Flexitariánská dieta

Možná není slovo dieta úplně správné, je to totiž životní styl. A není vůbec krutý ani drahý!

Flexitariánství způsobilo před dvanácti lety doslova poprask. Hlavně v Americe, kde o něm vydala knihu Dawn Jackson Blatner, americká dietoložka, výživová poradkyně a konzultantka basketbalového týmu Chicago Cubs. Za necelý rok se její stravovací návod stal doslova hitem, kterým se řídila i leckterá celebrita. Možná i díky tomu, že propagátorem flexitariánství se stal bývalý člen populárních Beatles Paul McCartney a jeho dcery Stella a Mary. A následovaly další osobnosti showbyznysu, mezi nimi Richard Gere, Oprah Winfrey či Cameron Diaz. A v čem tedy tkví tajemství tohoto dodnes světové opěvovaného stravovacího systému, který se dokonce stal jednou z nejlépe hodnocených diet roku 2019? Asi hlavně v rozumném kompromisu. Flexitariánství není totiž nic jiného než jedna z odnoží vegetariánství, při níž si ale sem tam můžete pochutnat na lahodném kusu libového masa. Pravda je, že v každém zdravém jídelníčku by měly mít velký prostor kvalitní potraviny rostlinného původu, které jsou průmyslově jen minimálně upraveny. Jsou totiž zdrojem cenných vitaminů, minerálních látek, vlákniny a tzv. fytonutrientů, které pomáhají chránit lidský organismus před různými bakteriemi, houbami a jinými zdraví neprospívajícími látkami. Z tohoto pohledu může tedy být flexitariánská strava pro zdraví velkým přínosem. Stačí si ohlídat dostatečný přísun železa a lze těžit z nižší hladiny krevních tuků, dobrého krevního tlaku a pestřejší střevní mikroflóry. To s sebou přináší výhodu lepší obranyschopnosti. Přiměřená hmotnost je už jen takovou třešničkou na dortu. A negativa? Při správném sestavení jídelníčku žádná nejsou. Flexitariáni vycházejí z rozumného přesvědčení, že člověk je všežravec, ale nemusí mít maso každý den.
Vše je jednoduše vyvážené

Základem flexitariánské diety je dbát na správné složení jídelníčku, který musí obsahovat všechny důležité živiny ve vyváženém poměru. Její vyznavači možná chtějí také zhubnout, hlavním cílem je však zlepšení celkového zdravotního stavu. Díky tomu, že tělo přijímá méně nasycených tuků a špatného cholesterolu, je výsledkem snížení rizika srdečních chorob, cukrovky a prý i onkologických onemocnění. Ztráta kilogramů je jen příjemným vedlejším efektem. Jako ve všem v životě i tady platí, že pro úspěch je třeba dodržovat nějaká pravidla. Ptáte se jaká?

Přece jen jde o vegetariánství, takže základem stravy by měly být zelenina, ovoce a obiloviny.
Maso nevynechávejte, ale dopřejte si ho maximálně dvakrát v týdnu. Ovšem pěkné a libové, tmavé jen opravdu velmi sporadicky. Uzenina není maso, takže salámy a klobásky k flexitariánství nepatří.
Rybu protentokrát také za maso nepovažujte. V tomto jídelníčku ryby můžete neomezeně.
Je známo, že nedostatek masa ve stravě s sebou nese určitá rizika, zejména pak nedostatek vitaminu B12. Přestože ve flexitariánské dietě maso úplně nevyřazujete, myslete na to a doplňujte ho vhodnými potravinami (např. špenátem, brokolicí, zelím).
Maso obsahuje i další živiny, které je třeba částečně nahrazovat. Slouží k tomu ryze vegetariánské potraviny, jako jsou tofu, vejce či fazole a čočka, různá semena, celozrnné cereálie a samozřejmě ovoce a zelenina.
Maso určitě není možné vyměnit za pečivo, sladkosti ani tučné sýry. To by se potom mohly příznivé účinky stravovacího režimu zvrtnout a přinést vám časem třeba cukrovku 2. typu.
Jiné potraviny živočišného původu, jako jsou mléko, vejce apod. flexitariáni jedí běžně.


