7 nejnovějších trendů v mléčných výrobcích

Za poslední roky se kategorie mléčných výrobků dostala na úplně jinou úroveň. Možná, že budete překvapeni, co všechno už se z mléka vyrábí. „V obchodech dnes najdete rozmanité mléčné výrobky v moderních obalech prodlužujících jejich trvanlivost. Mlékaři reagují na současné potřeby zákazníků a vyrábějí také funkční potraviny a produkty pro speciální skupiny spotřebitelů, jako jsou děti, senioři, lidé trpící laktózovou intolerancí a popřípadě jinými chorobami. Sortiment se často inovuje a složení výrobků se mění tak, aby vycházelo z trendů moderní a zdravé výživy,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda ČMSM.


Koncem května byly na Oslavě mléka vyhlašovány vítězné výrobky letošního ročníku soutěže o „Mlékárenské výrobky roku 2019“, které perfektně naplňují současné spotřebitelské trendy. Které to jsou?

1) Bezlaktózové výrobky

V naší populaci je přibližně 10–12 % spotřebitelů, kteří mají problémy s trávením mléčného cukru – laktózy. Počet spotřebitelů s určitou nesnášenlivostí mléčného cukru také narůstá v souvislosti se stárnutím populace.

2) Vysokoproteinové výrobky

Obohacování mléčných výrobků dalšími mléčnými proteiny je vhodné nejenom pro lepší růst svalů či jako prevence řady civilizačních chorob, ale hodí se i jako výživa pro sportovce nebo seniory, kteří zvýšený příjem proteinů potřebují.

3) Etnické potraviny

Trh s etnickými potravinami má v tuzemsku výrazný růstový potenciál. Příkladem etnických potravin mohou být již zmíněné vysokoproteinové („řecké“) jogurty pocházející z Řecka, ale také skyry, pro jejichž výrobu se naše mlékárny inspirovaly původní islandskou technologií.

4) Návrat k tradičním potravinám

Příkladem oblíbených pokrmů našich babiček mohou být dvě letošní novinky - tvarohy tradiční chuti a konzistence.

5) Čerstvost, svěžest, zdraví a původ

Nejvíce novinek letos přinesly české mlékárny opět v sortimentu čerstvých mléčných výrobků, a to zejména zakysaných, které se právě skvěle hodí pro lehkou letní konzumaci jako osvěžující nápoje, svačinky či lehké večeře.

6) Vysoká kvalita a autentičnost

Novým směrem v sýrařství je výroba vysoce prozrálých kvalitních sýrů.

7) Convenience (pohodlí)

Výrobky, které spotřebitelům usnadňují přípravu pokrmů, jsou stále více žádané. Vyplývá to také z nedostatku času. Jedná se například o malé hoblinky extratvrdého sýra.

Konkrétní vítězné mlékárenské výrobky a mnoho dalších zajímavostí najdete na www.mlekovaszdravi.cz.







Komerční prezentace
 Zpět