Nejčastější druhy plísní, které hrozí vaší kuchyni

Kuchyně, kde připravujete jídlo a umýváte nádobí, je potenciálním zdrojem nebezpečných plísní. Projděte si přehled těch nejčastějších a tipy, jak se s nimi vypořádat.


Ukrývají se v potravinách, na zdech i nábytku

Plísně jsou mikroskopické houby milující vlhký vzduch. Jejich přítomnost často poznáte pouhým okem i nosem. Místnost zamořená plísněmi má typický zatuchlý a navlhlý zápach. Žijí téměř kdekoli. Nejlépe se jim daří na nábytku, zdech, okenních rámech, podlahách, jídle, textiliích a lidské kůži.

Typické jsou i kuchyňské a další spotřebiče s vyšší vlhkostí, jako třeba myčka, zadní strana lednice, pračka apod. Jakmile se u vás plíseň zabydlí, bývá obtížné se jí zbavit. Rozmnožuje se totiž velmi snadno pomocí výtrusů neboli spor.


Nejčastější kuchyňské plísně

Štětičkovec
Plíseň z rodu Penicillium je nejčastější bytovou plísní. Jejím charakteristickým znakem je zelenošedá nebo modrozelená barva. Má nejraději ovoce, zeleninu a další potraviny s vysokým obsahem vody. Většinou si pochutnává na citrusech, kompotech, marmeládách, ovocných šťávách a pečivu. Potravinu napadenou štětičkovcem je třeba ihned vyhodit. Pokud plíseň vdechnete, mohou vám hrozit různé alergické reakce a také zánět očí, uší nebo plic.

Čerň střídavá
Plíseň s černým zbarvením napadá hlavně okenní rámy, zdi, rostliny a zeleninu. Jedná se o silný alergen, který může způsobovat i astmatické záchvaty a nemoci průdušek.

Plíseň hlavičková
Zkažené ovoce je častým zdrojem plísně hlavičkové. Vyznačuje se vláknitými chomáčky s tmavošedými výtrusnicemi a velmi rychle a jednoduše se množí. Velkou neplechu dokáže nadělat především alergikům.

Kropidlák žlutý
Jednou z nejnebezpečnějších plísní je kropidlák se žlutozeleným zabarvením. Miluje kombinaci tepla a vlhka. Kromě zdí a koberců často napadá i potraviny. Daří se mu zejména na arašídech, ořechách, cibuli, hroznovém vínu a pomerančích. Vylučuje karcinogenní mykotoxiny, které dokážou způsobit infekce a onemocnění jater, průdušek, plic či mozku.


7 tipů, jak se zbavit kuchyňských plísní



1. Vyčistěte dlaždičky
Usadily se plísně nejen na potravinách, ale také na kuchyňských dlaždičkách a jejich spárách? Vezměte si na pomoc dezinfekční přípravek určený k hubení plísní a celou plochu jím postříkejte. Nechte pár minut působit a poté plíseň i zbytky přípravku setřete.

2. Nechte obložení vyschnout
Po čištění nechte dlaždičky pořádně vyschnout. Pokud je venku teplo, stačí několikrát po sobě pořádně vyvětrat. Jestliže je chladno nebo vlhko, můžete si pomoci fénem nebo elektrickým vysoušečem.

3. Vymalujte
Pokud se plíseň usadila i na zdech, je důležité ji zcela odstranit. Postupujte stejně jako v případě dlaždiček a po vyschnutí zeď vymalujte barvou s obsahem jobocidu, který zabraňuje opětovnému růstu plísní.

4. Větrejte
V boji s plísněmi i při prevenci dbejte na pravidelné větrání celého interiéru. Během teplých měsíců můžete větrat dlouhodobě, v zimě stačí krátké a intenzivní větrání 2× za den.

5. Pořiďte si klimatizaci
S vysokou vzdušnou vlhkostí a plísněmi si dokáže hravě poradit moderní klimatizace. Tento pomocník udrží ve vašem bytě vámi zvolenou teplotu, sníží procentuální vlhkost a odstraní ze vzduchu alergeny, nečistoty, viry i bakterie. Plísně u vás doma tak nedostanou sebemenší šanci.

Nástěnnou klimatizaci snadno propojíte s ekologickým tepelným čerpadlem. Zajistí vám celkově čistší vzduch v zimě i v létě a výraznou úsporu nákladů.

6. Chraňte potraviny
♦ Při výběru potravin hlídejte, zda kupujete skutečně čerstvé ovoce a zeleninu. Pokud si všimnete sebemenšího náznaku plísně, napadenou potravinu si domů ani neodnášejte.
♦ Potraviny napadené plísní okamžitě vyhazujte.
♦ Alespoň 1× měsíčně čistěte lednici octovou vodou nebo speciálním čističem určeným pro vnitřní část lednic.
♦ Dózy pro uskladnění potravin udržujte suché a čisté.
♦ Pečivo nebalte do igelitového sáčku, ale uchovávejte ho v chlebníku.
♦ Sešlo se vám doma příliš ovoce a zeleniny? Část raději zamrazte, zavařte nebo usušte.
♦ Veškeré potraviny jezte před doporučeným datem spotřeby.

7. Kontrolujte vlhkost
Abyste měli jistotu, že je vaše kuchyň v bezpečí, hlídejte s pomocí vlhkoměru pravidelně stupeň vlhkosti vzduchu. Optimální jsou hodnoty mezi 45 a 60 %. Jakmile se vyšplhá nad číslo 60, začněte častěji větrat a kontrolovat stav potravin, zdí, dlaždiček a okenních rámů.




Komerční prezentace
 Zpět