Novinky

Jídlem proti koronavirovému stresu

Foto: Sutterstock

V době zvýšeného stresu hraje víc než jindy důležitou roli kvalitní stravování napomáhající správnému zažívání a funkci střev, která jsou hlavním sídlem imunity. „Strava by měla být lehká, s omezením těžkých, tučných a smažených jídel na minimum. Hlavní složku by měly tvořit kvalitní bílkoviny, tj. libová masa, vejce a mléčné výrobky (převážně zakysané), spolu s luštěninami, rýží, bulgurem, kuskusem, quinoou, těstovinami (lépe celozrnnými) a pořádnou porcí zeleniny v každé příloze. S pečivem je lepší to nepřehánět stejně jako s jednoduchými cukry, jejichž přiměřenou konzumaci pokryje čerstvé ovoce. Po zdravém jídle si můžete i zdravě zamlsat – kouskem kvalitní hořké čokolády nebo třeba lehkým tvarohovým dezertem. Důležitou roli hraje i dostatečný pitný režim,“ radí obezitoložka a endokrinoložka MUDr. Alexandra Moravcová.

Text: redakce Zdraví, foto: Sutterstock







Koupit časopis