Zdraví v kuchyni

Jídlo dokáže úplné divy!

Můžete se díky němu projíst do krásy a mládí, neboť pomáhá čelit procesům, které se s věkem odehrávají v našem organismu – například poklesu produkce hormonů nebo růstu volných radikálů. Právě ty zapříčiňují ztrátu vitality a způsobují plíživé přibývání na váze, ale také například nižší pružnost pokožky. Lehký jídelníček vám také pomůže zhubnout pár kilo nebo zlepšit imunitu.  

Odlehčený jídelníček může být dobrým startem pro ozdravění životosprávy i pro hubnutí. Ale konkrétně odlehčení jídelníčku na začátku zimy nám může pomoci lépe zvládnout i lákadla vánočních pochoutek. Zásady odlehčeného jídelníčku by však měli dodržovat pouze zdraví dospělí lidé. Nemocní, těhotné ženy, děti a osoby, které musí dodržovat určitý dietní režim, by měli případné odlehčení konzultovat s odborníkem. Nesmíme také zapomenout, že na odlehčení jídelníčku (například po odlehčovacím týdnu) je důležité navázat vyváženou stravou.

Čemu se vyhnout a na čem si pochutnat

V první řadě bychom se měli vyhýbat cukrárnám a nechat si zajít chuť na všechny sladké laskominky. Je-li však naše touha po něčem sladkém opravdu neodolatelná, můžeme ji oklamat tím, že si dopřejeme jednou za čas lehký ovocný dezert, sušené ovoce (nesířené) a ovocné saláty. Zapomenout také musíme na rychlé občerstvení, tedy na všechny hamburgery, hranolky, hot dogy a další tukové bomby, které sníme za poklusu mezi domovem a prací a naopak, a neuvědomíme si, kolik energie tím můžeme spořádat. Podle nutričních terapeutů by náš odlehčený jídelníček měl být především pestrý a vyvážený, abychom neustále měli dostatečný přísun důležitých látek.

Hlavně ovoce a zelenina

V odlehčeném jídelníčku nesmí chybět dostatek ovoce a zeleniny, nejlépe ke každému dennímu jídlu a alespoň 500 gramů za den. Zapomenout nesmíme ani na zdroje kvalitních bílkovin, které obsahuje libové maso, přičemž preferovat bychom samozřejmě měli ryby a drůbež, a méně tučné mléčné výrobky. Upřednostňovat bychom měli přiměřené množství kvalitních tuků, a to hlavně kvalitní rostlinné oleje a výrobky z nich vyrobené, například margaríny. Dále bychom měli dát přednost celozrnným variantám potravin – chléb, pečivo, těstoviny, rýže natural a tak dále. Velice důležitý je také dostatečný pitný režim zajišťovaný zejména pramenitou vodou, čaji a ředěnými stoprocentními džusy.  Velkou roli sehrává i tepelná úprava jídla. Přednost dáme vaření v páře, dušení, grilování v alobalu a vyhneme se smažení a grilování na přímém ohni.

Buďte v pohodě

Stres, hektičnost a nepohoda jsou zabijáci téměř všeho, ale u snahy o ozdravění jídelníčku nebo o zhubnutí to platí dvojnásob. Důležité je nezapomínat na to, že chceme změnit životní styl v první řadě kvůli nám samým, abychom se cítili co nejlépe. Základem je naučit se jíst v menších porcích, ale častěji, protože se tím vyhneme stresujícímu kručení v žaludku, které nás následně donutí sníst první jídlo, které nám tak říkajíc vstoupí do cesty. Pokud „sezobneme“ nějakou tu maličkost jako mrkev, jablko a plátek nízkotučného sýra nebo krajíček celozrnného chleba s margarínem a rajčetem, a to nejlépe v intervalech po zhruba třech hodinách, nebude se naše tělo dožadovat velké porce jídla. Výhodou častého jedení je i to, že při trávení náš organismus vydává více energie. Další zásadou je, že bychom měli jíst v klidu. V práci to samozřejmě ne vždycky jde, ale oběd a večeře nám určitě budou víc chutnat, když je sníme beze spěchu a hltání. K psychické pohodě přispěje i pravidelný pohyb. Ideální je například půlhodinová procházka svižnou chůzí. Každodenní pohyb nám lidově řečeno pročistí hlavu, ale také posílí imunitní a srdečně-cévní systém.

V odlehčeném jídelníčku nesmí chybět dostatek ovoce a zeleniny, nejlépe ke každému dennímu jídlu a alespoň 500 gramů za den. Ke studené přípravě, například do salátů, se nejvíce hodí kvalitní oleje lisované za studena. Při „ozdravování“ životního stylu se neobejdeme bez kvalitního pitného režimu. Příjem tekutin urychluje látkovou výměnu a je důležitý pro vylučování škodlivých látek z těla. Denně bychom měli vypít alespoň 2,5 – 3 l tekutin.

Odlehčený jídelníček na týden aneb Jak začít

První den – zeleninový

Nejvhodnější je syrová zelenina, nejlépe ve formě salátu doplněného kvalitním rostlinným olejem. Může být i tepelně upravená (což v chladných dnech přijde vhod), vždy je dobré kombinovat více druhů. Celkové množství zeleniny by se mělo pohybovat v rozmezí 1 – 1,5 kg rozděleného do nejméně pěti denních dávek.

Druhý den – ovocný

Zásady jsou podobné jako u dne předchozího. Opět je lepší vybírat z více druhů ovoce, a to s nižším obsahem sacharidů. Velmi vhodný je ananas (pro vysoký podíl vlákniny), dále například grapefruit, jablka a mango. V dnešní době máme výhodu, že ovoce a zeleninu máme možnost koupit i v zimě.

Od třetího dne

K zelenině a ovoci postupně přidáváme další potraviny (sacharidové). Například brambory, celozrnné pečivo, těstoviny či rýži. Pravidlem je každý den přidávat pouze jednu potravinu.

Od pátého dne

Zařadíme potraviny s obsahem živočišných bílkovin ve formě nízkotučných sýrů, jogurtů (nejlépe bílých) a tvarohu.

Od sedmého dne

Přidáváme bílé maso – ryba, kuřecí, králičí nebo krůtí. Maso je nejlepší upravovat dušením, vařením nebo opečením. Naprosto nevhodné je smažení nebo pečení na větším množství tuku.

Text: Ivana Dulková, foto: Shutterstock

Koupit časopis