Zažeňte migrénu řimbabou

Slovo řimbaba evokuje spíše nějakou dobráckou, leč neohrabanou, hromotluckou postavu z pohádek než okrasnou a hlavně léčivou rostlinu se skutečně silnými účinky – možná právě na ně má odkazovat název.

Na základě nových výzkumů byl zrušen rod Pyrethrum a druhy, které zahrnoval a vyskytují se i v české přírodě, byly začleněny do rodu vratič, latinsky Tanacetum. Tato šokující informace zřejmě většinu z nás ponechá v naprostém klidu, i když se dotýká také bylinky, kterou si v tomto čísle představíme. To, kam botanici řimbabu obecnou alias kopretinu řimbabu, někdy nazývanou také kopretinou římskou, přeřadili, je nejspíš úplně jedno nejen nám, ale i jí.


Kvete hodně a dlouho

Tato něžně vyhlížející trvalka, byť mnohdy až metr vysoká, s drobnějšími bílými květy pochází z jihovýchodní Evropy a jihozápadní Asie. V současnosti však už roste v celé Evropě a dostala se i do Číny, Severní i Jižní Ameriky, najdeme ji také na severu Afriky a v Austrálii. V některých oblastech je dokonce považována za invazivní rostlinu. U nás se odedávna pěstovala v zahradách jako léčivá rostlina, se zplanělou řimbabou se můžeme setkat ve volné přírodě. Ale protože existuje více odrůd, které se liší výškou a tvarem květů, není výjimkou ani pěstování kopretiny řimbaby v květináčích či truhlících na balkonech. Rostlinám se nejlépe daří na teplých a osluněných stanovištích s dostatečně propustnou půdou bohatou na živiny, zejména na dusík. V nádobách se řimbaba pěstuje převážně jako letnička, která se za péči odmění bohatou záplavou bílých květů s výraznými žlutými terči. Řimbaba obecná na záhonech a loukách, ale i v květináčích, kvete od brzkého léta až do podzimu. Rozhodnete-li se ji pěstovat, bude nejen krášlit, ale i léčit, když o to budete stát, což byste měli.


Bojovník nejen s migrénou

Sbírá se jak kvetoucí nať, tak samotné listy, přičemž obojí lze sušit i používat čerstvé. Z řimbaby obecné se připravují odvary, nálevy, čaje, obklady, výluhy a hlavně tinktura, která má nejsilnější účinnost. Léčitelé si této byliny cení především pro její analgetické schopnosti, díky nimž dokáže významně zmírňovat bolesti. Těm, kteří trpí migrénami, může pomoci nálev nebo tinktura z řimbaby. Tinktura při migréně se užívá při nástupu 10 kapek a pak každou půlhodinu dalších 10 kapek až do ustání bolesti nebo do celkového počtu 50 kapek. Jako prevence migrény se doporučuje i pojídání jednoho čerstvého listu denně, při samotné léčbě maximálně pět lístků za den. Na několik minut do ucha zasunutý čerstvý lupínek z řimbaby by měl pomoci také při léčbě zánětu středního ucha. Ovšem účinnější zřejmě bude vatička namočená v naředěné tinktuře nebo v nálevu, která se v uchu nechá působit zhruba 30 minut.


Klady, ale i zápory

To, že řimbaba v první řadě tlumí různé typy bolestí, je neoddiskutovatelný fakt. Funguje nejen při migréně, ale i při jiných bolestech hlavy, ulevuje při menstruačních problémech, uvolňuje křeče svalového a nervového původu a snižuje horečku. Přípravky z bylinky zlepšují látkovou výměnu, podporují trávení, využívají se při léčbě zánětu tlustého střeva a proti střevním parazitům. Při vnitřním i vnějším užití působí protirevmaticky, obklady pomáhají při kolikových zánětech břicha a také při léčbě kožních nemocí. I přes velké množství pozitivních účinků na zdraví má kopretina řimbaba i jistá omezení. Protože rozšiřuje cévy, nedoporučuje se těhotným ženám a také je nevhodné užívat ji společně s léky na ředění krve. Při konzumaci čerstvé byliny se u někoho může projevit alergická reakce v podobě vřídků v ústech. Není to jev častý, ale může k němu dojít. V takovém případě je nutné léčbu řimbabou ihned zastavit. Rostlina obsahuje pyrethrin a cinerin, látky, které mohou při vysokých dávkách užívaných nalačno způsobit podráždění žaludku, a proto platí, že nic se nemá přehánět, ani pojídání řimbaby. Což platí i pro jiné, byť léčivé rostliny. A mimochodem, kromě všech blahodárných účinků na lidské zdraví dokáže čerstvá i sušená nať kopretiny řimbaby odpuzovat moly, takže si na vašem šatníku nepochutnají.


