Chutě a vůně nás ovlivní na celý život

Vánoce nám zpříjemní nejen vůně koření typického pro tyto svátky, ale i řada bylinek, i když je v tomto období tak trochu opomíjíme.

Ať se nám to líbí nebo ne, ať se snažíme sebevíc, stejně vždycky podlehneme pocitu, že na Vánoce musí být lednice nacpaná k prasknutí a stůl se musí prohýbat pod spoustou nejrůznějšího jídla včetně mnoha druhů cukroví. Dobré jídlo k vánočním svátkům bezesporu patří stejně jako vůně koření, které přidáváme do cukroví. A některé koření skutečně využijeme pouze jednou za rok, protože ho používáme jen velice sporadicky a kupujeme ho pouze na Vánoce. Což je škoda, protože například skořice, badyán, anýz, koriandr i vanilka patří stejně tak do slané jako do sladké kuchyně. S bylinkami a jejich uplatněním při vánočním vaření je to ještě horší. Ale protože mohou dobroty, které se ocitnou na přeplněných stolech, nejen ochutit, ale následně také pomoci našim přeplněným žaludkům, připomeneme si některé z nich. Hlavně ty, které nám pak uleví od zažívacích problémů a usnadní trávení. A v neposlední řadě i zklidní naše mnohdy napjaté nervy.


Bazalka pro dobrou náladu

Alespoň nějaké bylinky si dnes pěstuje doma skoro každý. Bývá mezi nimi i bazalka pravá, jinak také bazalka vonná (Ocimum basilicum). Chuti té čerstvé se nic nevyrovná, ale můžeme si ji pořídit i sušenou. Ovšem mnohem vhodnějším způsobem jejího uchování je zamrazení. Čerstvou nať natrháme a nakrájíme a v sáčcích nebo mističkách ji rychle zmrazíme. Takto upravená bazalka sice rychle zhnědne, nebo dokonce zčerná, ale chuťově se výrazně blíží čerstvé. Výtečným ochucovadlem především salátů nebo rajčat s mozzarellou – ale proč by se nemohla právě tato pochoutka objevit i na vánočním stole? –, je také bazalkový olej. Ačkoliv tuto bylinku považujeme především za velmi chutné a výrazně aromatické koření, které se hodí k rybám, drůbežímu i jinému masu, měkkým sýrům, houbám nebo těstovinám, stále patří i na seznam léčivek. Látky, které obsahuje, podporují vylučování žaludečních šťáv, působí proti plynatosti a usnadňují trávení, ale také podporují chuť k jídlu, takže vám usnadní konzumaci dalších jídel. Bazalka působí i na dýchací cesty a ulehčuje odkašlávání, zlepšuje činnost ledvin, a hlavně: uklidňuje nervy a navozuje dobrou náladu! A kdo z nás právě ve vánočním období nepotřebuje posílit nervy a povzbudit?


Uklidňuje i meduňka

Melissa officinalis, tedy meduňka lékařská, také patří mezi rostliny, které si můžeme pěstovat doma, ale není tak častá jako jiné byliny. Při vyslovení jejího názvu se většině z nás vybaví pouze meduňkový čaj. Přitom její citronově-mátová příchuť skvěle ochucuje ryby, plody moře, kuřecí nebo vepřové maso. Výborná je do nádivek, marinád a salsy a dobře si rozumí i s ovocem a zeleninou – hodí se k jablku, hrušce, melounu, broskvi, jahodě, malině nebo k cuketě, tykvi, okurce, mrkvi i fazolkám. Nezaměnitelnou chuť dodá zeleninovým i ovocným salátům stejně jako sladkým zákuskům či míchaným nápojům. Meduňka nejen ochutí pokrmy, ale také poslouží našemu zdraví.


Uspí děti i rodiče

Proslulý lékař a přírodovědec Paracelsus nazýval meduňku elixírem života; zřejmě proto, že ji lze považovat za skutečně mimořádný lék na zklidnění celého organismu. V době, kdy jsme vystaveni stále většímu stresu, bychom ji měli konzumovat po kilech, protože uvolňuje křečovitá stažení způsobená nervovým vypětím, zmírňuje pocity bušení srdce, usnadňuje trávení, uvolňuje křeče žaludku a „zaražené větry“. Pomáhá i proti zvracení v těhotenství a je výborným uspávacím prostředkem, a to jak pro děti, tak pro seniory. Šálek nálevu z meduňky oslazený medem nahradí tabletku na spaní. Na rozdíl od prášku je čaj zcela neškodný a můžeme ho pít denně. K vnějšímu užití slouží meduňková tinktura, kterou si při bolestech hlavy a migréně potíráme čelo a spánky. Osvědčuje se i při léčbě oparu.


