KDYŽ ČAJ, tak zelený!

Zelený čaj podle vědců pomáhá při úpravě krevního tlaku, snižuje hladinu cholesterolu, a dokonce prý zabraňuje alergickým reakcím. Kromě toho se doporučuje jako prevence vzniku rakoviny nebo ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Má antibiotické účinky, působí hlavně proti virům a plísním, ochraňuje chrup před zubním kazem. Je vhodný i k regulaci tělesné hmotnosti, urychluje totiž proces spalování kalorií. Doporučená denní dávka zeleného čaje je jeden až deset šálků. Během těhotenství by se však konzumace měla vzhledem k obsaženému kofeinu omezit na jeden až dva šálky denně. A jak správně uvařit zelený čaj? Vodou o teplotě 70–80 °C zalijte čaj v poměru 1,5 dl na jednu čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc jednu lžičku na konvici. Ponechte dvě až tři minuty louhovat, přeceďte a pijte.


O SILVESTRU vsaďte na jahody

Proč právě jahody? Vědci se totiž domnívají, že ochraňují žaludek před negativními účinky alkoholu. Pozitivní účinky jahod jsou spojovány nejen s jejich antioxidačními účinky a vysokým obsahem fenolických sloučenin, ale i s faktem, že aktivují v těle enzymy, které následně spouštějí antioxidační ochranu celého těla.


S nosními kapkami
OPATRNĚ

Rýma a ucpaný nos patří mezi nejčastější projevy nachlazení, které obvykle řešíme kapkami do nosu. Podle lékařů ale jen málokdo striktně dodržuje doporučení, podle kterého se nosní přípravky, které nejsou přírodní, totiž smějí používat jen týden, protože potom začnou mít přesně opačné účinky. Jenže co s tím? Předně: až zase sáhnete po nosních kapkách, užívejte je přesně podle návodu nebo sáhněte po přírodních přípravcích či minerálních vodách, u kterých je jedno, jestli se používají pět nebo deset dní.


Pomohou nám
OPĚT MEDVĚDI

Takzvaná ursodeoxycholová kyselina (zkratka UDCA) obsažená v medvědí žluči patřila mezi látky využívané v postupech tradiční čínské medicíny. Avšak tuto látku využívá i moderní lékařství ke snížení produkce cholesterolu a rozpouštění žlučových kamenů. Nové vědecké studie nyní naznačují, že tato dlouho známá sloučenina může mít i další využití – v léčbě poruch srdečního rytmu. Podle vědců totiž působí na patologické buňky v srdci, které narušují správný srdeční rytmus. Tyto buňky se nacházejí například u lidí po prodělaném infarktu myokardu, ale i jako vrozená porucha u dosud nenarozených dětí.


Zkontrolujte si svou
LEDNICI

Víte, kde se v lednici nachází místo s největší koncentrací bakterií? Jak zjistili vědci při jedné z posledních studií zaměřených na výskyt bakterií, je to v boxu na zeleninu! Na každý centimetr čtvereční toho prostoru připadá až 8000 bakteriálních jednotek. Celkově se v zeleninovém boxu nachází v průměru až 750násobek běžné hladiny bakterií, která je pro zdraví bezpečná. A prý není žádná výjimka, když se v těchto nádobách najdou i nebezpečné bakterie E. coli, salmonely či bakterie listerie!


MLÉKO
versus tableta

Vápník zmléka amléčných výrobků svědčí kostem lépe než doplňky stravy. Lidé by proto měli upřednostňovat potraviny s vyšším obsahem vápníku před umělými preparáty. Alespoň to tvrdí nejnovější vědecká studie, která zkoumala, jak dobře tabletky s vápníkem na lidský organismus působí.


Nechcete být
HNĚDOOČKA?

Lidem, kterým se nelíbí jejich barva očí, svítá naděje na změnu. Americký lékař Gregg Homer testuje novou laserovou metodu, která by mohla změnit barvu lidského oka. Podle něj by dvacetisekundové záření laserového paprsku mohlo odstranit pigment z hnědého oka a to by se stalo modrým. Lékař nyní shání peníze na pokračování klinických testů, a také se snaží vyvrátit názory, podle nichž může zničení očního pigmentu způsobit zrakové problémy.


FOTO: Shutterstock