Jak ulevit játrům a jak je posílit!

Játra mají v lidském organismu mnoho životně důležitých úkolů. Poznáte, když vás začnou zlobit?

Víte, co všechno v našem těle mají na starosti játra? Zpracovávají všechny tři základní druhy živin, tedy cukry, bílkoviny i tuky. Zneškodňují jedovaté látky, vylučují žluč a vytvářejí spoustu enzymů, které jsou potřebné při chemických pochodech v tkáních. Dále se podílejí se na látkové přeměně stravy na vitaminy, hormony, elektrolyty a další látky, které jsou nezbytné pro život. Neméně důležitou roli hrají i při srážení krve.


Co se děje, když něco není v pořádku

Onemocnění jater jsou podle odborníků poměrně častá. Problémem však je, že nezřídka probíhají skrytě, nepozorovaně. Podle čeho je můžete poznat? Například podle neustálé únavy. Jednou z funkcí jater totiž je zásobovat tělo energií. V tomto orgánu dochází k přeměně glukózy na zásobní glykogen, ze kterého lze v případě potřeby opět získat glukózu, která se v játrech produkuje a skladuje a odkud jí zásobuje celé tělo. Jsou-li játra zdravá, uvolňují glukózu, kdykoli je třeba, čímž udržují stabilní hladinu energie celý den. Ovšem játra postižená chorobou mají sníženou schopnost vyrábět i skladovat glukózu, proto jejich onemocnění přispívá k únavě. Dalšími příznaky onemocnění nebo nedostatečné funkce jater jsou: nadýmání, bolesti břicha či potíže při vyprazdňování. Typické jsou i lámavé nehty nebo potíže se zrakem a svěděním kůže.


Co všechno játrům škodí?

1. Nejvíce je zatěžuje nevhodná strava. Například nadměrná konzumace tuků.
2. Další z nejčastějších příčin onemocnění jater je poškození alkoholem. Množství zkonzumovaného alkoholu s rozvojem jaterního onemocnění úzce souvisí.
3. Časté je i toxické poškození jater. Způsobují ho některé chemické sloučeniny, toxicky působí i některé léky, přičemž může jít o léky velmi účinné a prospěšné, které nelze z léčby vyloučit.

I čistička potřebuje vyčistit

Pokud bychom chtěli játra k něčemu přirovnat, pak by to byla asi chemická čistička. „I taková čistička ovšem potřebuje někdy vyčistit. K tomu nejčastěji využíváme jarní detoxikační kúry, nicméně o svá játra můžeme pečovat po celý rok – omezením alkoholu, správným výběrem potravin a dodržováním stravovacího režimu. Další alternativou je užívání takzvaných hepatoprotektivní látek, které pomohou chránit a regenerovat játra v čase jejich nadměrné zátěže,“ vysvětluje PharmDr. Veronika Krnáčová.


Játrům prospívají kyselé potraviny

I proto můžete metabolismus ráno rozběhnout nápojem, který si snadno připravíte. Stačí vymačkat šťávu z citronu do sklenice vody a nalačno vypít. Nápoj stimuluje činnost jater a aktivuje v nich proces látkové výměny. Navíc citron je vynikající pomocník trávení, neboť podporuje činnost žlučníku a vylučování žluči. Také mnoho druhů zeleniny slouží jako zdroj důležitých látek pro činnost jater. Třeba listová zelenina, artyčoky, řepa, chřest, pórek či čekanka pomáhají regenerovat jaterní buňky. Významné protektivní účinky na játra vykazuje i avokádo. Milovníci exotické kuchyně potěší, že i kurkuma, která je její nedílnou součástí, má na játra prokazatelně blahodárný vliv. Mezi potravinami, kterými svým játrům prospějete, figurují také med a vlašské ořechy. Zapomenout nesmíme ani na zelený čaj, který pomáhá odstraňovat z jater tuk. Z koření ještě játrům pomáhá petržel, kardamom, kmín, zázvor, pepř, křen, pastinák, bobkový list, bazalka, rozmarýn nebo skořice. Z léčivých bylin můžete využít mátu peprnou, heřmánek pravý, třezalku tečkovanou a řepík lékařský, ale hlavně ostropestřec mariánský.


