
Zmrzlinové potěšení!
Úměrně se sílícími slunečními paprsky vzrůstá téměř u všech lidí jedna společná touha, touha po ledových lahůdkách.
Zmrzlinové potěšení nemusí být vždy prohřeškem proti zdravému životnímu stylu. Zmrzlina coby méně kalorická sladká tečka v poslední době nahrazuje moučníky a zákusky v roli dezertů. Navíc si můžete vyrobit a stále častěji i koupit vyloženě nízkokalorické zmrzliny. Chuťově se těm klasickým mnohdy vyrovnají.
Víte, na čem si pochutnáváte?
Ponoříte-li se do mrazicího boxu a vytáhnete mražený krém, vězte, že v rukou vlastně třímáte zmrzlinu. Oba názvy znamenají totéž, jejich konzistence má být jemná, krémová a hladká bez jakýchkoliv hrudek a vzduchových bublin. Sorbetem se myslí nejčastěji vodová zmrzlina, což je v podstatě ochucená ledová tříšť. Ale pozor, připravují se nejen ovocné, ale také ze zeleného či černého čaje nebo šampaňského. V případě, že je zmrzlina ochucena aromatizující látkou, tedy ne ovocem nebo ovocnou šťávou, musí být vždy označena „s příchutí“. Takže koupíte-li si jahodovou zmrzlinu, bude mít chuť jahod, které byly použity pro její výrobu. Ovšem přečtete-li si na etiketě „s příchutí jahod“, budete své chuťové pohárky šálit pouze jahodovým aromatem. Jedinou výjimkou ohledně označení je zmrzlina vanilková, která se může tímto názvem honosit i v případě, že je použito jen aroma.
Hýčkejte své chuťové pohárky
Každý z nás má své favority. Ať už jste příznivci vodových, smetanových či jogurtových a jakýchkoliv jiných chutí, řiďte se při jejich výběru kvalitou. Dávejte přednost značkám, které postavily oblibu a úspěch svých produktů na výrobě zmrzlin z kvalitních a čerstvých surovin. Při výrobě zmražené pochoutky bylo použito odstředěné mléko, čerstvá smetana, žloutky, cukr a čerstvé ovoce, oříšky, karamel, ovocné omáčky či čokoláda. Neobsahují žádné umělé příchuti, barviva ani umělé konzervační látky či emulgátory, minimum zašlehaného vzduchu. Z nároků na kvalitu nemusíte slevovat ani v případě, že si nejraději pochutnáváte na kopečkové či točené zmrzlině. Kupujte si je ale raději v cukrárnách nebo specializovaných „zmrzlinárnách“, kde vám ochotně sdělí, z jakých surovin byla jejich zmrzlina vyrobena.

Nebojte se zmrzliny domácí
Právě doma si můžete vytvořit zmrzlinu vašich snů. Za prvé můžete na jejich přípravu použít suroviny, u nichž znáte původ, ale hlavně těch nejkvalitnějších. Čerstvá vejce nebo vejce v biokvalitě, smetana, máslo, pravá vanilka, káva, chilli, šampaňské, máta, čerstvé ovoce, to všechno budou vaše zbraně při výrobě té nejlepší domácí zmrzliny či sorbetu. V současné době můžete sehnat mnoho zmrzlinovačů, které pomohou s důkladným promícháním a našleháním hladké hmoty bez hrudek a ledových krystalků a s rovnoměrným a dokonalejším zmražením! Cena zmrzlinovačů se pohybuje od dvou tisíc korun až 15 tisíc v závislosti na výkonu, objemu, schopnosti samostatného promíchání ingrediencí (a to i jednotlivě!) a udržování ideální teploty až profesionálních funkcí. Pokud se vám nechce investovat do dalšího přístroje nebo prostě nemáte rádi techniku, můžete si zmrzlinu umíchat sami a poté ji dát do misky či tvořítka.
Fantazii se meze nekladou!
Do plastové misky nebo tvořítka na nanuky určené k mražení můžete nalít ovocný džus, dát do mrazáku, po zhruba dvou hodinách promíchat a po další hodině máte připravený osvěžující ovocný sorbet. Přidat můžete i mátu nebo meduňku. Složitá není ani příprava jogurtové zmrzliny s ovocem, stačí ochutit jogurt nebo tvaroh medem, chcete-li, můžete třtinovým cukrem, a pak už jen podle libosti přidejte maliny, borůvky, ostružiny, kiwi, banány, jahody, vanilku, zázvor… Je to jen na vás. Pak přelijte do misky a dejte do mrazáku, co hodinu promíchejte a za pět hodin máte výtečnou domácí zmrzlinu. Chcete-li rodinu oslnit jemným zmraženým krémem, použijte syrové žloutky a sníh z bílků a našlehanou šlehačku, dodají zmrzlině vzdušnost a výsledkem bude hebký krém. Při alergiích na kravské mléko můžete nahradit mlékem sójovým, rýžovým nebo ovesným a existuje i sójová šlehačka.
Věděli jste, že…
- Mezi milovníky zmrzliny patřili Alexandr Veliký, Hippokrates a císař Nero.
- Zmrzlinový kornout vynalezl italský přistěhovalec v Americe jménem Italo Marcioni v roce 1903.
- Poprvé se použilo dřívko do zmrzliny v roce 1921.
- Průměrně je potřeba 50 líznutí k spořádání jednoho kopečku zmrzliny.
- Jedna porce zmrzliny obsahuje méně tuku než tabulka čokolády nebo kousek dortu.
- Sorbet, italsky sorbetto, zřejmě vznikl z arabského slova scherbet, tedy sladký sníh.
- Největší spotřeba zmrzliny je v Americe, kde jeden člověk sní v průměru 24 litrů za rok.
- První stroj na výrobu zmrzliny vymyslela Nancy Johnsonová v roce 1790. Jednalo se o ruční přístroj se dvěma nádobami. V jedné byla zmrzlinová směs a ve druhé se pomocí ruční kliky promíchávala s ledem a solí.
- Mezi nejoblíbenější příchuti patří v Česku jahodová.
Text: Soňa Zavadilová, foto: Shutterstock