Rubriky

Proč si ryby a mořské plody dopřávat nejen o Vánocích

Hlavním přínosem konzumace ryb jsou kvalitní bílkoviny a zdravé tuky – omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Naše tělo si je neumí vytvořit, a proto je musí získat z potravin. Ryby jsou také zdrojem dalších potřebných živin, jako je vitamin D, B12, B6 a vápník. Je to navíc lehce stravitelné a chutné maso.

Lidské tělo potřebuje zmíněný vitamin D hlavně pro správnou činnost mozku a zdravé kosti a svaly. Tento vitamin ovlivňuje i psychiku a podporuje kvalitní spánek. Nezbytný je také pro vstřebávání vápníku a fosforu a potřebuje ho i náš imunitní systém. Nedostatek vitaminu D může být příčinou svalových bolestí, častých zlomenin či vyšší nemocnosti. Množství déčka v rybím mase závisí nejen na druhu ryby, ale také na její potravě a místě, odkud pochází. Obecně jsou na tom s vitaminem D nejlépe tučné mořské ryby – například losos, makrela a sleď. Dobrou volbou jsou s ohledem na načerpání déčka také tresčí játra. Dalšími vitaminy, které se nacházejí v rybím mase, jsou vitaminy řady B. Tělo je potřebuje k získání energie ze stravy, ke správnému fungování mozku a také pro dobrý stav kůže.

Vyzdvihované omega-3 nenasycené mastné kyseliny

Nezanedbatelný přínos na celkovou kondici organismu mají omega-3 nenasycené mastné kyseliny obsažené jak v mořských rybách, tak v plodech moře. Tyto tuky jsou důležité především pro zdravý kardiovaskulární systém a nervovou soustavu. Podporují správné fungování mozku a u dětí mají vliv na jeho vývoj. Pro srdce a cévy jsou omega-3 mastné kyseliny zásadní proto, že pomáhají snižovat hladinu „zlého“, LDL cholesterolu v krvi a zlepšují krevní tlak. Podle nejnovějších odborných poznatků navíc pomáhají udržovat zdravé prostředí ve střevech a bezproblémové trávení. Dostatečné osídlení střev zdraví prospěšnými bakteriemi se promítá i do celkové obranyschopnosti organismu. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou důležité také pro celkovou regeneraci organismu a podporují dobrou psychickou kondici. Pod pojmem zdraví prospěšné prvky, které svému tělu při pravidelné konzumaci ryb dopřejete, se skrývají jod, selen, zinek a vápník. Jod podporuje správnou činnost štítné žlázy, selen je významným antioxidantem a zinek přispívá ke správnému fungování obranyschopnosti.


Pro řadu osob jsou ryby a mořské plody významným alergenem, proto jsou také povinně označovány jako potravinový alergen. V seznamu alergenů, které známe z jídelních lístků v restauracích, jsou označeny čísly 4 (ryby a výrobky z nich) a 14 (měkkýši a výrobky z nich).

Jakou přípravu ryby zvolit?

Kombinace kvalitní bílkoviny a malého množství tuku dělá z ryb nejen velmi zdravou stravu, ale také vhodnou součást jídelníčku při snižování tělesné hmotnosti. Ryby jsou lehce stravitelné, dobře se kombinují s různými druhy zeleniny, ale je nutné dbát na vhodnou tepelnou úpravu. Tělo ocení místo smažení spíš zdravější grilovanou nebo pečenou variantu. Úprava ale záleží na preferencích každého z nás. Doporučit mohu zapečenou rybu připravenou v troubě nebo velmi zdravou přípravu v páře. Všechny postupy jsou jednoduché a rychlé, což je výhoda oproti jinému masu. Ryby se mohou konzumovat i za syrova (například v sushi), ale těhotné a kojící ženy by se měly syrovému rybímu masu vyhnout. Jediným dnem v roce, kdy si rybu bez klasického trojobalu a smažení dovede představit jen málokdo, je nadcházející Štědrý večer. Zajímavostí je, že v době, kdy naši předkové v 19. století začali ryby zařazovat do svátečního vánočního menu, byl běžný zcela odlišný způsob úpravy – kapr na modro nebo na černo. Smažení se začalo rozšiřovat až na začátku 20. století. Kapr je stejně jako další ryby zdrojem zdraví prospěšných tuků a vitaminů – proč tedy nepodpořit jeho kvality jinou vánoční úpravou a nenechat se letos inspirovat recepty našich předků…

Nezapomínejme ani na mořské plody

Z nabídky mořských plodů, tedy živočichů žijících v mořích a oceánech, je možné celoročně vybírat velmi různorodé produkty. Krevety, krabi, ústřice, škeble a další mořské plody mají společné, že jsou bohatým zdrojem bílkovin, jodu, draslíku a zinku. Rozhodně neobsahují tak vysoké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin jako ryby, ale jejich výhodou je například nízký obsah cholesterolu. Při výběru mořských plodů platí stejně jako u ryb, že bychom je měli kupovat v prověřených obchodech, kde se neskladují potraviny příliš dlouho a v nabídce jsou vždy čerstvé produkty.

Text: Soňa Zavadilová, foto: Shutterstock a archiv redakce

Koupit časopis