Hubnutí i omlazení. Poznejte 6 zázračných účinků oliv

Tzv. věčný strom, který až 50 let po vysazení nenese žádné plody. Poté však začne s produkcí, která nepřestane po dlouhé stovky až tisíce let. Řeč je o olivovníku. Blahodárné účinky jeho plodů – oliv – se rozhodně vyplatí znát. Brzdí stárnutí, podporují hubnutí a umí další spoustu zázraků. Pojďte je poznat.

Dovolená v Řecku je krásný zážitek. Zůstanou vám na něj vzpomínky, které nikdy nevyblednou. Čím ještě si ale pobyt u tyrkysového moře připomenout? Stačí zajít do obchodu a koupit si výrobek z oliv. Právě v Řecku totiž olivovníky mají velkou tradici. Traduje se, že každý Řek vlastní alespoň jeden olivovník. Vy se samozřejmě také můžete pustit do jeho pěstování, jednodušší je ale pořídit si již hotový olivový olej nebo třeba kosmetiku z oliv. Na co všechno tedy olivy mají pozitivní vliv?




Zpomalují předčasné stárnutí

O olivovém oleji už v minulosti lidé hovořili jako o elixíru mládí. Čím si tento věhlas vysloužil? Je plný přírodních antioxidantů, především vitamínu E. Ten je schopný neutralizovat volné kyslíkové radikály a touto činností chránit buněčné membrány před poškozením. Jinými slovy pomáhá zpomalovat stárnutí buněk. I to je důvod, proč krémy určené pro zralou pleť často obsahují zdravé výtažky z oliv. Pokožka je po nich krásně jemná a hydratovaná.

Podporují spalování tělesného tuku

Zelené olivy obsahují jen minimum kalorií. Černé olivy už jsou o něco tučnější, když je ale každodenně nebudete jíst po hrstech, ani při dietě se jim nemusíte vyhýbat. Na dovolené v Řecku nebo jinde u moře vám olivy přinesli jako předkrm před hlavním chodem? Chtěli vám tak zkrátit čekání, jestli jste si ale pár oliv skutečně zobli, podpořili jste tvorbu žaludečních šťáv a zlepšili tak své trávení. I při dietě byste tedy olivám rozhodně měli dát prostor.



Posilují srdce a cévy

I když počty úmrtí na nemoci srdce a cév v posledních letech klesají, v Česku si tyto choroby stále drží smutné prvenství. Jak předcházet strašákovi jménem infarkt? Základem je zdravý životní styl. Koktejl vitamínů obsažený v olivách pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, předchází ucpávání tepen a snižuje riziko vzniku cévních onemocnění. Pozor jen pokud trpíte na vysoký krevní tlak. Olivy obsahují větší množství soli, která krevní tlak zvyšuje. Olivám se určitě vyhýbat nemusíte, za den byste jich ale neměli zkonzumovat více než pět.

Preventivně působí proti rakovině

Podobně jako infarkt, také rakovina mnohé straší ve snech. Podle mnoha odborných studií jsou olivy skvělou prevencí tohoto onemocnění. Výsledky španělské studie ukazují, že fenolické sloučeniny hojně zastoupené v olivách ničí rakovinotvorné buňky a brání růstu karcinomů. Americká studie pak závěry kolegů ze Španělska potvrdila a připojila k nim poznatek, že lidskou DNA chrání také antioxidanty. Olivy se z tohoto pohledu řadí mezi ty nejprospěšnější potraviny vůbec.

Pozitivně ovlivňují duševní pohodu

Málo sluníčka, spousta práce, nedostatek společenských kontaktů – a psychika trpí. Stres v menším měřítku je sice pozitivní a člověka dokáže nabudit, dlouhotrvající obavy a nemožnost vydechnout ale škodí. Co podniknout, když zrovna nemůžete vyrazit za odpočinkem k moři? Sedněte si k zajímavé knížce a při čtení uzobávejte olivy. Látky v nich obsažené odstraňují napětí a ulevují vystresované psychice. A jedna zajímavost na závěr: olivy se také odedávna považují za silné afrodiziakum. Můžete to vyzkoušet a partnerovi naservírovat olivový salát.

Olivový olej se také velmi hodí při přípravě zeleninového salátu například ke grilování. Napomáhá totiž lepšímu vstřebávání vitamínů do těla.





Komerční prezentace
 Zpět