![](https://www.mesicnikzdravi.cz/wp-content/uploads/2024/04/krev1.jpg)
Zdravá krev je základ zdraví
Pokud si najdete čas, abyste se o ni starali, budete se cítit lépe a budete žít déle!
Nikdo z nás se neobejde bez temně rudé tekutiny neúnavně proudící celým tělem. Přenáší kyslík, živiny a hormony do všech buněk. Významně se podílí na odstraňování odpadních produktů z organismu a pomáhá regulovat tělesnou teplotu. Všichni instinktivně víme, že když tělo opustí krev, opustí jej i život. Ne nadarmo se při pohledu na krev necítíme dobře – jde o reflexivní reakci, protože podvědomě máme pohled na krev spojený s ohrožením. Ne vždy ale myslíme na to, že naši krev neohrožuje jen její ztráta, ale mnohem častěji také náš nevhodný způsob života. Ve skutečnosti existuje mnoho faktorů, které mohou ničit krev. Některé z nich jsou mimo naši kontrolu, jako je genetika a věk. Jiné faktory jsou ale způsobeny naším životním stylem a můžeme je proto ovlivnit. Které z nich to jsou? A jakým mechanismem na krev negativně působí?
Kouření
Kouření ničí krev hned několika způsoby. Tabákový kouř obsahuje více než 7 000 chemikálií, z nichž mnoho je jedovatých a karcinogenních. Tyto chemikálie se v krvi vážou na červené krvinky a hemoglobin, čímž snižují jejich schopnost přenášet kyslík do buněk. Kouření také poškozuje cévy a zvyšuje krevní tlak, což může vést k tvorbě krevních sraženin a ucpání cév. To jsou stavy potenciálně vedoucí k infarktu, mrtvici a dalším vážným zdravotním problémům. Kromě toho kouření oslabuje imunitní systém a zvyšuje riziko infekcí. Také zpomaluje hojení ran a zhoršuje průtok krve v končetinách. Karcinogenní chemikálie v tabákovém kouři, jako je dehet a benzen, poškozují DNA v buňkách krve. Tak mohou vznikat mutace, které způsobí, že se buňky začnou nekontrolovatelně množit a tvoří nádor. Pro imunitní systém oslabený kouřením je také obtížnější bojovat s rakovinnými buňkami. Riziko rakoviny krve se zvyšuje s délkou a intenzitou kouření. Přestanete-li kouřit, snižujete tím riziko rakoviny krve i dalších onkologických nemocí.
![](https://www.mesicnikzdravi.cz/wp-content/uploads/2024/04/krev2.jpg)
Nadměrné pití alkoholu
Nadměrná konzumace alkoholu škodí krvi hned několikrát. Alkohol poškozuje červené krvinky, které přenášejí kyslík do buněk. Také negativně ovlivňuje funkci jater, která jsou zodpovědná za filtraci krve a odstraňování odpadních produktů. Dále alkohol zvyšuje krevní tlak a oslabuje imunitní systém. To vše může vést k vážným zdravotním problémům, jako je infarkt, mrtvice, rakovina a selhání jater. Kromě toho alkohol zhoršuje hojení ran a zvyšuje riziko infekcí. Také může vést k dehydrataci, která často způsobuje únavu, bolesti hlavy a závratě. Karcinogenní látky v alkoholu, jako je acetaldehyd, poškozují DNA v buňkách krve, což také může vést k rozvoji onkologického onemocnění. Riziko rakoviny krve se zvyšuje s množstvím a délkou konzumace alkoholu. Nejvyšší je u lidí, kteří pijí denně více než 4 drinky.
Nedostatek pohybu
Když se nehýbete, vaše srdce a cévy nepracují tak usilovně, jak by měly. To může vést k ochabnutí svalů a snížení průtoku krve. Nedostatek pohybu také může vést k nárůstu hmotnosti a obezitě, které jsou rizikovými faktory pro srdeční choroby, mrtvici a další zdravotní problémy. Kdo se málo hýbe, má také zpravidla vyšší hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což může poškodit cévy a zvýšit riziko krevních sraženin. Kromě toho nedostatek pohybu zhoršuje hojení ran a zvyšuje riziko infekcí.
Nezdravá strava
O tom, jaké jídlo je zdravé, či ne, je možné vést dlouhé hodiny debat. Obecně ale platí, že nezdravá strava je taková, která obsahuje vyšší než doporučené množství nasycených a trans tuků, cholesterolu a cukru. Tím vede k ucpávání tepen a zvýšení krevního tlaku, což může vyústit až do infarktu, mrtvice a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Nezdravá strava také může vést k nárůstu hmotnosti a obezitě, což jsou rizikové faktory pro cukrovku 2. typu a další chronická onemocnění. Nesmíme také zapomenout na to, že fastfoodové a vysoce průmyslově zpracované potraviny bývají chudé na živiny, jako jsou vitaminy a minerály, které jsou pro zdraví krve zcela nezbytné.
Chronický stres
Stres uvolňuje hormony, jako je kortizol, které zvyšují krevní tlak a srdeční frekvenci. To může vést k infarktu, mrtvici a dalším kardiovaskulárním onemocněním. Stres také přispívá ke vzniku zánětu, který může poškodit cévy a tkáně, také oslabuje imunitní systém, čímž se zvyšuje riziko infekcí a potenciálně také rozvoje nádorového onemocnění krve. Kromě toho chronický stres zhoršuje hojení ran a zvyšuje riziko krevních sraženin.
Text: redakce, foto: Shutterstock