Léčivý bodlák

Ostropestřec mariánský je prastará léčivá bylina, která blahodárně působí především na nemocná játra. Nejvýznamnější účinnou látkou, která je obsažená v této bylině, je silymarin. Silymarin přispívá k obnově jaterní tkáně a má výrazné antioxidační vlastnosti. Účinky silymarinu jsou tak silné, že se využívá jako doplňková terapie pro regeneraci poškozených jater i u drogově závislých, alkoholiků nebo osob, které prodělaly otravu. Ostropestřec navíc obsahuje také cholin, který přispívá k normálnímu metabolismu lipidů a homocysteinu. „Kromě ostropestřce se často používá i extrakt z klanoprašky čínské, což je bylina se silnými antioxidačními účinky, harmonizující lidský organismus a chránící játra,“ doplňuje PharmDr. Veronika Krnáčová.


Pomůže i dieta

Při onemocnění jater, ale i v případě, že chcete svým játrům odlehčit, pomáhá i speciální jaterní dieta. Spočívá v omezení jídelníčku a hlavně pití alkoholu. Je potřeba při ní na jistou dobu vynechat živočišné tuky a bílkoviny. Jídla se také nesmějí výrazně solit a kořenit, nedoporučuje se ani bujon, česnek či cibule. I pečivo se doporučuje pouze starší. Absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace játra velmi zatěžuje. Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmějí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není ideální.


Text: Marta Žigová, foto: Shutterstock a archiv redakce

Několik rad pro zdravá játra

Vyhýbejte se příliš tučným potravinám, ale tuky zcela nevynechávejte. Tělo je potřebuje při vstřebávání vitaminů a některých metabolických procesech.
Omezte alkohol na minimum.
Nejezte často uzeniny, trvanlivé polotovary a konzervy.
Jezte hlavně čerstvé potraviny a jídlo připravujte vařením a dušením.
Fritovaná a smažená jídla jezte jen výjimečně.
Klasické máslo a sádlo používejte v přiměřeném množství, jinak používejte slunečnicový, olivový, dýňový či lněný olej.
Vypijte alespoň dva litry tekutin denně. Nepijte limonády, které často obsahují mnoho chemických látek, umělých sladidel, barviv a konzervantů.
Důležitý je i přiměřený a pravidelný tělesný pohyb. Ideální je mírně rychlá chůze, třeba jen 20 minut denně.



I listová zelenina, artyčoky, řepa, chřest, pórek či čekanka pomáhají regenerovat jaterní buňky.





Ptali jsme se za vás


Často slyšíme ve spojení s alkoholem o cirhóze jater. Co to vlastně je a při jakém množství alkoholu denně hrozí?

Jsme rozdílní, co se týče genetické výbavy, stravovacích návyků a vůbec v celkovém přístupu k životosprávě, a tak reakce každého z nás na stres, léky a alkohol je odlišná. Proto ne každý pravidelný konzument alkoholu má poškozená játra. Existuje ale vypočítané množství alkoholu, které s vysokou pravděpodobností způsobí vážné poškození jater u většiny osob. Příjem 80 gramů alkoholu denně, tj. přibližně 0,7 litru vína, po dobu 20 let vyvolá u mužů vazivovou přestavbu jater, tzv. cirhózu jater. U žen je to ještě o dvě třetiny méně, tedy už něco přes 2 dcl vína denně. Při cirhóze se buňky jater postupně mění na vazivo a tím pádem přestávají játra plnit svou funkci. Odpovídá MUDr. František Križanovič




Jednou z nejčastějších příčin onemocnění jater je poškození alkoholem. Množství zkonzumovaného alkoholu s rozvojem jaterního onemocnění úzce souvisí.



Zajímavá fakta

Játra jsou největším vnitřním lidským orgánem. Jsou uložena převážně pod pravou klenbou bránice, v horní části břicha.
Obsah jater je přibližně 1398 ml u žen (v rozsahu 1296–1502 ml) a 1831 ml u mužů (v rozsahu 1796–1956 ml), u obou pohlaví v závislosti na tělesné váze.
Krev ze žaludku, sleziny, slinivky břišní a tenkého i tlustého střeva se dostává do jater. Játry každou minutu proteče 1,4 l krve. Odtud proudí přes jaterní tepnu, až skončí v srdci.



Další informace najdete v únorovém vydání měsíčníku Zdraví.
 Zpět