Jak můžete chránit sebe, své zaměstnance či kolegy?

Koronavirus a Česko v karanténě je nejskloňovanější mediální téma posledních dnů. Podle přijatých opatření by se lidé měli pohybovat venku pouze pokud jdou do zaměstnání, k lékaři či do obchodu, nikde bezdůvodně nezdržovat a po práci zamířit rovnou do svých domovů. Co tedy můžete udělat proto, abyste pro své zaměstnance vytvořili co nejbezpečnější pracovní prostředí? Zakladatelka Loono MUDr. Kateřina Vacková ve spolupráci s MUDr. Martinou Čermákovou a dalšími odborníky pro vás sestavili patnáct doporučení, jak můžete své zaměstnance i sebe před nákazou chránit.


1. V první řadě je důležité, poučit své zaměstnance, aby situaci nepodceňovali a nezatajovali informace, například o nedávných cestách do zahraničí. Vyvěste preventivní plakáty.

2. Zásadním bodem je udržovat pracoviště čisté. Čistěte pravidelně veškeré pracovní plochy – stole, židle, počítače i telefony.

3. Podporujte na svém pracovišti důkladné a pravidelné mytí rukou. Častěji doplňujte mýdlo a vyvěste plakáty informující o správném postupu mytí rukou. Zejména pak upozorněte na nutnost mytí rukou po příchodu na pracoviště.

4. Zaveďte “bezkontaktní” zdravení – bez podání ruky či polibků na tvář.

5. Všechny své osobní schůzky se snažte přesunout na videokonference. Tam, kde zaměstnanci přichází do osobního kontaktu, zaveďte roušky. Poučte je, jak ji správně nosit.

6. Omezte společné stravování. Nechte zaměstnance jíst u stolů v kancelářích a v kuchyňkách nenechávejte sdílené jídlo.

7. Poučte své zaměstnance, že při kýchání či kašli je nutné si ústa zakrýt rukávem či předloktím, nikoliv rukou.

8. Zajistěte na pracovišti jednorázové kapesníky a uzavíratelné koše, do kterých budou lidé kapesníky odhazovat.

9. Sledujte aktuální doporučení Ministerstva zdravotnictví české republiky ke služebním cestám, která najdete v Manuálu přípravy pracoviště na onemocnění COVID-19.

10. Upozorněte zaměstnance, dodavatele a zákazníky, že pokud na sobě pociťují (a to i jen mírné) příznaky COVID-19, mírný kašel nebo zvýšenou teplotu (37,3 °C a vyšší), musí zůstat doma.

11. Upozorněte je také, aby se vyhýbali úzkému kontaktu s nemocnými.

12. Umožněte zaměstnancům čerpat tzv. sick days a pokud vám to situace umožňuje, přejděte na práci z domova.

13. Odkazujte pouze na kvalitní zdroje informací. Mezi nimi např. stránky Ministerstva zdravotnictví české republiky, Státního zdravotního ústavu či Světové zdravotnické organizace (WHO).

14. Pokud něčemu nerozumíte nebo si něčím nejste jistí, navštivte webové stránky Ministerstva zdravotnictví či zavolejte na infolinku 1212 či infolinku Státního zdravotního ústavu, čísla 724810106 a 725191367. Informace nově poskytují také zdravotní pojišťovny: VZP 952 222 222, VoZP 844 888 888, OZP 261 105 555, ČPZP 810 800 800, ZP ŠKODA 800 209 000, ZPMV 844 211 211, RBP 800 213 213.

15. Informace o pracovněprávních souvislostech pro zaměstnavatele najdete v MZčR či MPSV.

Další materiály i novinky o koronaviru naleznete na webu www.loono.cz/koronavirus.



 Zpět