Prevence,  Psychologie

Odborníci radí, jak přežít Vánoce

Chceme mít dokonalou domácnost, nepřibrat na váze a s úsměvem absolvovat setkání se všemi příbuznými. Přitom riskujeme kocovinu, žlučníkový záchvat i rozhádanou rodinu. Vánoce mají být svátky klidu a pohody, to se snadno řekne, ale jak se z toho všeho nezbláznit? Jednoduše, stačí pár úprav v pitném režimu, jídelníčku a vlastní hlavě.

„V rámci svátečního času je užitečné věnovat více pozornosti nejen jídlu, ale také nápojům. Bohužel jen málokdo si umí představit vánoční svátky bez alkoholu, ačkoli následky jeho konzumace mohou sváteční pohodu spíše pokazit. U alkoholu je rozhodně na místě střídmost a nutno říct, že tradiční vánoční nápoje (například punč, vaječný likér, bowle) lze připravit i v chutné nealkoholické variantě,“ upozorňuje nutriční terapeutka a spolupracovnice AquaLife Institutu Věra Boháčová. „Když už na alkohol dojde, kontrolujte konzumované množství, nikdy nepijte na lačno a pití alkoholických nápojů vždy prokládejte pitím minerálky. Zředíte tak účinky alkoholu, doplníte tělu potřebné tekutiny (alkohol působí močopudně) a zároveň minerální látky (při odvodňování organizmu se vyplavuje hlavně sodík, hořčík a draslík), podpoříte vylučování odpadních látek. A nejspíš i vypijete celkově méně alkoholu,“ radí dále.


Přemírou jídla nebo alkoholu řeší spousta lidí stres, což je samozřejmě špatné řešení. Místo toho se zamyslete a napište si, co vás před a o Vánocích stresuje. Nejspíš zjistíte, že vás rok co rok vyvádí z rovnováhy to samé. V tomto seznamu si vytipujte jednu situaci, kterou letos uděláte jinak, nebo ji dokonce vypustíte. Pak si napište druhý seznam toho, co vám v předvánočním období dělá naopak radost, co vás dostane do pohody. A z tohoto seznamu si vyberte jednu situaci, kterou letos zařadíte do svého programu víckrát,“ navrhuje Michal Nikodem, odborný konzultant AquaLife Institutu v oblasti psychoterapie.

Alkohol opatrně

Češi vypijí průměrně za měsíc 6,3 litrů piva, 0,9 litrů vína a 0,2 litry destilátů, což ročně představuje 75,6 litrů piva, 10,8 litrů vína a 2,4 litry destilátů. Světová zdravotnická organizace řadí Česko dlouhodobě mezi top tři světové konzumenty alkoholu. Kdo to s ním přežene, toho v první řadě čekají nepříjemné stavy zvané kocovina. Způsobují ji metabolity alkoholu a masivní dehydratace organizmu v důsledku zvýšeného vylučování tekutin. Ke vzniku kocoviny přispívá také nedostatek minerálních látek a vitamínů v těle. Když na ni dojde, je dobré doplnit tělu hned po probuzení vodu a minerální látky, ideálně prostřednictvím minerálky. Nápoj může být i mírně slazený, aby dodal tělu chybějící cukr, a pomohl tak proti nevolnosti. K dalšímu doplňování tekutin v průběhu dne jsou vhodné i zelené a bylinné čaje, ale také masový vývar nebo česnečka.

Pitím proti přejídání

„Kromě případné kocoviny vám pravidelný přísun vhodných nealkoholických tekutin pomůže také s nechtěným přejídáním. Pomocníkem proti přejídání je i důkladný plán, co budete během svátků vařit a v jakém množství. Vyhnete se tím přecpané lednici a dojídání, aby se to nevyhodilo,“ radí Mgr. Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. I dobrá jídla se podle ní dají připravit tak, aby obsahovala méně energie a více prospěšných složek jako vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Upřednostňujte proto libové druhy masa a ryby, nahraďte trvanlivé a měkké salámy vepřovou nebo drůbeží šunkou. Místo samotné majonézy použijte bílý jogurt s malým množstvím majonézy. Slané tyčinky vyměňte za proužky zeleniny s jogurtovým dipem. Nutričně hodnotnější, i když neméně kalorické, je cukroví se sušeným ovocem a oříšky nahrazujícími část cukru nebo tuku.

Text: redakce, foto: Shutterstock







Koupit časopis