Pohyb a kondice,  Prevence,  Problém a řešení,  Rubriky

Co ještě dělat, aby záda nebolela?

Zejména pokud trávíte hodně času sezením, myslete na to, že i sedět se musí umět. Jinak vám to za pár let vrátí záda i s úroky. Také si pořiďte kvalitní židli a snažte se o přestávkách záda si pořádně protáhnout.

Stále více lidí tráví svou pracovní dobu v kanceláři vsedě na židli. A mnozí z nich tak celé hodiny denně škodí svému tělesnému ústrojí. Sezení totiž není poloha, která by byla lidskému tělu přirozená, a proto se při dlouhodobém pobytu vsedě lidé všelijak kroutí, hroutí a škodí svým zádům (i když nejen jim). Ještě hůř si pak deformují tělo, když mají nevhodné židle: příliš nízké nebo nevhodně upravené vzhledem k výšce stolu, které člověka nutí se hrbit.

Při sedavém zaměstnání rozcvička povinná

Lidé, kteří tráví vsedě dlouhé hodiny, by se měli naučit se svým tělem šetrně zacházet. Naprostým základem jsou pauzy. Nejméně dvakrát za hodinu by měl člověk vstát, krátce se projít nebo protáhnout, aby tělo změnilo polohu. Vhodná je i trocha cvičení. „Příprava na pracovní den by měla začít již ráno pomalými protahovacími cviky,“ doporučuje fyzioterapeut Pavel Kloud.

Nejnovější finta: dynamické sezení

K tomu, aby člověk svá záda trápil co nejméně, napomůže, když nesedí stále strnule v jediné pozici: pohupuje se, vyvažuje tělo, drobnými pohyby střídá zatížení jednotlivých svalů zad. Takovému sezení pomáhá například gymnastický míč, existují ale i židle, které mají podobnou funkci. Židle či křeslo pro dynamické sezení nemají sedák pevně ukotvený, ale umožňují mu drobné pohyby. Sedadlo a opěradlo se tělu stále přizpůsobují, takže mu dodávají potřebnou oporu, zároveň ale nutí svaly kolem páteře a hlavy k činnosti, která je jim přirozená. „Všichni to samozřejmě známe ze své zkušenosti. Když sedíme déle, začneme se vrtět, houpat, hrbit a tím podvědomě těmto svalům umožníme pohyb, lepší zásobení krví a delší výdrž. Ti, kteří sedí toporněji, jsou pak dříve unavení, nevrlí a podráždění,“ vysvětluje Pavel Skalka, primář rehabilitačního oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně. Židle pro dynamické sezení bývají sice dražší než běžný kancelářský nábytek, pokud ale u počítače trávíte několik hodin denně, měli byste o jejich koupi uvažovat. Vhodné je „zdravou“ židli pořídit ve specializovaném obchodě a osobně, abyste si mohli vyzkoušet, že má opěradlo a sedák tvarované tak, aby seděla právě vám, nebo že výškou vyhovuje vaší postavě. I na takovéto kvalitní židli ale musíte dbát na to, abyste seděli rovně! Sama židle totiž všechno nevyřeší.


K tomu, aby člověk svá záda trápil co nejméně, napomůže, když nesedí stále strnule v jediné pozici: pohupuje se, vyvažuje tělo, drobnými pohyby střídá zatížení jednotlivých svalů zad. Takovému sezení pomáhá například gymnastický míč, existují ale i židle, které mají podobnou funkci. Foto: Shutterstock

Další „vychytávky“

Jestliže například v práci nemůžete kvalitnější židli dostat, můžete si alespoň „vylepšit“ tu stávající. Opoře zad pomůže speciální zádová opěrka, která se připevňuje na židli v oblasti hrudníku (měla by končit pod lopatkami – tam, kde dámy mají zapínání podprsenky). Pokud ji nemáte, můžete si tam dát polštářek nebo mírně nafouknutý malý míč pilates overball, který může také poskytnout oporu vyklenuté části páteře. Zvlášť pokud máte v rodině problémy s křečovými žilami, mohou vám při sezení ulevit pohyblivé podložky pod nohy. Ty vás jednak „nutí“ pohybovat nohama a tím zvyšovat jejich prokrvení, jednak při správné opoře končetin uleví bederní páteři. Některé mají i masážní povrch. Pokud nemáte podložku, ulevte nohám aspoň tím, že si na chvíli odpočinete s nohama zvednutýma do výšky, i to pomůže předejít křečovým žilám.

Text: Kristina Procházková, foto: Shutterstock







Koupit časopis