Problém a řešení,  Rubriky

Chlamydie a gynekologické potíže

Neviditelná časovaná bomba. I tak se říká chlamydiím, mikroorganismům, které obydlují lidské buňky a umějí se šikovně skrývat.

Chlamydiová infekce se šíří velmi chytře. Mikroorganismy vnikají do buněk, přetvářejí si je tak, aby si jim v nich hezky žilo a mohly se rozmnožovat. Po čase je jich v buňce tolik, že praskne a nezvaní hosté se šíří dále do těla. Problémy často míváme teprve tehdy, když už oslabený imunitní systém nápor vetřelců nezvládá. A aby toho nebylo málo, příznaky jsou zaměnitelné s méně závažnými onemocněními.

Sex nejen pro radost, ale i pro nemoc

Chlamydií existuje několik druhů, člověka však sužují především tři. Chlamydia psitaci se přenáší vdechnutím spor z nakaženého trusu nebo peří ptáků. Chlamydia pneumoniae se rozšiřuje kapénkami podobně jako třeba chřipka a napadá dýchací cesty. Chlamydia trachomatis napadá pohlavní a močové cesty, avšak třeba i konečník. Je viníkem zánětů močové trubice, nadvarlat, prostaty, děložního hrdla a dokonce i některých kloubů. Může být zodpovědná i za neplodnost, a to obou pohlaví. U žen bývají příčinou srůstů vejcovodů, u mužů poškození spermií. Uchráněny nemusí zůstat ani oči, náhodný kontakt s chlamydií může vyvolat zánět očních spojivek nebo i vážnější problémy. Infekci, která může vést až k slepotě, znali dokonce i ve starém Egyptě a v Číně. Dodnes je trachom, stejně jako další chlamydiová infekce, lymphogranuloma venereum,šířící se pohlavním stykem, v rozvojových zemích závažným problémem. V ČR se však vyskytují jen zřídka. Ročně postihne podle údajů WHO chlamydie trachomatis kolem 90 milionů mužů a žen, nejčastěji ve věku mezi 15. a 30. rokem věku. Přenáší se totiž hlavně nechráněným pohlavním stykem. K nakažení ale může dojít také dotykem, a to například i přes spodní prádlo, na kterém se chlamydie „uhnízdily“. K šíření potřebují vlhko, proto není vyloučena nákaza třeba na plovárně nebo v sauně.

Jak můžete chlamydie objevit?

Dávejte si pozor na malé puchýře, uzlinky a jiné defekty vnějších částí genitálií. Nebo na svědění a výtok, který může zapáchat. Zpozornět byste měli i v případě bolestivého sexu provázeného mírným krvácením, pálení či bolestí při močení a také při bolestech v podbřišku. Při jakémkoli z těchto příznaků jděte k lékaři – ženy nejlépe ke gynekologovi, muži k urologovi. Vždy je třeba, aby vyšetření absolvovali oba partneři – jen tak lze zabránit dalšímu předávání infekce. Nejde o nic, čeho by se bylo třeba obávat. Ke stanovení diagnózy stačí rozbor ze stěru poševního čípku u žen nebo ústí močové trubice u mužů. Další možností je například i vyšetření krve na přítomnost protilátek proti chlamydiím.

Chlamydie jsou záludné mikroorganismy

Plných 60 až 80 procent nakažených chlamydií trachomatis nic netuší a přenáší infekci dál, klidně i měsíce. A právě v tom spočívá největší problém léčby. Onemocnění totiž zpravidla není diagnostikováno v akutní fázi, která je většinou snadno léčitelná. Pacienti přicházejí do ordinací až s problémy dolních močových cest a chronickými pánevními bolestmi. Léčba je pak dlouhá a její úspěšnost závisí mimo jiné i na sexuální zdrženlivosti obou partnerů. Navíc dosud neexistují pro chronické a perzistující formy onemocnění žádná doporučení. Schémata léčby spíše záleží na konkrétních pracovištích, která se léčbou chlamydiových infekcí zabývají. Ve většině případů spočívají v antimikrobiální léčbě, která bývá v některých případech doplněna enzymoterapií, protizánětlivou a popřípadě i další léčbou. Léky je nutné užívat přesně podle předepsaného dávkování a s jejich užíváním neskončit předčasně. Po skončení léčby je vhodné znovu absolvovat vyšetření, která potvrdí její úspěšnost.

Text: Irena Bečvářová, foto: Shutterstock a archiv redakce

2 zlatá pravidla na obranu proti chlamydiím

– Vyhýbejte se partnerům „na jednu noc“ a rozhodně používejte kondom.

– Dodržujte zásady intimní hygieny, tj. nepoužívejte cizí ručníky a spodní prádlo.

I lékaři se mohou mýlit

Zaměnitelnost příznaků chlamydiových infekcí s jinými běžnými nemocemi nezřídka splete i lékaře. Nemocní chodí od odborníka k odborníkovi a podstupují různá vyšetření, aniž by se přišlo na skutečný důvod jejich soužení. Subjektivní potíže pacientů jsou připisovány stresu, změnám na páteři, poruchám imunity a v určitém věku také biologickému stáří. Problémy však mohou být způsobeny právě chlamydiemi.

Typické příznaky „pohlavní“ chlamydie

ŽENY:

  • Výtok z vagíny, někdy i zapáchající.
  • Svědění a pálení v pochvě.
  • Bolestivá menstruace.
  • Menstruace mimo pravidelnou dobu – může být velmi silná.
  • Bolest při pohlavním styku.
  • Krvácení po sexu.
  • Bolest při močení.
  • Bolest břicha doprovázená zvýšenou teplotou.

MUŽI:

  • Bolest při močení.
  • Oteklá a bolestivá varlata.
  • Pálení a svědění v ústí močové trubice.
  • Výtok z močové trubice – čirý nebo zakalený.

Chlamydia trachomatis může infikovat i sliznici konečníku. Často se nijak neprojeví, ale může se objevit bolest, výtok nebo krvácení.







Koupit časopis