Zdraví v kuchyni

Zmrzlinové potěšení!

Úměrně se sílícími slunečními paprsky vzrůstá téměř u všech lidí jedna společná touha, touha po ledových lahůdkách.

Zmrzlinové potěšení nemusí být vždy prohřeškem proti zdravému životnímu stylu. Zmrzlina coby méně kalorická sladká tečka v poslední době nahrazuje moučníky a zákusky v roli dezertů. Navíc si můžete vyrobit a stále častěji i koupit vyloženě nízkokalorické zmrzliny. Chuťově se těm klasickým mnohdy vyrovnají.

Víte, na čem si pochutnáváte?

Ponoříte-li se do mrazicího boxu a vytáhnete mražený krém, vězte, že v rukou vlastně třímáte zmrzlinu. Oba názvy znamenají totéž, jejich konzistence má být jemná, krémová a hladká bez jakýchkoliv hrudek a vzduchových bublin. Sorbetem se myslí nejčastěji vodová zmrzlina, což je v podstatě ochucená ledová tříšť. Ale pozor, připravují se nejen ovocné, ale také ze zeleného či černého čaje nebo šampaňského. V případě, že je zmrzlina ochucena aromatizující látkou, tedy ne ovocem nebo ovocnou šťávou, musí být vždy označena „s příchutí“. Takže koupíte-li si jahodovou zmrzlinu, bude mít chuť jahod, které byly použity pro její výrobu. Ovšem přečtete-li si na etiketě „s příchutí jahod“, budete své chuťové pohárky šálit pouze jahodovým aromatem. Jedinou výjimkou ohledně označení je zmrzlina vanilková, která se může tímto názvem honosit i v případě, že je použito jen aroma.

Hýčkejte své chuťové pohárky

Každý z nás má své favority. Ať už jste příznivci vodových, smetanových či jogurtových a jakýchkoliv jiných chutí, řiďte se při jejich výběru kvalitou. Dávejte přednost značkám, které postavily oblibu a úspěch svých produktů na výrobě zmrzlin z kvalitních a čerstvých surovin. Při výrobě zmražené pochoutky bylo použito odstředěné mléko, čerstvá smetana, žloutky, cukr a čerstvé ovoce, oříšky, karamel, ovocné omáčky či čokoláda. Neobsahují žádné umělé příchuti, barviva ani umělé konzervační látky či emulgátory, minimum zašlehaného vzduchu. Z nároků na kvalitu nemusíte slevovat ani v případě, že si nejraději pochutnáváte na kopečkové či točené zmrzlině. Kupujte si je ale raději v cukrárnách nebo specializovaných „zmrzlinárnách“, kde vám ochotně sdělí, z jakých surovin byla jejich zmrzlina vyrobena.

Zmrzlina není výdobytkem moderní doby, ba ani století páry. S největší pravděpodobností jejímu chladivému kouzlu podléhá lidstvo už dva a půl tisíce let. Rozhodně však neměli starověcí mlsouni možnost takového výběru, jako máme dnes my.

Nebojte se zmrzliny domácí

Právě doma si můžete vytvořit zmrzlinu vašich snů. Za prvé můžete na jejich přípravu použít suroviny, u nichž znáte původ, ale hlavně těch nejkvalitnějších. Čerstvá vejce nebo vejce v biokvalitě, smetana, máslo, pravá vanilka, káva, chilli, šampaňské, máta, čerstvé ovoce, to všechno budou vaše zbraně při výrobě té nejlepší domácí zmrzliny či sorbetu. V současné době můžete sehnat mnoho zmrzlinovačů, které pomohou s důkladným promícháním a našleháním hladké hmoty bez hrudek a ledových krystalků a s rovnoměrným a dokonalejším zmražením! Cena zmrzlinovačů se pohybuje od dvou tisíc korun až 15 tisíc v závislosti na výkonu, objemu, schopnosti samostatného promíchání ingrediencí (a to i jednotlivě!) a udržování ideální teploty až profesionálních funkcí. Pokud se vám nechce investovat do dalšího přístroje nebo prostě nemáte rádi techniku, můžete si zmrzlinu umíchat sami a poté ji dát do misky či tvořítka.

Fantazii se meze nekladou!

Do plastové misky nebo tvořítka na nanuky určené k mražení můžete nalít ovocný džus, dát do mrazáku, po zhruba dvou hodinách promíchat a po další hodině máte připravený osvěžující ovocný sorbet. Přidat můžete i mátu nebo meduňku. Složitá není ani příprava jogurtové zmrzliny s ovocem, stačí ochutit jogurt nebo tvaroh medem, chcete-li, můžete třtinovým cukrem, a pak už jen podle libosti přidejte maliny, borůvky, ostružiny, kiwi, banány, jahody, vanilku, zázvor… Je to jen na vás. Pak přelijte do misky a dejte do mrazáku, co hodinu promíchejte a za pět hodin máte výtečnou domácí zmrzlinu. Chcete-li rodinu oslnit jemným zmraženým krémem, použijte syrové žloutky a sníh z bílků a našlehanou šlehačku, dodají zmrzlině vzdušnost a výsledkem bude hebký krém. Při alergiích na kravské mléko můžete nahradit mlékem sójovým, rýžovým nebo ovesným a existuje i sójová šlehačka.

Věděli jste, že…

  • Mezi milovníky zmrzliny patřili Alexandr Veliký, Hippokrates a císař Nero.
  • Zmrzlinový kornout vynalezl italský přistěhovalec v Americe jménem Italo Marcioni v roce 1903.
  • Poprvé se použilo dřívko do zmrzliny v roce 1921.
  • Průměrně je potřeba 50 líznutí k spořádání jednoho kopečku zmrzliny.
  • Jedna porce zmrzliny obsahuje méně tuku než tabulka čokolády nebo kousek dortu.
  • Sorbet, italsky sorbetto, zřejmě vznikl z arabského slova scherbet, tedy sladký sníh.
  • Největší spotřeba zmrzliny je v Americe, kde jeden člověk sní v průměru 24 litrů za rok.
  • První stroj na výrobu zmrzliny vymyslela Nancy Johnsonová v roce 1790. Jednalo se o ruční přístroj se dvěma nádobami. V jedné byla zmrzlinová směs a ve druhé se pomocí ruční kliky promíchávala s ledem a solí.
  • Mezi nejoblíbenější příchuti patří v Česku jahodová.

Text: Soňa Zavadilová, foto: Shutterstock

Koupit časopis