolodě, které vám zajistí některá z půjčoven. Ty se nacházejí u Hostince U mostu, restaurace Na pláži nebo v autokempu Šlechtův palouk. Buďte bez obav, cena za půjčení je příznivá.

Vyplout můžete na dvě strany

Pokud stojíte u půjčovny lodiček čelem k hladině, na levou stranu vyplujete k přítoku směrem ke Klášterci nad Orlicí. Doplout můžete až ke Klášterci nad Orlicí, kde přehrada končí přítokem řeky Orlice. Na druhou stranu, tedy doprava od půjčovny, poplujete směrem k hrázi. Tato trasa je o něco delší, avšak na jejím konci, u hráze Pastvinské přehrady můžete lodičku u mola ukotvit a občerstvit se v přilehlém bufetu Na hrázi s nádhernou vyhlídkou na hladinu přehrady.

Přírodní rezervace Zemská brána. Foto: Shutterstock

Co když vás koupání už neláká?

Nevadí, okolí přímo vybízí k procházkám zdejší krásnou přírodou. V této části Orlických hor je zvlášť vyhledávaným místem přírodní útvar pojmenovaný Zemská brána, jenž je výrazným skalnatým úsekem řeky Divoké Orlice. Zemská brána je přírodní rezervace. Důvodem její ochrany je řeka Divoká Orlice, která v těchto místech vytvořila hluboce zařízlé údolí. Lokalitou vede naučná stezka a kromě vlastní řeky a okolních lesů tady můžete obdivovat i předválečná opevnění, Pašeráckou lávku nebo se zbojnickou legendou spojenou Ledříčkovu skálu. Na strmých svazích Zemské brány se také nacházejí zajímavé a horolezecky využívané skalní útvary. Na své si přijdou také cykloturisté, i když úsek mezi kamenným mostem a Pašeráckou lávkou je po levém břehu na kole nesjízdný. Každý, kdo si rád vyšlápne, ocení také příjemnou procházku okolím přehradní nádrže, například tu, která vede po trase Mladkov – Pod Vysokým kamenem – Křižovatky – Bouda – Tvrz Bouda – Rozcestí – Křižovatka – Mladkov. Nebo můžete zamířit do asi kilometr vzdáleného Klášterce nad Orlicí či stejně daleké Nekoře, o dva kilometry dál je to do Českých Petrovic či na vrch Adam.


Přibližně v polovině cesty mezi hlavní hrází a Kláštercem nad Orlicí se klene další zajímavost – železný most nazvaný Kraví skok? Z tohoto mostu prý do vody skočila kráva, aniž by jím utrpěla jakékoliv zranění. Do měsíce po tomto skoku porodila zcela zdravé tele. Most byl převezen z prostoru zatopeného přehradou a umístěn nad zátoku Bublačka.
Foto: Shutterstock



Text: Ivana Dulková, foto: Shutterstock a archiv redakce

Chcete rozhledy?

  • Na Suchém vrchu, který je zdejší nejvyšší horou, stojí turistická chata s rozhlednou. Postavena byla Klubem českých turistů. Probíhá zde i bývalá zemská hranice mezi Čechami a Moravou.
  • Za návštěvu stojí i opevnění vybudované v období první republiky Adam. Je tvořeno desítkami dělostřeleckých tvrzí a řopíků. Pro návštěvníky je zde krásný pohled do Polska a do našeho kraje (Mladkov, Těchonín). Naučná stezka o československém pohraničním opevnění začíná i končí v Mladkově a nazývá se Betonová hranice.






Koupit časopis