
Problémy se zažíváním
Mezi nejčastější zažívací problémy patří nadýmání, zácpa či průjem. Všechny tyto obtíže jsou velmi nepříjemné a jejich příčiny značně různorodé. Proč se trávicí trakt někdy ocitá v situacích, kdy nefunguje tak, jak by měl, a jak by se takové potíže měly řešit?
Trávicí soustava je tvořena mnoha orgány, ve kterých probíhá celá řada různých procesů nutných ke zpracování potravy. Problémy, které tuto oblast postihují, proto mohou mít velmi různorodou podobu i širokou škálu příčin. Lékaři tvrdí, že nejčastějším steskem jejich pacientů jsou problémy s nadýmáním a vyprazdňováním – konkrétně střídání zácpy a průjmovitých stolic. Dokonce, podle nich, tyto problémy rostou geometrickou řadou. Příčiny je možné hledat jak v onemocněních trávicího traktu, tak v celkovém režimu a životním stylu.
Nadýmání má různé příčiny
Problémy s nadýmáním je možné rozdělit na dvě hlavní skupiny – tzv. fyziologické, které se dostavují po určitém konkrétním nadýmavém jídle, a na dlouhodobé potíže. U první skupiny je nadýmání běžné například po fazolích, čočce, cibuli nebo česneku. Pro tyto potíže je typické, že jsou pouze krátkodobé a dají se očekávat. Spontánně odezní po průchodu tráveniny gastrointestinálním traktem. Kvůli těmto symptomům není potřeba vyhledávat lékaře. Dlouhodobé potíže s nadýmáním jsou o poznání horší, protože jsou obtěžující a snižují kvalitu života i pracovní výkon. V takových případech je vyšetření u lékaře žádoucí. Je potřeba vyloučit patologie v trávicím traktu, například žlučníkové kameny, chronické záněty slinivky a žaludku, potravinové alergie, nespecifické střevní záněty i nádory v trávicí trubici.
Jak na nepříjemné potíže?
Na nadýmání je možné vyzrát režimovými stravovacími opatřeními. Jedním z nejdůležitějších opatření je tzv. low-FODMAP diet (dieta s nízkým obsahem FODMAP). Co tento výraz znamená? Zkratka FODMAP odkazuje na anglické výrazy Fermantable Oligo-Di-Monosacharides And Polyols. To je označení pro sacharidy s krátkým řetězcem, jako jsou oligosacharidy, disacharidy (například laktóza), monosacharidy (fruktóza) a polyoly (například sorbitol a manitol). Výraz „low“ v názvu této diety znamená snížení příjmu uvedených látek. Když je totiž v přijímaných potravinách velké množství různých typů sacharidů, enzymatický systém trávicí trubice je nedokáže fermentovat (rozštěpit) a sliznice nedokáže vstřebat velké molekuly. Ty zůstávají ve střevě, vyvolají poruchu peristaltiky (pohybů střevních stěn, díky kterým se posouvá potrava trávicím ústrojím) a zvětšení objemu střeva. Pak dochází k nadýmání, ale třeba také k průjmům,“ vysvětluje tuto problematiku primářka. Low-FODMAP dieta v praxi znamená globální omezení fermentovatelných sacharidů. Pokud ale žádná dietní opatření nepomohou, je potřeba absolvovat různá vyšetření, která mohou odhalit příčinu problémů. Jedná se například o endoskopické vyšetření trávicí trubice, ultrazvukové vyšetření břicha či testy na potravinové alergie – nejčastěji na nesnášenlivost lepku a laktózy.
Zaměřte se na svůj životní styl
Společným jmenovatelem řady trávicích obtíží je ovšem životní styl a celkový charakter stravování, ve kterém je velké množství různých přísad, barviv, umělých sladidel a dochucovadel. To má za následek změnu mikrobiálního osídlení střeva a spolu s celkovým nedostatkem pohybu a sedavým zaměstnáním může docházet právě k nadýmání nebo třeba zácpě. Na oba tyto problémy, pokud nejsou způsobeny nějakým konkrétním onemocněním, se tedy dá vyzrát třeba kombinací přirozeného pohybu a zdravou stravou založenou na základních surovinách s co nejmenším podílem průmyslově zpracovaných potravin. Dobrou odezvu mohou mít také některé byliny.

Co je dobré vědět o vláknině
*Dostatečný přísun stravy bohaté na vlákninu je velmi důležitý pro správné trávení a vyprazdňování. *Vláknina může pomoci v případě zácpy i při průjmu. Podle toho, jak vláknina reaguje s vodou, ji dělíme na vlákninu ve vodě rozpustnou a nerozpustnou.
*Vláknina rozpustná ve vodě pomáhá při průjmu, jelikož po kontaktu s tekutinou bobtná a podporuje tak tvorbu stolice. Nachází se například v ovsu, jablkách, luštěninách či sladkých bramborách.
*Vláknina nerozpustná ve vodě usnadňuje průchod tráveniny střevem, a doporučuje se proto při problémech se zácpou. Vhodným zdrojem je tmavá rýže, slupky ovoce a zeleniny, brokolice, mrkev či okurky.
Zácpa může souviset s režimem i nemocemi
Zácpa, tedy obtížné a málo časté vyprazdňování, které postihuje obě pohlaví bez ohledu na věk, může mít krátkodobý či dlouhodobý charakter. Zácpa by se neměla v žádném případě podceňovat, protože může přinést řadu zdravotních komplikací – od poranění konečníku kvůli náročnému vyprazdňování, vzniku hemoroidů až po závažnější problémy související s hromaděním odpadních látek v těle či onemocněním střev. Chronická zácpa, které se označuje také jako habituální, mívá příčiny ve špatných návycích. Jedná se například o zadržování stolice, odkládání vyprazdňování ze společenských důvodů nebo nedostatečný pitný režim. Za rozvojem zácpy ale může být také chybějící pohybová aktivita, takže doporučuji chodit co nejvíce pěšky, nevyhýbat se chůzi po schodech, sportovat a víkendy trávit co nejaktivněji.“ Zácpa ovšem může být také důsledkem některých onemocnění. Obtížné, bolestivé a málo časté vyprazdňování může souviset například se zúžením tlustého střeva nebo konečníku či s nádorovými onemocněními. Zácpu mohou způsobovat také některé léky. Návštěva lékaře je tedy v případě problematického vyprazdňování základem, aby se mohla objasnit příčina zácpy a stanovit další postup.
Projímadla s obezřetností
Téma, které se zácpou úzce souvisí, jsou projímadla. Na jednorázové potíže s vyprazdňováním existuje řada volně prodejných přípravků, ovšem jejich užívání při chronické zácpě má svá úskalí. Dlouhodobé užívání projímadel může problémy s vyprazdňováním zhoršit, neboť tyto přípravky přestanou být postupem času účinné a lidé trpící zácpou pak mají tendenci užívat čím dál větší dávky. K dispozici jsou navíc různé druhy projímadel (laxativ), proto je vhodné jejich užívání pečlivě zvážit a výběr zkonzultovat s lékařem.
Text: Ivana Dulková, foto: Shutterstock a archiv redakce