Vánoce musí být voňavé

Zřejmě nikdy jindy se neline z našich příbytků tak intenzivní směsice vůní jako v předvánočním a vánočním období. Všichni, tedy skoro všichni, pečou vánoční cukroví, protože to na svátečním stole být musí stůj co stůj.

Hřebíček, badyán, anýz, skořice, vanilka... Koření, které má především starší generace spojené právě s cukrovím nebo něčím sladkým, nanejvýš ještě se svařeným vínem. Ovšem s tím, jak v posledních letech vzrůstá zájem o gastronomii, přibývá kuchařů amatérů, kteří toto kdysi ryze „vánoční koření“ využívají do celé řady pokrmů nejen sladkých, ale především masitých, zeleninových, těstovinových, rýžových a nepřeberného množství dalších z naší i zahraniční kuchyně. Koření z domácích zdrojů i to exotické nejen dodává patřičnou chuť jídlu, ale má i celou řadu pozitivních zdravotních účinků. A protože Vánoce máme spojené nejen s dárky a pokud možno klidnou a láskyplnou atmosférou, ale především s nadbytkem jídla a v důsledku toho se zažívacími potížemi, neuškodí, když si připomeneme koření a bylinky, které pokrmy odlehčí a našim žaludkům uleví.


Zahřešit si není hřích

Smažený kapr nebo řízek, bramborový salát a plná mísa cukroví, tak vypadá tradiční vánoční tabule ve většině našich domácností. A ten, kdo nemusí ze zdravotních nebo jiných důvodů dodržovat dietní omezení, se nesnaží nahrazovat majonézu jogurtem a klasickou strouhanku jakoukoliv jinou. Vždyť alespoň jednou za rok stojí za to pořádně si zahřešit, tedy spíše dvakrát, protože záhy po Vánocích jsou zde silvestrovské oslavy vyznačující se dalším přejídáním. Pro všechny tyto případy je dobré mít po ruce bylinky a koření, které usnadní trávení. Z těch nejznámějších jsou to bazalka, máta, meduňka, anýz, oregano nebo heřmánek. Výhodou čajů z nich je nejen to, že ulevují zažívacímu traktu, ale ještě jsou chuťově lahodné. O něco méně využívané a také ne tak chuťově přijatelné, protože hořké, ale zato účinné, jsou odvary například ze zeměžluči, řebříčku, pampelišky, o pelyňku ani nemluvě. I když tyto bylinky výrazně pomáhají, nedoporučuje se jejich dlouhodobější popíjení, neboť ve větším množství mohou vyvolat průjem i zvracení. A jakkoliv můžeme kmín považovat za jedno z nejobyčejnějších koření, není tomu tak. Už v raném středověku mu přisuzovali magické schopnosti, a právem. Silice v jeho semínkách uvolňují žaludeční a střevní křeče, usnadňují trávení a tlumí nadýmání. I proto se kmín přidává do mnoha pokrmů a připravuje se z něj také odvar. V podstatě totéž se dá říci o hřebíčku, bobkovém listu a mnohém dalším koření.

Netřeba vše smažit

Ani na Vánoce, ani jindy v roce, a když, tak nemusíme použít pouze klasický trojobal, ale do strouhanky, nejlépe domácí z celozrnného pečiva, můžeme vmíchat rozmarýn, sezamová nebo jiná semínka, a kdo má rád ostřejší chuť, nemusí se bát ani chilli papriček. Ovšem přírodní řízek jakéhokoli druhu masa, jakákoli ryba na grilu nebo na pánvi jsou stejně dobré, ne-li lepší než obalované a usmažené. A když na konci vaření podpoříme chuť kupříkladu čerstvou bazalkou nebo uděláme kotlety na jalovci a rozmarýnu, nebude mít jídlo chybu, a ještě mnozí ze strávníků ochutnají něco nového, co tolik nezatíží žaludek. Při přípravě silvestrovského pohoštění se můžeme s bylinkami a kořením pěkně vyřádit. A vedle známých rostlinek můžeme vyzkoušet kerblík neboli třebuli, dříve poměrně hojně využívanou bylinku i v naší kuchyni. Má příjemnou kmínovo-anýzovou chuť a zjemní polévky, zeleninové a vaječné pokrmy, jídla z mas, především grilovaných, omáčky nebo pomazánky. Kerblík obsahuje značné množství vitaminů C a A, hořčík, železo a karoten a má kladný vliv na látkovou výměnu a detoxikaci jater. Pěstovat ho lze bez problémů i doma v květináči. Takže ve vánočním a silvestrovském shonu nezapomínejme na bylinky a koření, protože našim pokrmům dodají chuť a našemu zatíženému organismu pomohou.

