ČOKOLÁDA na tlak

Američtí vědci zjistili, že hořká čokoláda může u lidí s hypertenzí snižovat krevní tlak. Dobrovolníci s neléčeným vysokým krevním tlakem jedli v rámci studie tyčinku hořké čokolády denně. Za necelé dva týdny u nich byl zaznamenán zřetelný pokles krevního tlaku. Autoři studie zároveň upozornili, že to neznamená, že čokoláda je zdravým jídlem. Vzhledem k obsahu tuku a cukru se totiž musí jíst s mírou.


Mění se barva
OČÍ S VĚKEM?

Oko je velmi komplikovaný orgán, který nám umožňuje vidět. Avšak pro mnoho lidí je tím nejzásadnějším na očích jejich barva. Může se barva očí během života jen tak změnit? U většiny lidí je odpovědí ne. Barva očí se plně vyvíjí během dětství a dále již zůstává stejná po zbytek života. Jenom u malého procenta dospělých s věkem barva očí buď tmavne, nebo naopak zesvětlí. Důvodů může být hned několik. Prvním z nich je onemocnění s názvem oční zákal. Další možností je stav zvaný heterochromie duhovky a třetí příčinou je dědičnost.


HLAD a hormony

Hladový nebo sytý, tlustý nebo štíhlý, z velké části za to mohou i hormony. Alespoň to tvrdí vědci ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii. Nedávno totiž objevili dosud neznámý hormon se schopností redukovat pocit hladu. Tuto látku s názvem obestatin produkuje žaludek a tenké střevo a zdá se, že působí na mozek, aby vysílal signál omezující příjem potravy. Myši, kterým byl hormon podáván po dobu osmi dnů, jedly o polovinu méně než obvykle a ubývaly na váze. Hormon snižuje pocit hladu částečně také tím, že zpomaluje průchod jídla žaludkem a tenkým střevem. Vědci se domnívají, že v budoucnosti by mohl být využit při léčbě obezity.


Ještě ZDRAVĚJŠÍ?

Víte, že stejně prospěšný pro naše zdraví jako rybí olej může být i olej tulení? Bylo prokázáno, že obsahuje minimálně stejné množství vzácných omega-3 kyselin. Co je však důležitější, kyseliny pocházející z tuleního oleje jsou pro lidský organismus lépe osvojitelné. Lékaři takzvané omega-3 kyseliny oceňují hned z několika důvodů:

FOTO Zdravie/profimedia.cz/CORBIS a archiv redakce