zelenina
Prevence,  Problém a řešení,  Rubriky,  Zdraví v kuchyni

8 vitaminových bomb z přírody

Lidské tělo dokáže vyrobit jen zlomek několika málo vitaminů. Většinu mu tedy musíte dodat – nejlépe prostřednictvím zdravého jídelníčku.

Vybrali jsme pro vás zástupce ovoce a zeleniny s nejvyššími obsahy vitaminů i dalších zdraví prospěšných látek, které jsou v tomto období běžně dostupné i u nás.

Jablka

Pěstují na severní i jižní polokouli, a tak jsou k dostání celoročně. Jejich další předností je nízký obsah kalorií. Důležitý je ale vysoký obsah vitaminu C pro náš imunitní systém. Pokud sníte dvě velká přirozeně dozrálá jablka, pokryjete třetinu denní potřeby tohoto vitaminu. Jeho účinek je posílen bioaktivní látkou kvercetinem, který jablka také obsahují. Společné působení vitaminu C a kvercetinu pak zabraňuje vzniku rakovinových buněk a chrání tepny před kornatěním.

Co ještě dokážou? Jablka obsahují pektin, tedy vlákninu rozpustnou ve vodě, proto povzbuzují dobré trávení a zároveň zbavují tělo škodlivin. Častá konzumace jablek může snížit riziko onemocnění rakovinou.

Věděli jste, že: Konzumace jablek zpevňuje a masíruje dásně, a pokud není v dohledu zubní kartáček a pasta, lze jim i zuby do určité míry vyčistit.

Grapefruity

Jsou vitaminy doslova nabité. Dužnina jednoho středního grepu umí pokrýt třetinu denní potřeby vitaminu A a celou denní dávku vitaminu C. Bohatý je i na kyselinu listovou a pantotenovou a vitaminy B1, B2 a B6. Kromě toho jsou grapefruity také zdrojem důležitých minerálních látek, jako je mangan, zinek, draslík, železo, vápník a fosfor. Díky všem vitaminům a dalším látkám, které obsahuje, je jedním z neúčinnějších přírodních antioxidantů a posilovačů imunitního systému.

Co ještě dokážou? Chrání srdečně-cévní systém tím, že snižují hladinu tuku a cholesterolu v krvi. Podporují také látkovou výměnu.

Věděli jste, že: Čím trpčí chuť má, tím více vitaminu C obsahuje.

Citrony

Ze všech citrusových plodů obsahují nejvíce vitaminu C, zároveň jsou také bohaté na beta-karoten, vitamin E anebo kyselinu listovou, která je důležitá pro nastávající maminky. Citrony se pyšní i vysokým obsahem železa, fosforu, vápníku, draslíku a hořčíku. Pokud si kromě šťávy dopřeje i bílou slupku, získáte bioflavonoidy, které pomáhají vitaminu C správně fungovat. Společně s kyselinou citronovou dokáže vitamin C ochránit před škodlivinami a důsledky stresových situací a léčí infekce.

Co ještě dokážou? Vegetariánům a veganům, kteří nekonzumují živočišné produkty, pomáhá při podpoře vstřebávání železa z potravin rostlinného původu.

Věděli jste, že: Více šťávy získáte tím, že citron před vymačkáním, poválíte dlaní.

Pomeranče

Z čerstvě odšťavených pomerančů a získané šťávy dodáte organismu především vysoké množství vitaminu C, ale také vitamin E, vitaminy B1, B2, B6, niacin a bioflavon. Právě kvůli vysokému obsahu vitaminu C je pomeranč společně s ostatními citrusovými plody doporučován v zimních měsících jako prevence před vznikem chřipkových onemocnění. Vitamin C v kombinaci se stopovým prvkem selenem skvěle podporuje obranyschopnost imunitního systému.

Co ještě dokážou? Pomeranče mají dobrý vliv na krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a pomáhají tělu odstranit škodlivé látky.

Věděli jste, že: Sladkost a šťavnatost pomerančů mají na svědomí nejen fruktóza a kyselina citronová, ale také pomerančový olej.

