Češi pečou vánoční klasiku, ale přibývá těch, kteří zkoušejí zdravější recepty
Vanilkové rohlíčky, linecké i perníčky zůstávají neotřesitelným symbolem českých Vánoc. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM se v drtivé většině českých domácností peče vlastní vánoční cukroví, přičemž více než dvě třetiny rodin připravují tři a více druhů.
Výsledky průzkumu zároveň ukazují, že tradiční recepty už nejsou pro Čechy jedinou volbou. Téměř polovina respondentů (46 %) dává sice přednost klasice, ale občas zkouší už i něco nového, zejména co do zdravějších surovin. Každý čtvrtý Čech se tak sice stále drží osvědčených rodinných postupů, část z nás už ale s pečením rádo experimentuje, a letos dokonce plánuje vyzkoušet odlehčenější varianty cukroví. Chcete to vyzkoušet také?
Tipy na recepty na odlehčené vánoční cukroví z dílny Betty Urbanové
Linecké s chia marmeládou
Suroviny
Na cukroví:
250 g celozrnné špaldové mouky
1 vejce
150 g másla
50 g čekankového originálu
Špetka soli
Na marmeládu:
150 g mražených malin
10 g chia semínek
2 lžíce čekankového originálu
Maliny chvilku povaříme a přidáme čekankový originál dle chuti. Přidáme chia semínka, necháme nabobtnat a vychladit (alespoň 30 minut). Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Na těsto si smícháme všechny ingredience společně, vypracujeme hladké těsto a zabalíme do potravinové fólie. Dáme na 30 minut do lednice. Těsto vyválíme na cca 3 mm a vykrajujeme tvary. S těstem pracujeme rychle, aby nám nezměklo a dobře se nám s ním pracovalo. Dáme na plech a ještě chvilku necháme vychladnout (třeba na studeném balkóně). Pečeme přibližně 8–10 minut, podle tloušťky cukroví. Po vychladnutí slepujeme naší chia marmeládou. Jelikož v sobě marmeláda nemá cukr, tudíž žádný konzervant, je potřeba cukroví péct maximálně pár dní před konzumací a uchovávat v lednici.

Perníkové kuličky
Suroviny
Korpus:
2 hrnky špaldové celozrnné mouky
2 vejce
1 lžička perníkového koření
½ lžičky skořice
¼ hrnku másla
4 lžíce čekankového originálu
5 lžic mléka
Špetka soli
Krémová část:
150 g tučného tvarohu
50 g krémového sýra
3 lžíce čekankového originálu
50 g nasekaných vlašských ořechů
100 g nasekaných vlašských ořechů na obalení
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Suroviny na korpus smícháme v hutnější těsto a rozetřeme na plech. Dáme péct přibližně na 10 minut do trouby. Zkontrolujeme pomocí špejle, zda je těsto upečené. Necháme vychladnout a rozmixujeme v mixéru nebo rozdrobíme do mísy. Smícháme s tvarohem, krémovým sýrem a čekankovým originálem a ořechy. Kdyby se těsto drobilo, přidejte lžíci tvarohu nebo krémového sýra navíc. Z těsta tvoříme kuličky a obalíme v nasekaných oříšcích. Pokud vám ořechy na kuličkách nedrží, přidejte ještě trošku tvarohu. Kuličky uchovávejte v lednici maximálně 3–4 dny.

Pistáciová srdíčka
Suroviny
Na srdíčka:
150 g hladké mouky
60 g rozmixovaných pistácií
1 vejce
40 g másla
40 g pistáciové pasty
Špetka soli
2 lžíce čekankového originálu
Na krém:
40 g 100% pistáciové pasty
200 g Philadelphie
2 lžíce čekankového originálu
Lyofilizované maliny a nasekané pistácie na dozdobení
Troubu předehřejeme na 170 stupňů (dolní a horní ohřev). Ze surovin na srdíčka vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a dáme cca na 1 hodinu do lednice. Srdíčka poté tvoříme pomocí vykrajovátka – na plech vyložený pečicím papírem dáme vykrajovátko, do něj trošku těsta a namačkáme ho do vykrajovátka. Takto postupujeme i se zbylým těstem. Dáme péct do trouby na 8–10 minut. Na krém smícháme všechny suroviny a dáme do zdobicího sáčku. Pomocí sáčku zdobíme vystydlá srdíčka a dozdobíme pomocí nadrobených lyofilizovaných malin a nasekaných pistácií.

Text: redakce, foto: Shutterstock a 4SLIM