Novinky

14. červen je věnován dárcům krve na celém světě

Světový den dárců krve vyhlašuje Světová zdravotnická organizace (WHO) a Mezinárodní červený kříž. Je oslavou dárců krve a plazmy, kteří svým dobrovolným dárcovstvím vracejí život a naději pacientům, kteří se bez vzácné tekutiny neobejdou.

Dárcovství plazmy a dárcovství krve se v mnoha ohledech liší, ale mají společné to, že jsou životně důležité při pomoci vážně nemocným nebo zraněným lidem. Krev ani plazmu přitom nelze vyrobit uměle. „Darovaná krev je nejčastěji potřeba v nemocnicích, při operacích a při ošetřování zraněných lidí při nehodách s velkou ztrátou krve. Krevní plazma se používá k výrobě životně důležitých a nenahraditelných léků pro pacienty s hemofilií, lidi s vrozenými imunitními vadami, příjemce kostní dřeně a transplantovaných orgánů, pacienty s těžkými popáleninami, pacienty s nemocnými játry a ledvinami a hepatitidou typu B. Je proto nezbytné mít nepřetržitý přísun krve a plazmy,“ vysvětluje Jan Štěpánek ze společnosti sanaplasma – české sítě dárcovských center plazmy, která patří do globální značky BioLife – lídra v oboru odběru vysoce kvalitní plazmy, která se zpracovává na život zachraňující léčebné přípravky.

Dárci krve i plazmy mohou být pouze zdraví lidé, což chrání zdraví dárce i pacienta, který krev nebo plazmu přijímá. Foto: Shutterstock

Co potřebujete vědět, pokud chcete darovat krev nebo plazmu?

Dárci krve i plazmy mohou být pouze zdraví lidé, což chrání zdraví dárce i pacienta, který krev nebo plazmu přijímá. Chcete-li darovat krev nebo plazmu, musíte být starší 18 let, mladší 60 let a vážit alespoň 50 kg. Jak darování krve, tak darování plazmy vyžaduje komplexní lékařské vyšetření a darování je povoleno pouze v případě vyhovujících výsledků. Ti, kteří pravidelně darují krev nebo plazmu, mají výhodu pravidelných lékařských a laboratorních kontrol. Při darování krve se dárci odebírají všechny složky plné krve. Mezi dvěma odběry krve musí uplynout minimálně 56 dní, protože to je doba, kterou tělo potřebuje k zotavení. Při darování plazmy se odebírá pouze krevní plazma, což je nažloutlá tekutina tvořená z 90 % vodou, 2 % tuky a minerály, hormony a 8 % bílkovinami. I v tomto případě je krev odebrána ze žíly. pak je rozdělena na plazmu a červené krvinky v procesu, který se bezpečně používá již desítky let a nazývá se plazmaferéza. Z krve je odebírána pouze plazma a červené a bílé krvinky a krevní destičky jsou vráceny dárci. Odběrové množství stanovuje lékař na základě více parametrů, ale především hmotnosti a je v rozmezí 760-890 mililitrů. Jedním z rozdílů mezi darováním krve a plazmy je, že plazmu lze darovat častěji než krev, a to jednou za 14 dní, celkem maximálně 26 x do roka v celkovém množství do 25 litrů. Odběr plazmy je totiž šetrnější proces, neboť červené krvinky se vracejí do těla a není třeba je znovu tvořit.

Text: redakce Zdraví, foto: Shutterstock







Koupit časopis