Zdraví v kuchyni

Návštěva v italské kuchyni

Italská kuchyně je považována za jednu z nejlepších z celého světa – chcete se i vy mít alespoň chvíli nejlépe? Nachystejte si některou z letních specialit!

Ossobuco s česnekem

Budete potřebovat:

50 ml olivového oleje

6 menších kusů ossobuca

80 g anglické slaniny

3 cibule

paličku česneku

snítku šalvěje

3 čerstvé bobkové listy

350 ml suchého bílého vína

650 ml drůbežího vývaru

sůl a pepř

400 g růžičkové kapusty

Předehřejte troubu na 150 °C. Do hrnce vhodného do trouby vlijte olej, rozehřejte ho a zprudka opečte maso po obou stranách dočervena (asi 5 minut). Poté maso vyjměte a dejte stranou. Opečte slaninu nakrájenou na nudličky a také dejte stranou. Zmírněte plamen a do vyprázdněného kastrolu vložte cibule pokrájené na plátky, oddělené stroužky česneku, šalvěj a bobkový list. Opékejte asi 8 minut dorůžova. Zalijte vínem a vývarem, vložte zpět maso i slaninu a přiveďte k varu. Přidejte sůl a pepř, přiklopte a pečte asi dvě a půl 2 hodiny, dokud nebude maso měkké a nezačne odpadávat od kostí. Na posledních 15 minut přidejte kapustu, zvyšte teplotu na 200 °C a nechte odklopené dopéct. Podávejte s dušenou rýží či bramborovou kaší.

Chlebíčky po italsku

Na 1 porci si nachystejte:

3 ks veky

trochu panenského olivového oleje na zakapání

100 g gorgonzoly

100 g prosciutta

hrst rukoly

několik výhonků čerstvého zeleného chřestu

2 lžíce oliv a kaparů

Troubu předehřejte na 200 °C. Plátky veky položte na plech a 2–3 minuty opékejte v troubě, aby zezlátly a byly křupavé. Troubu vypněte, zakápněte chleba olejem, pokryjte plátky gorgonzoly a vraťte do trouby, kde se sýr zlehka roztaví. Chřest (čerstvý zelený není třeba tepelně upravovat) obalte v prosciuttu, veky vyjměte z trouby a rozložte na ně vypeckované pokrájené olivy a kapary, rukolu a obalený chřest. Podávejte ještě teplé.

Italská cuketová polévka

Potřebné suroviny:

60 ml olivového oleje

lžíce česneku

hrst lístků bazalky

sůl a pepř

kilogram cuket

750 ml zeleninového vývaru

60 ml smetany

hrst hladkolisté petrželky, nasekané

50 g nastrouhaného parmazánu

K podávání:

čerstvě mletý pepř

strouhaný parmazán

Cukety pokrájejte na malé kousky. Na středním plameni rozehřejte v pánvi olej. Deset minut zvolna opékejte nadrobno nasekaný česnek, nasekanou bazalku a osolenou cuketu, dokud cuketa lehce nezezlátne a nezměkne. Opepřete, zalijte vývarem a vařte osm minut. Sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka. Rozmixovanou polévku vraťte zpět do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán a podle chuti osolte. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem, petrželkou a posypte parmazánem. Podávejte nejlépe s opečeným chlebem.

Italská stehýnka

Přichystejte si:

6–8 kuřecích paliček

4 lžíce olivové pasty

olivový olej na pečení

dvě hrsti černých oliv bez pecek

cherry rajčátka

větší cibuli

sůl a pepř

Maso příčně nařízněte, do vzniklých řezů vetřete olivovou pastu a poté řezy spíchněte párátky. Cibuli přepulte a pokrájejte na tenké plátky. Rajčátka zbavte stopek a pokrájejte na menší kousky. Předehřejte troubu na 220 ˚C, kuřecí stehýnka potřete olivovým olejem a pečte spolu s cibulí a rajčaty dvacet minut, dokud kůže na paličkách nezezlátne. Po deseti minutách maso obraťte, troubu vypněte a nechte ještě deset minut dojít.

TIPY A RADY

  • Telecí maso je chutné po pomalém dušení, díky němu se nevysuší. Aby bylo šťavnatější, je vhodné ho nejprve zalít tekutinou a zprudka osmahnout, aby se zatáhlo. Celé palice česneku se nebojte, při pomalém dušení se rozpeče a přidá pokrmu na chuti a vůni.
  • Ossobuco (telecí kolínko s kostí) je milánskou specialitou. Je to nejen velmi chutné maso, ale i dietní – nízký obsah tuku vyrovnává vysoký obsah kolagenu, díky němuž je maso šťavnaté.
  • Lilek se nechává vypotit, aby pozbyl hořkou příchuť.
  • Při přípravě sušenek můžete část oliv nahradit nasekanými sušenými rajčaty.

Text: Ivana Dulková, foto: Shutterstock







Koupit časopis