Jak se stát flexitariánem

Vlastně není nic jednoduššího. Jak už sám název napovídá, stravovací režim je značně flexibilní a z větší části vegetariánský. Jako v každém režimu zdravého stravování je i tady doporučováno jíst pětkrát denně, tj. v režimu snídaně – svačina – oběd – svačina – večeře. Ale pokud jste zvyklí jíst třikrát denně, pak nic neměňte. Celý jídelníček se zakládá na absolutní jednoduchosti. Připraveno máte za chvilku, a přitom zdravě a chutně. Většinou pokrm sestává zhruba z pěti položek, které jsou v každém obchodě dostupné. Byli jste dosud milovníky masa? Pak se nemusíte nijak trápit a začněte zlehka. Stanovte si například jeden den v týdnu, kdy budete jíst pouze zeleninové pokrmy, tj. zůstanete bez masa. A v dalších dnech, kdy maso jíst budete, volte jen to opravdu kvalitní. Za nějakou dobu udělejte z jednoho bezmasého dne dva. Postupně byste měli dosáhnout toho, aby 80 procent vaší stravy bylo vegetariánské – a nezáleží na tom, který z vegetariánských směrů si vyberete. Ve zbylých 20 procentech si vychutnávejte maso – doma či klidně v restauracích, o kterých však víte, z čeho vaří. Je to prostě jen na vás.


Nebezpečím je jen pohodlí

Flexitariánská dieta má také svá úskalí. Není to ale samotným systémem, ale námi lidmi. Vyloučit z jídelníčku některé potraviny není totiž všechno. Mnohem důležitější je, abychom věděli, jaké potraviny nakupujeme a nebyli líní si je uvařit tak, jak se má. Nebo jít do restaurace, kde nabízejí nutričně hodnotné vegetariánské pokrmy. Největším nebezpečím flexitariánské diety je tedy naše vlastní pohodlnost. Jestliže si určíte, že nebudete pět dní v týdnu konzumovat maso, neznamená to, že ty dny budou začínat rohlíkem s tučným sýrem, pokračovat sušeným ovocem, odpoledním koláčkem ke kávě a polévkou zahuštěnou úžasně udělanou jíškou. Takový jídelníček není pro zdraví žádná výhoda, spíše naopak.


Text: Irena Bečvářová, foto: Shutterstock a archiv redakce

Ptali jsme se za vás
Je správné omezit významně konzumaci masa, jak to dělají flexitariáni?

Maso není nezbytné, lze ho nahradit jinými bílkovinami živočišného původu – například vajíčky, mlékem a mléčnými výrobky, které obsahují potřebné esenciální aminokyseliny. Druhy masa doporučuji střídat – bílé, červené a důležitý je i podíl konzumovaných ryb. Ty masem jsou, i když je flexitariáni za ně nepovažují. Kolikrát týdně maso jíst, nechám na každém člověku. Určitě je správné omezit uzeniny, uzené maso, grilované maso, řízky i pečené maso a dát přednost vaření či dušení Před řízkem s chlebem a malou kyselou okurkou bych jako žena dala přednost dušenému masu s mrkví a bramborem jako zdravější eventualitě. A mužům lze dušené maso připravit jinak, protože většina z nich zeleninu moc nemusí.

Odpovídá MUDr. Taťána Staňková, Centrum pro poruchy metabolismu a výživy, Poliklinika na Národní v Praze.

Skvělé hodnocení odborníků

Prestižní online magazín US News & World Report ve spolupráci s týmem zdravotnických odborníků různých oborů vyhodnotil v roce 2019 čtyřicet diet. Pak sestavil jejich žebříček od nejlépe hodnocených až po z odborného hlediska propadáky. Kritéria pro hodnocení byla bezpečnost, jednoduchost dietního programu, dostatečná výživnost diety a účinnost při hubnutí. Důležitou roli hrálo i to, zda redukční program pomáhá předcházet zdravotním problémům.
Flexitariánská dieta byla označena jako nutričně vyvážená, která pomáhá hubnout zdravou cestou a bez jojo efektu. Podle odborníků se podílí na posilování odolnosti člověka vůči onemocněním a má pozitivní vliv na srdce a celý oběhový systém.
Kladně byla hodnocena možnost nevynechat zcela maso. Celkově flexitariánská dieta spočinula na 2. místě v kategorii Nejlepší dieta celkově (mimochodem o místo se dělí s DASH dietou, kterou jsme vám představili v minulém čísle) a stejně se umístila mezi nejlepšími rostlinnými dietami. V kategorii Nejlepší diety pro zdravé stravování zaujala třetí a v Nejlepších dietách na hubnutí čtvrtou příčku.




Více informací naleznete v květnovém vydání časopisu Zdraví.
 Zpět