TIPY ZDRAVÍ,  Zdraví v kuchyni

Chutná inspirace nejen na Velikonoce

Recepty, které jsme pro vás tentokrát připravili, mají sice své místo na velikonočním stole, ale pokud vám a vašim blízkým zachutnají, nic nebrání tomu, abyste si je připravili, kdykoliv na ně dostanete chuť.

Velikonoční sekaná

500 g mletého vepřového, 500 g mletého hovězího masa, 6 vajec (bio nebo z podestýlky), 2 cibule, 4 stroužky česneku, strouhanka, sůl, pepř, kopřivy (můžete nahradit petrželkou), slunečnicový olej

Pět vajec uvařte natvrdo, zchlaďte a oloupejte. Do směsi mletého masa dejte jedno vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř a najemno nasekané kopřivy (petrželku). Najemno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji a poté vmíchejte do mletého masa, podle potřeby zahustěte strouhankou. Ze směsi vytvarujte váleček, do kterého udělejte uprostřed podélně kapsu a do ní za sebou vložte oloupaná vejce a upravte směs do tvaru šišky. V předehřáté troubě pečte zhruba 45 až 50 minut, z čehož prvních 30 minut pečte přiklopené, aby se maso propeklo. Občas můžete potřít vzniklým výpekem.

Svěží salát s vejci nahniličko

Lola salát, ledový salát, polníček, 6 ředkviček, vejce (množství dle obliby), bagetu, petrželku, klíčky

Uvařte vejce nahniličko (vejce vložte do horké vody a vařte 4 až 5 minut). Mezitím natrhejte saláty a spolu s polníčkem dejte na talíř. Přidejte nakrájené ředkvičky, nasekanou petrželku a vámi zvolené klíčky (může to být řeřicha, naklíčená čočka, hrášek…). Osolte, podle chuti opepřete, zakápněte olivovým olejem a můžete zakápnout i balsamikovým octem. Přidejte rozkrojená vejce a na kousky natrhanou francouzskou bagetu.

Vajíčkový salát s bagetou

8 vajec, 1 cibule, majonéza, hořčice, 2 rajčata, italský chléb (může být i bageta), list hlávkového salátu na ozdobu

Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kostičky (můžete použít i kráječ na vajíčka), přidejte najemno nakrájenou cibuli a nakrájená rajčata, která jste zbavili zrníček. Osolte, opepřete, přidejte lžíci plnotučné hořčice a majonézu (podle potřeby). Nechte vychladit a podávejte jako sendvič.

Velikonoční věnec

250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 žloutek, 125 g rozpuštěného másla, 50 g cukru, 2 vanilkové cukry, špetku soli, kůra z 1/2 citronu, 2,5 g sušeného droždí, mandle

V mléce, které osladíte trochou cukru, nechte vzejít droždí na kvásek. Prosejte mouku na vál, přidejte cukry, žloutek, mandle, rozpuštěné máslo, osolte a vmíchejte kvásek. Vypracujte těsto, které nechte vykynout. Těsto rozdělte na tři díly, ze kterých vytvoříte válečky, a z nich poté upleťte cop. Spojte ho do věnce, posypte mandlemi, dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě zhruba půl hodiny kynout. Věnec potřete rozšlehaným vejcem, dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 45 minut.

Text: Ivana Dulková, foto: Shutterstock







Koupit časopis