Zimu nemá rád

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) patří do čeledi hluchavkovité a ze všech příbuzných má zřejmě nejhezčí květy. Ale pozornost upoutá i jako nekvetoucí zelený keřík nebo ve Středomoří, které je jeho domovinou, jako pořádný keř, který dorůstá až do výšky tří metrů. U nás by rozmarýn nepřežil zimu, takže se setkáváme pouze menšími rostlinami pěstovanými v květináčích, abychom je mohli na zimu přemístit do bytu. Jinak ovšem není náročný, stačí mu propustná písčitá půda, ale nesmíme ho přemokřit, aby mu neuhnívaly kořeny. V létě má rád plné slunce, v zimě dostatek světla, málo vody a teplotu okolo patnácti stupňů nebo i o něco méně. Pokud jste se naučili rozmarýn používat jak k vaření, tak k léčebným účelům, a bojíte se, že zimu nepřežije, můžete si ho pro jistotu usušit. Sklízejí se celé snítky nebo listy a suší se při teplotě maximálně do 35 stupňů Celsia. Rozmarýn lze také vyluhovat ve vinném nebo jablečném octu či v panenském olivovém oleji.


Nastartuje žaludek i mozek

Jako mnoho dalších bylinek, i rozmarýn upravuje trávení a působí proti nadýmání a nechutenství u toho, kdo jím trpí. Pokud se tedy některý ze strávníků nebude chtít podílet na vánočním hodování a bude tvrdit, že na nic nemá chuť, dejte mu čaj z rozmarýnu. Bylinka má i dezinfekční účinky a pomáhá i proti mnoha mikroorganismům, které způsobují infekce. Když se třeba říznete, a to se ve vánočním stresu může snadno stát, rozemněte kousek rozmarýnu a přiložte ho na ránu. Odvar z rozmarýnu poslouží také jako kloktadlo nebo ústní voda. Při nachlazení uvolňuje zahlenění, snižuje otok sliznic, a to i při alergiích. Zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, jako jsou srdce, játra i mozek, čímž podporuje jejich činnost – obzvláště u mozku se taková pomoc hodí. Rozmarýn by rozhodně neměly užívat těhotné ženy, protože prokrvuje i dělohu. Ostatně nikdo by neměl tuto bylinku užívat ve větším množství; u čaje jsou to maximálně dva malé šálky denně, nikdy více! Navíc má rozmarýn velice výraznou aromatickou chuť, a proto je zapotřebí dávkovat ho velice opatrně i jako koření do jídla. Ale masu, hlavně telecímu, skopovému, králičímu či drůbežímu, dodá nezaměnitelnou chuť. No a grilování se bez něj v podstatě nemůže obejít. Pokud si z rozmarýnu připravíte silnější výluh, můžete ho použít i jako repelent, protože odpuzuje hmyz podobně jako levandule.


Pomáhají i další bylinky

Oregano neboli dobromysl neochucuje pouze pizzu, ale má kladný vliv i na zklidnění nervů a zlepšuje trávení i vylučování. Nervovou soustavu posiluje a žaludek a žlučník uklidňuje máta peprná, která navíc krásně voní po mentolu a mírní i zápach z úst. Její chuť je velice intenzivní, takže u máty stejně jako u rozmarýnu platí, že méně je více. A bylinkou, kterou byste měli mít stále po ruce, je tymián. Silnými antibiotickými a antiseptickými účinky výrazně podporuje imunitní systém, ovlivňuje trávení, podporuje vyprazdňování a má močopudné účinky. A kvalitní tymiánové masti budete blahořečit, až vás z předvánočního a vánočního shonu bude bolet celé tělo včetně hlavy. Postačí namazat, lehce promasírovat a hned se vám uleví.


Vyměňte vánoční hvězdu

Zkuste tedy letošní Vánoce provonět nejen tradičním kořením, tedy skořicí, hřebíčkem, badyánem, vanilkou, anýzem, ale přidejte i aroma bylinek. A například rozmarýn v pěkném dekorativním květináči může ozdobit slavnostně prostřený stůl namísto již poněkud okoukané vánoční hvězdy. Nejenže dobře vypadá, ale navíc čistí vzduch. V dobách morových epidemií ho lidé nosívali v sáčku na krku a doufali, že je rostlina uchrání před nákazou. Mor nám naštěstí nehrozí, ale přejedení a trávicí potíže ano, a od nich nám mohou bylinky významně pomoci. A nejen na Vánoce.


Text: Anežka Kollmannová, foto Shutterstock a archiv redakce

Víte, že …

chutě a vůně mají lidé výrazně spojené se zážitky, a to jak z dětství, tak z dospělosti, a uchovávají si mnohé z nich po celý život? Ty pěkné, ale bohužel i ty nepříjemné. Má-li někdo určitou vůni či chuť spojenou s negativním zážitkem, většinou k nim získá celoživotní averzi. Ale naštěstí to funguje i naopak, takže většina z nás má vůni skořice, vanilky, hřebíčku, citronové kůry a dalších druhů koření spojenou s vánočními svátky, a tudíž s klidem a pohodou. Totéž může platit i o bylinkách.


Bazalka uklidňuje nervy a navozuje dobrou náladu!



Šálek nálevu z meduňky oslazený medem nahradí tabletku na spaní. Na rozdíl od prášku je čaj zcela neškodný a můžeme ho pít denně.





Další informace najdete v říjnovém vydání měsíčníku Zdraví.
 Zpět