Jídlo do krabičky  

Je ideální do práce, do školy i na výlet. A má tu úžasnou výhodu, že si do ní můžete dát to, co máte rádi. Zkuste to! Jídlo do krabiček má ovšem také svá pravidla.

Do krabičky na oběd nebo na svačinu si můžeme připravit nespočet rychlých dobrot. Stačí si zvolit oblíbené jídlo a s troškou fantazie ho modifikovat na krabičkovou verzi. Když máme rádi brambory, které jsme připravili na oběd, další den je můžeme zapéct se zeleninou, se slaninou a vejci (frittata) nebo z nich udělat lehký salát s kouskem masa, které také zůstalo od oběda. Pokud preferujeme zeleninu, můžeme si vyrobit zeleninový salát, curry či placky z červené řepy. Také si můžeme s sebou do práce vzít kousek masa, čerstvou housku a zeleninu – domácí hamburger si pak v práci připravíme za minutku. Podobná jídla si můžeme promyslet předem a vařit oběd či večeři pro rodinu tak, aby nám něco zbylo do krabiček.


Svačiny do školy

Ani dopolední nebo i odpolední svačiny pro děti nejsou přežitek. „Svačina by hlavně u dětí měla tvořit 10 až 15 % denního energetického příjmu,“ upozorňuje nutriční terapeutka Mgr. Miroslava Matějková, podle které jsou svačiny velice důležitým přísunem potřebné energie, hlavních živin, vitaminů a minerálních látek. Zkuste si proto na každý večer nebo ráno naplánovat rituál přípravy svačin i pro děti. A nezapomeňte je zapojit! Při troše snahy je přesvědčíte, že domácí svačinka může být zdravá, zajímavá i chutná. Hlavně jim nabídněte něco, co nepřipomíná nudný svačinový pytlík s namazaným chlebem. Místo něho jim dejte pita chléb nebo indický naan, které můžete upéct doma. Abyste omezili sladkosti ze školních automatů, zabalte jim do krabiček muffiny nebo jiné domácí koláčky. Úspěch má i ovoce všeho druhu, hlavně však takové, které se lehce „zobe“. Tedy maliny, jahody, borůvky nebo hrozny. Pokud mají vaše děti rády ořechy, nic nebrání přidávat je k svačině stejně jako syrovou zeleninu (mrkev, ředkvičky, okurky nebo minirajčátka).


Není krabička jako krabička

Především by měla být pevná, ale to není vše. Kromě zavírání berte v úvahu i materiál, ze kterého je vyrobená. Investujte do funkčního a pro děti i vizuálně atraktivního výrobku. Nejenom proto, aby se jídlo cestou nevysypalo, ale aby se vám oběd či svačina lehce připravovaly a později servírovaly. Ideální jsou krabičky dělené nebo „krabičky v krabičce“. Pokud lze krabičku nebo její části pevně uzavřít, můžete si vzít do práce prakticky cokoliv, třeba i polévku. Jen musíte myslet na to, že by měla na konzumaci čekat v lednici. A ještě jedno upozornění, které se týká nejenom dětí. Do krabiček, které si s sebou berete do kanceláře (ale také děti do školy), se nehodí příliš aromatické potraviny – nechcete přece zbytečně rozčilovat své kolegy! Při přípravě jídel do krabiček také počítejte s podmínkami, v nichž budete vy nebo děti jídlo konzumovat.


Několik pravidel pro jídla do krabiček

♦ Dávejte pozor na teplotu jídel, která vkládáte do jídelního boxu. Na horká jídla jsou určené speciální nádoby (termosky nebo boxy ze skla a kovu). Nezapomeňte, že při vložení horkého jídla do boxu a jeho uzavření se na stěnách může vysrážet pára, která negativně ovlivňuje kvalitu potravin a také jejich trvanlivost. Pokud si připravujete pokrm předem a pak ho máte v úmyslu dát do lednice, vždy ho dávejte do boxu vychladlý, nezávisle na tom, z jakého je materiálu.

♦ Když si připravujete jídlo večer, krabičku s jídlem uchovávejte vždy v lednici. Pokud máte lednici i v práci, vytáhněte z ní jídlo alespoň 30 minut před konzumací, aby získalo pokojovou teplotu.

♦ Boxy s jídlem je ideální přenášet ve speciální termotašce, hlavně v teplých dnech. V horkých dnech pak můžete ještě využít speciální chladicí vložky.