Brokolice

Mezi zeleninou je brokolice královnou v pokrytí denní potřeby vitaminu C, kterou obsahuje pouhých 200 gramů, což je zhruba jedna běžná porce. Bohatá je také na vitaminy A, E a vitaminy řady B, ale i na draslík, hořčík, vápník a stopové prvky selen a železo. Brokolice chrání před infekcemi, střevními obtížemi, depresemi, srdečně-cévními nemocemi, osteoporózou a rakovinou.

Co ještě dokáže? Beta-karoten společně s vitaminy A a E chrání buňky před útokem rakovinotvorných volných radikálů.

Věděli jste, že: Jen tmavozelená až namodralá barva svědčí o čerstvosti brokolice.

Mrkev

Jistě víte, že je nejlepším přírodním zdrojem beta-karotenu, ale kromě toho nabízí i vitaminy C a E, vitaminy B1, B2, B6, niacin, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou. Vysoký obsah beta-karotenu pomáhá nejen se snadnějším opálením a zároveň chrání před ultrafialovým zářením, ale v kombinaci s vitaminy C a E a zinkem významně posiluje imunitní systém. Beta-karoten také chrání cévy před zvápenatěním, působí proti rakovině a revmatismu.

Co ještě dokáže? Mrkev snižuje zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi a díky vláknině v ní obsažené podporuje trávení.

Věděli jste, že: Zda kupujete čerstvou mrkev či nikoliv, poznáte podle toho, že jde snadno zlomit. Pokud se ohýbá, nekupujte ji!


Pokud budete ovoce a zeleninu dlouho skladovat nebo přistoupíte k jejich nešetrnému zpracování, připravíte se zároveň o vitaminy, stopové prvky a minerální látky, které obsahují. Proto platí: ovoce a zeleninu snězte co nejdříve, v případě, že je potřebujete uchovat, učiňte tak v chladničce nebo na jiném chladném místě, jako je sklep nebo spižírna. Vhodnou metodou, která zachová většinu vitaminů a přitom vám dopřeje například maliny v lednu, je zmrazování. Při tepelných úpravách volte ty nejšetrnější, protože dlouhým vařením se většina blahodárných látek vytratí. Jednou z nejlepších voleb je vaření v páře nebo dušení v menším množství vody. Pokud to ale jde, jezte ovoce i zeleninu v syrovém stavu.
Foto: Sutterstock

Rajčata

Kromě toho, že jsou nízkokalorická, a hodí se tedy do dietního jídelníčku, oplývají vysokým množstvím antioxidačních vitaminů A, C, E, vitaminy řady B a beta-karotenem, které chrání naše buňky před volnými radikály. Rajčata jsou bohatá také na minerální látky hořčík, železo, vápník, fosfor, měď, ale především na draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak.

Co ještě dokážou? Rajčatová šťáva je jedním z nejlepších prostředků na zahnání kocoviny. Pomáhá totiž tělu vyrovnat hladinu vitaminů a minerálních látek, které ztratilo společně s vypitým alkoholem.

Věděli jste, že: Pokud budete jíst nezralá rajčata nebo části zelených stopek či keříků, může vám jedovatý solanin, který je v nich obsažený, způsobit nevolnost nebo vyvolat bolest hlavy.

Pórek

Naše tělo zásobuje vitaminem C, čímž ho chrání před nachlazením a virózami, ale také kyselinou listovou, která přispívá ke správnému a zdravému růstu a vývoji dětí. Pórku se také přezdívá zeleninové antidepresivum, protože díky obsahu vitaminu B1 a hořčíku příznivě působí na naši nervovou soustavu.

Pórek je bohatý na draslík, který urychluje činnost ledvin, zbavuje tělo nadbytečné vody a škodlivin a tím přispívá k pročišťování organismu.

Co ještě dokáže? Konzumace pórku přispívá ke snížení hladiny krevního cukru. Sirné silice působí antibakteriálně, snižují hladinu cholesterolu v krvi a působí proti vzniku trombózy.

Text: Soňa Zavadilová, foto: Sutterstock







Koupit časopis