Získejte ji snadno a rychle

V mnoha lékárnách a především v prodejnách, které se specializují na bylinky, dnes získáte řadu přípravků, které obsahují kopretinu řimbabu, většinou v kombinaci s dalšími účinnými bylinkami, minerály a vitaminy. Vybrat si můžete kapky, tinktury, kapsle, tablety i sušenou drogu, z níž si připravíte čaj či nálev na obklady a podobně. Koupit si můžete i řimbabovou mast. A pokud budete chtít zvolit poněkud náročnější cestu, můžete si mnohé přípravky vyrobit sami, obzvláště v případě, že vám řimbaba obecná roste na zahradě nebo v blízké přírodě.


Text: Anežka Kollmannová, foto: Shutterstock a archiv redakce

Jak se co dělá

Čaj se připraví zalitím jedné až dvou čajových lžic sušených listů řimbaby čtvrtlitrem vroucí vody. Nechá se chvíli odstát, slije se a popíjí. Chuť je mírně nahořklá.
Tinkturu vyrobíme jednoduše tak, že láhev – nesmí být z tmavého skla – naplníme do jedné pětiny nadrobno nakrájenou čerstvou natí. Poté ji zalijeme 65% lihem, lze použít i vodku, slivovici nebo jiný čistý alkohol, a necháme nejlépe měsíc louhovat, třeba i na slunci. Denně protřepáváme, poté slijeme přes filtr a máme hotovo. V běžných dávkách se tinktura užívá třikrát denně 30 kapek. Při akutních bolestech a křečích je možné užít jednu až dvě kávové lžičky jednorázově.
Mast je na přípravu trochu náročnější. Čerstvá kvetoucí nať se nakrájí najemno nerezovým nožem a upěchuje do tří čtvrtin keramického hrnku. Vše pak pomalu zalijeme buď vařícím vyškvařeným sádlem, nebo lanolinem až po okraj hrnku. Po vychladnutí uložíme na 24 hodiny do lednice, potom rozehřejeme, aby mast byla tekutá, a scedíme přes jemné sítko. Po tomto procesu zhruba hodinu vaříme, aby se odpařila voda, přičemž musíme neustále míchat. Po vychladnutí následuje uložení do ledničky na sedm dní a pak je mast připravená k použití. V tomto případě je rozhodně jednodušší si ji koupit hotovou.

Co je co

Odvar získáme, když části rostlin vložíme do vody pokojové teploty a tu uvedeme do varu na 15 minut. Pak necháme zhruba stejnou dobu odstát a scedíme. Odvar se připravuje především z drog obsahujících třísloviny (dubová kůra) nebo z kořenů rostlin.
Nálev se využívá zpravidla u květů, listů a natí, které se přelijí vroucí vodou a za občasného míchání se nechají 10 až 15 minut louhovat.
Macerát vznikne přelitím drogy studenou nebo vlažnou vodou, ve které se ponechá většinou šest až osm hodin, ale i déle máčet. Tento způsob přípravy je využíván zejména u slizových drog.
Extrakt je zahuštěný výtažek rostliny získaný extrakcí drogy různými rozpouštědly, například vodou, lihem, glycerolem a podobně. Extrakty mohou být tekuté až suché, to znamená získané úplným odpařením rozpouštědla.
Tinktura se nejčastěji připravuje macerací lihem. Výhodou tinktur je jejich stálost a vyšší obsah účinných látek.

V nádobách se řimbaba pěstuje převážně jako letnička, která se za péči odmění bohatou záplavou bílých květů s výraznými žlutými terči.



A mimochodem, kromě všech blahodárných účinků na lidské zdraví dokáže čerstvá i sušená nať kopretiny řimbaby odpuzovat moly, takže si na vašem šatníku nepochutnají.



V mnoha lékárnách a především v prodejnách, které se specializují na bylinky, dnes získáte řadu přípravků, které obsahují kopretinu řimbabu, většinou v kombinaci s dalšími účinnými bylinkami, minerály a vitaminy.





Další informace najdete v květnovém vydání měsíčníku Zdraví.
 Zpět