Krása a relaxace,  Pohyb a kondice

Letní krása nejen na pláži

Všimla jste si, že když jste na dovolené někde u moře, připadáte si krásná i bez nalíčení? Může za to nejen příjemný pocit uvolnění a klima, ale hlavně sluníčko. Opravdu není zapotřebí se nějak výrazně vyšperkovávat na lenošení na pláži a plavání v moři, přece jen ale můžete svůj přirozený look podtrhnout několika drobnými triky.

Na pláž, ale ani k řece či na dovolenou na Šumavě se nemusíte líčit, jako když chodíte do práce. Každá z nás by ale měla být okouzlující bytostí i při procházce lesem (nikdy nevíte, koho kromě lesní zvěře potkáte). Na druhou stranu si každá z nás ráda odpočine od každodenního propracovaného, ale také zdlouhavého líčení. Léto je ideálním obdobím, kdy naše pleť září v slunci a chytá tu správnou barvu a nemusí se rovnou jednat o tmavohnědý odstín pleti. Proto stačí jen jemné líčení. Základ líčení by měl tvořit hydratační krém s ochranným faktorem nebo tónovací krém či fluidum, který sjednotí odstín pleti. Chcete-li zvýraznit opálení, tak využijte kompaktní make-up s ochranným faktorem a lehkým složením, které nebude pleť zatěžovat. Jestli jste majitelkou světlé pleti a chtěla byste to změnit, využijte samoopalovací krém či sprej na obličej. Dále vám už bude stačit pouze voděodolná řasenka a lesk na rty. Zapomeňte na černou řasenku a sáhněte po modré, fialové nebo tmavě zelené. Tyto barvy rozzáří vaše oči, aniž byste použila stíny. Lesk můžete použít bezbarvý nebo růžový.

Vystrčte drápky (ale jen krátké!)

Upravené ruce i nohy jsou vaší vizitkou, a tak nezapomeňte jít na manikúru a pedikúru. Pokud tak nečiníte, svěřte se tentokrát do rukou odborníků, kteří vám udělají natolik důkladné ošetření, které vydrží po celou dobu vaší dovolené a nejenže vám dopřeje krásné ruce a nohy, ale zabrání i nepříjemnostem, jako jsou záděry nebo popraskaná kůže na patách a nevábně vypadající otlaky. Ani tak ale nezůstanete úplně bez práce. Nezapomeňte jednou týdně na peeling, který zbaví pokožku rukou i nohou odumřelých buněk a dopřeje jim svěží vzhled. Každý den použijte biobalzám na nehty s obsahem zinku a dýňového oleje, který vyživuje, regeneruje a změkčuje kůži v okolí nehtů. Kůžičku nestříhejte, ale jen zatlačujte, a to nejlépe tyčinkou z pomerančového dřeva. Nezapomínejte ani na krémy, které vyživují, zvláčňují, ale především regenerují pokožku namáhanou vodou a sluncem. A jaké jsou trendy pro toto léto? Je to jednoduché: zapomeňte na francouzskou manikúru a dlouhé nehty. Letošní nehtová móda velí, aby vaše nehty byly krátké, ale o to více povoluje v oblasti barev. Kde jinde než na dovolené si můžete dovolit extravaganci, takže se nebojte modré, tyrkysové, rudé, fialové, růžové, oranžové nebo zelené barvy.

Ve vánku povlávající

Před dovolenou si určitě dojděte ke své kadeřnici. Není nic horšího než neupravené vlasy, kterým rozhodně nepřidá slaná voda ani sluníčko. Nezapomínejte ale ani na péči. V létě totiž naše vlasy dostanou opravdu zabrat. Jejich struktura se může bez péče výrazně narušit. Proto byste jim měla dopřát profesionální ochranu během slunění a následně také péči po návratu z pláže či rozpáleného města. „Bez náležité péče jsou vlasy sušší, ztrácejí pružnost, lesk, třepí se konečky a barva bledne,“ říká kadeřnice a dodává, že v létě bychom měli používat sluneční řady profesionální vlasové kosmetiky. Měli bychom začít šamponem, který odstraní zbytky chloru, soli a písku a připraví vlasy na regeneraci. Ta vytvoří na povrchu vlasu ochranný film a do hloubky ho vyživuje. Dodá ztracené lipidy a zabrání vyplavování barevných pigmentů. Během pobytu na slunci lze také aplikovat ochranná séra, pěny či gely, které obsahují UV filtry a zabrání tak proniknutí škodlivého záření do vlasů, ale také do vlasové pokožky.

Prohřeškem proti bontonu krásy by bylo objevit se na pláži v doprovodu chloupků, ať už na nohou, v podpaží nebo v tříslech. Foto: Shutterstock

Chloupky nechte doma

Prohřeškem proti bontonu krásy by bylo objevit se na pláži v doprovodu chloupků, ať už na nohou, v podpaží nebo v tříslech. Jediný porost, který byste s sebou na dovolenou měla vézt, jsou vaše vlasy. Proto nezanedbejte dokonalou přípravu, tedy vyhlazení těla, už před odjezdem. Nejoblíbenější a také nejpraktičtější způsob, jak se zbavit chloupků, je depilace pomocí depilačních krémů. Jejich použití je bezbolestné, jednoduché a rychlé. Krémy, ale i depilační pásky jsou povětšinou velmi šetrné k pokožce. Vyrábějí se speciálně pro citlivou kůži, pro pleť obličeje, ale i pro intimní partie. Jejich účinnost je zhruba dva až tři týdny, u depilačních pásků až jeden měsíc, takže s sebou na dovolenou nemusíte brát ani depilační strojek nebo pěnu na holení a žiletky. Můžete se také svěřit do rukou odborníků, ale pozor, vybírejte prověřené a kvalitní salony, abyste dovolenou neprožila v mukách přemýšlení o tom, jak zamaskovat rudá a poškozená místa na svém těle. Velmi populární je v poslední době depilace pomocí cukrové pasty, která dokáže chloupky, a to i ty dlouhé jen dva až tři milimetry, vytáhnout z vlasového váčku po směru růstu a tím pádem je tato metoda depilace téměř bezbolestná.

Tip navíc

V létě nezapomínejte na krémy s ochranným faktorem proti UV záření. Chraňte obličej i pokožku celého těla. Vysoký ochranný faktor sice zpomalí proces hnědnutí kůže, ale opalování bude bezpečnější a déle vám vydrží. Na pleť obličeje používejte krémy či fluidy s lehkou texturou, které nelepí, nemastí a nebudete mít po jejich aplikaci pocit, že jste přibrala půl kila. Nezapomínejte ale, že natřít se pouze ráno nestačí. Po zhruba třech hodinách aplikujte ochranné krémy a mléka znovu a samozřejmě dobu zkraťte v případě, že jste byla ve vodě.

Marta Žigová, foto: Shutterstock







Koupit časopis