Text: Anežka Kollmannová, foto: Shutterstock a archiv redakce

Jedlé dárky nejen pro přátele

Těch, kterým by nepřišel vlastnoručně vyrobený dárek vhod a neměli by z něj radost, určitě není mnoho. Všechny, kteří mají rádi dobře a nevšedně ochucená jídla, jistě potěší některý z octů či olejů, které po ně připravíte. Možnosti jsou nepřeberné a příprava není složitá. Využít se dají nejrůznější bylinky a koření, například rozmarýn, tymián, bobkový list, pepř, chilli papričky, ale i citrusové plody. Radost určitě uděláte estragonovým octem. Estragon, tedy pelyněk kozalec, je mírně trpké, lehce peprné koření a přidává se do omáček, výborně se hodí k drůbeži, dušené rybě, k vaječným pokrmům nebo do dresinků. Výroba je jednoduchá, stačí ve sterilizované a uzavřené sklenici louhovat tři až čtyři týdny několik snítek estragonu v bílém vinném nebo jablečném octu – někdo ho svařuje, ale není to nutné. Použijete-li estragonový ocet jako dárek, přeceďte ho do hezkých lahviček a označte ho cedulkou, aby obdarovaný věděl, co dostal. Stejným způsobem můžete vyrobit octy s příchutěmi mnoha dalších bylinek i koření.

Oleje mnoha chutí

Ochucené oleje naleznou v kuchyni možná ještě větší využití než octy. A v každém případě, pokud budou nalité v hezkých a dekorativních skleničkách, ozdobí i kuchyňskou linku a pohled na ně povzbudí chuťové pohárky k tomu, abychom si uvařili něco dobrého. A tak si připravte pro sebe i pro kamarády například poněkud ostřejší olej s česnekem a chilli papričkami, k nimž můžete přidat i několik kuliček pepře, třeba růžového, a pro zjemnění snítku tymiánu nebo několik lístků bazalky. Stejně jako u octů je i u olejů kombinací nepřeberné množství a každý může dát průchod své fantazii, důležité je pouze nepřehnat to s množstvím chutí, aby jedna nepřebíjela druhou. K tomu, aby se olej nekazil, je zapotřebí mít dokonale čisté skleničky s víčkem nebo korkovou zátkou, protože je důležité nádoby uzavřít tak, aby se k oleji nedostal vzduch. Bylinky používejte zásadně čerstvé, omyté a osušené, citrusové plody nejlépe v biokvalitě. Pak už stačí kvalitní olej, nejlépe olivový, ale může být i slunečnicový, který lze použít studený, ale zahřátý na 60 °C je lepší, protože se v něm snáze uvolní vůně a chutě ingrediencí, které jím zalijete. Česnek s chilli papričkami a několika kuličkami pepře můžete doplnit bylinkou, třeba malou snítkou rozmarýnu nebo několika lístky bazalky. Do některého z olejů nezapomeňte dát plátek citronu nebo limetky. Zkrátka vyhrajte si s chutěmi a dejte si záležet na vzhledu, obzvláště v případě, že lahvičku ochuceného oleje chcete použít jako dárek.

Koření z domácích zdrojů i to exotické nejen dodává patřičnou chuť jídlu, ale má i celou řadu pozitivních zdravotních účinků.



Jakkoliv můžeme kmín považovat za jedno z nejobyčejnějších koření, není tomu tak. Už v raném středověku mu přisuzovali magické schopnosti, a právem.



Při svátečním hodování je dobré mít po ruce bylinky a koření, které usnadní trávení. Z těch nejznámějších jsou to bazalka, máta, meduňka, anýz, oregano nebo heřmánek.





Další informace najdete v prosincovém vydání měsíčníku Zdraví.
 Zpět