♦ Na přípravu jídla do boxů používejte jen čerstvé potraviny, tedy v žádném případě jídlo, které leželo v lednici několik dnů.
♦ Nepatří do nich ani potlučené nebo nahnilé ovoce nebo produkty s blížící se dobou trvanlivosti.
♦ Po každém použití krabičky důkladně umyjte zevnitř i zvenčí, speciální pozornost věnujte těsnění a všem spárám.

Text: Ivana Dulková, foto: Shutterstock a archiv redakce

Zeptali jsme se za vás
Jak správně sestavit dětem svačinu a co by v ní určitě nemělo chybět?

Stejně jako u jídelníčku obecně platí i u svačin, že ty vysoce průmyslově zpracované by si měly dopřávat jen občas. Využívejte především jednoduché, základní a také sezonní potraviny, z nichž svačinu snadno nakombinujete, a zároveň vás nebude stát tolik peněz. Vyhněte se kupovaným bagetám, sendvičům, lahůdkovým salátům i cukrovinkám. Namísto toho kupujte či upečte kvalitní chléb, vyrábějte domácí pomazánky, nezapomínejte na mléčné výrobky a místo sladkostí krájejte ovoce či pečte domácí buchty. Nezapomínejte ani na potřebu vápníku. Z běžného jídelníčku mají v tomto ohledu vysoký přínos mléčné výrobky (zejména tvrdý sýr), z nemléčných pak například listová zelenina, luštěniny, ořechy či semínka. Že najdeme v ovoci a zelenině celou řadu vitaminů, které prospívají naší imunitě, vědí zpravidla již děti ve školce. Aby se ale vitaminy mohly ve střevě vstřebávat a být skutečně k užitku, je potřeba zajistit jim tam kyselé prostředí. Kyselé mikroflóře střev pomáhají především fermentované mléčné výrobky, jako například jogurty, kefíry, zakysané smetany, acidofilní mléka, podmáslí či tvarohy. Děti se jejich konzumaci zpravidla nebrání. Naopak je mají velmi rády, takže toho při tvorbě svačiny chytře využívejte a nabízejte jim různorodé mléčné výrobky. Můžete je i podomácku obohatit. Výborné jsou například v koktejlech či smoothie. Můžete také tvořit různé dezerty do skleničky, vyrábět domácí pomazánky či dipy a jednoduše je dostat i do krémových polévek či omáček.

Odpovídá Bc. Barbora Charvátová, autorka blogu i knížky Máma v kuchyni (www.mamavkuchyni.cz).

Několik tipů do krabiček


Jablečné muffinky

Co budete potřebovat?
300 g jablek
120 g jáhlové mouky
130 g bezlepkových ovesných vloček
150 g mandlového mléka
1 vejce
50 g medu
20 g rozinek
20 g vlašských ořechů
6 g kypřicího prášku
skořici

Jablka omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Do mísy nasypeme jáhlovou mouku, a ovesné vločky. Směs obohatíme o mandlové mléko, jedno vejce, nasekané vlašské ořechy a rozinky. Obsah mísy ještě osladíme medem, „ovoníme“ lžičkou skořice a pak už všechny ingredience důkladně promícháme. Jakmile nám vznikne jednolité (trochu tekutější) těsto, přidáme do něj kypřicí prášek, přisypeme nakrájená jablka a ještě jednou vše řádně promícháme. Pak už těstem naplníme papírové košíčky, které hned vložíme do trouby a pečeme je na 180 °C zhruba pětadvacet minut.

Mrkvový salát

(asi 5 porcí)

Co budete potřebovat?
5 mrkví
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce balzamikového octa
1 lžičku tymiánu
sůl

Mrkev nastrouháme nahrubo, přidáme olej, balzamikový ocet, sůl a tymián. Vše promícháme a necháme asi hodinu proležet v lednici.

Domácí hummus

Co budete potřebovat?
150 g suché biocizrny
Vodu
3 stroužky biočesneku
0,5 dcl bio olivového oleje
Sůl
Pepř

Cizrnu propláchněte a přes noc ji zalijte vodou. Druhý den ji uvařte doměkka. Vložte luštěninu do mixéru společně s trochou vody, olivovým olejem a utřeným česnekem. Vše pečlivě promixujte, osolte a opepřete. Pokud bude směs příliš suchá, přilévejte postupně vodu do požadované konzistence.



Další informace najdete v březnovém vydání měsíčníku Zdraví.
 Zpět