Co radí
HYGIENICI

Pokukujete v obchodě po zlevněných potravinách? Dejte na radu hygieniků a zbytečně nekupujte:
  • mražené zboží změněného tvaru nebo obsahující mnoho ledu
  • nafouklé chlazené potraviny a konzervy
  • potraviny s poškozenými obaly a uzávěry
  • výrobky s patrnou změnou barvy, či dokonce s plísní na povrchu
  • všechny neoznačené potraviny nebo ty prošlou dobou použitelnosti
  • nahnilou nebo vykrájenou zeleninu


ČICHÁM,
čichám...

Schopnost lidí rozeznávat různé pachy a orientovat se podle nich byla doposud výrazně podceňována. Aby to prokázali, vytvořili američtí vědci v trávě na zemi různé pachové stopy, například čokolády nebo benzinu, a požádali skupinu dobrovolníků, aby šli po stopách, jako to dělají psi. Ukázalo se, že dvě třetiny z nich byly schopny jít po pachových stopách. I když byli lidé při stopování pomalejší než zvířata, postupně se zdokonalovali. Jejich výkon jeden expert označil za úchvatný.


MLÉKEM
proti infarktu

Výzkum britských vědců naznačuje, že pověst mléka často označovaného za nezdravý nápoj možná není oprávněná. Dospěli totiž k závěru, že pití mléka nemá vliv na riziko infarktu a mrtvice, ale může mít dokonce ochranné účinky. Badatelé z Bristolské univerzity zjistili, že lidé, kteří konzumují alespoň dvě deci mléka denně, se mohou vyvarovat ischemické choroby srdeční.


Na bacily
MIKROVLNKOU

V kuchyni je podle odborníků až dvěstěkrát více choroboplodných zárodků než na záchodovém prkénku! Problém, jak bacily zpacifikovat, se podařilo vyřešit vědcům z floridské univerzity. K dezinfekci a sterilizaci nezbytných (ale jen těch nekovových) kuchyňských pomůcek totiž stačí obyčejná mikrovlnná trouba. Celý proces přitom zabere pouhé dvě minuty. A výsledek? Zničení 99 procent původců infekcí, kteří jinak odolávají běžným dezinfekčním prostředkům.

FOTO Zdravie/profimedia, archiv redakce a Martin POŠ