Zahřejte se a získejte energii!

Chladné dny jsou tu. Spolu s nimi často měníme jídelníček. Lehké zeleninové saláty střídají teplé polévky nebo horké nápoje z čerstvého zázvoru, které nás zahřejí a dodají nám energii. Právě ta nám v zimním období, kdy se dříve stmívá, může chybět.

Jídlo by člověku mělo dodat energii. Přesto se poté, co se najíme, můžeme cítit unavení. Platí to hlavně pro čas oběda. Větší porce teplého jídla člověka mnohdy udolá a nad prací se mu pak v odpoledních hodinách klíží víčka. Proč se tak děje, se ví už dlouho. Vědci totiž zjistili, že vysoká hladina glukózy v krvi, jež po jídle přichází, může "vypínat" mozkové buňky, které člověka normálně udržují ve stavu bdělosti a čilosti. „Strava také potřebuje nějakou energii na strávení vydatného oběda, ale její energetický přínos je vždy větší než ztráty,“ upozorňuje PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, která dlouhodobě varuje před konzumací nezdravých potravin. „Ty nám na jedné straně přidávají nežádoucí hmotnost, ale současně mohou ubírat energii. Zvyšují tak riziko chronických degenerativních nemocí, které jsou velmi vyčerpávající,“ upozorňuje odbornice. Synonymem zdravé stravy jsou pro ni tzv. skutečné potraviny, která neobsahují žádná aditiva. „Nasytí nás, dodají živiny a energii, nejsou návykové, nepřejídáme se s nimi,“ věří Margit Slimáková. Skutečné zdraví prospívající potraviny by podle ní měly být základem každodenního jídelníčku. „Takový jídelníček pak nerozhodí nic, co je trochu mimo - třeba babiččiny buchty anebo vánoční pečivo. Budete-li svou výživu stavět na potravinách, které jsou skutečné kvalitní a s maximem živin, nejlépe lokální a sezónní, určitě neprohloupíte. „Mohou to být třeba ostružiny, rukola, vejce, vlašské ořechy anebo ryby,“ uvádí konkrétní příklady.


Vsaďte na zázvor a vývary

Co tedy jíst, když nám chybí energie? Sáhněte po potravinách, které vás zahřejí. Posnídejte například horkou ovesnou kaši, nejlépe s medem. Skvěle vás prohřeje také čaj z čerstvého zázvoru, který se podává při léčbě běžných nachlazení, protože působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém. Obsahuje totiž celou řadu vitamínů, třeba vitamín A, B1, B2, C, E, ale i minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Dále stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol, předchází vzniku chronických onemocnění a dýchacích cest, pomáhá při redukci váhy a mimo jiné působí jako afrodiziakum. Mezi další potraviny, které nám v zimě udělají dobře, patří špalda, pohanka, čočka nebo fazole. Intuitivně zařazujeme do jídelníčku v chladném období také nejrůznější druhy polévek, vývary, růžičkovou kapustu nebo červenou řepu. Na zimu se také lépe hodí tepelně upravená zelenina. A nikdo by neměl šetřit s cibulí, česnekem anebo třeba křenem.


Každý má jiné chutě

Přesný jídelníček na doplnění energie ale Margit Slimáková nemá. „Takový jednoduše neexistuje. Každý z nás má jiné chutě, potřeby a zvyklosti. I výživově sebedokonalejší jídelníček nikomu nepomůže, když nebude chutnat anebo respektovat možnosti a zdravotní stav jednotlivce. Proto vzorové jídelníčky nedělám a v poradenství vždy stavím na konkrétním klientovi s jeho potřebami a chutěmi,“ říká zkušená odbornice a znovu připomíná, že podle ní jsou základem zdravého jídelníčku skutečné kvalitní potraviny.


Pozor na cukry a trans tuky

Se slovem energie se často pojí cukry nebo energetické nápoje a tyčinky. Jsou nám ale k užitku? A dodají opravdu energii? „Cukry dodávají rychlou energii. Po jejich příjmu se cítíme brzy dobře - a to částečně i jejich návykovostí, ale rychlá energie znamená i její rychlé spálení. Po nadbytku energie následuje rychle i její nedostatek. Odborně létáme z hyperglykémie do hypoglykémie. V hypoglykémii – nedostatku cukru - jsme unavení, bez energie a myslíme jen na potřebu další dávky cukru,“ vysvětluje Margit Slimáková a dodává, že přílišná konzumace cukru přetěžuje slinivku břišní. Tím se zvyšuje riziko vzniku inzulinové rezistence a následně riziko vzniku nadváhy, cukrovky a nemocí srdce a cév. Dávkování se cukry ve sladkostech anebo tzv. energetických tyčinkách a nápojích proto dlouhodobě jenom škodí. A jak je to v tomto ohledu s tuky? Doporučení omezovat tuky celkově a nejvíce ty živočišné pochází z přesvědčení o jejich škodlivosti, kterou ale nejnovější a nejkvalitnější studie nepotvrzují. „Jasná je škodlivost trans tuků, které byly základem mnoha margarínů v dobách jejich největší slávy. Přirozeně se vyskytující tuky ve skutečných potravinách jako třeba ve vejcích, avokádě, kokosech anebo kvalitním mase jsou v rámci zdravé výživy v pořádku,“ upozorňuje PharmDr. Margit Slimáková.


Dopřejte tělu to nejlepší

Každý člověk někdy ve výživě někdy chybuje, odborníci ale už dlouho mluví o tom, že případné chyby v jídelníčku bychom si neměli vyčítat. „Zásadní pro prospívání je životní pohoda. Nemá smysl do sebe s nechutí cpát pohanku ani se hroutit, když sníme koblihu, samozřejmě myslím tu celozrnnou. Důležité je stále se snažit tělu dopřávat to nejlepší jídlo a tu nejlepší péči. Když to budeme dělat každodenně, budeme se cítit čím dál lépe a výjimky nás neohrozí, ani nerozhodí,“ uzavírá Margit Slimáková.


Text: Andrea Skalická, foto: Sutterstock a archiv redakce

Zeptali jsme se za vás

Na jaké složky potravy bychom měli dávat pozor především, pokud se cítíme oslabení a energie nám chybí?

V okamžiku, kdy se necítíme dobře, často nejvíce prospěje dát tělu prostor odpočívat. Tedy možná raději než hledat, co jíst, zkusit chvíli nejíst. Většina z nás má dostatečné zásoby a více než nedostatek jídla nás ohrožuje přejídání anebo nedostatek živin z přejídání se nezdravostmi, které je nedodávají. Proto doporučuji pár hodin i pár dnů hladovku anebo střídmější a lehčeji stravitelná jídla jako jsou třeba poctivé vývary a krémové polévky.

PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu (www.margit.cz)

5 hřejivých a zdravých potravin

1. Černé fazole. Obsahují složené sacharidy, což znamená, že tělo tráví fazole pomaleji, nekolísá tak hladina cukru v krvi a člověka díky tomu netrápí neovladatelné chutě. Mimo to jsou fazole dobrým zdrojem železa, draslíku, zinku a dalších minerálních látek.

2. Dýně. Dýně slouží nejen jako krásná podzimní dekorace, ale hlavně je zdrojem provitamínu A. Díky obsahu beta-karotenu má také antioxidační vlastnosti. Lahodná je například dýňová polévka.

3. Pečená jablka. Udělejte si hřejivý dezert z podzimních jablíček a dostaňte do svého těla nerozpustnou a rozpustnou vlákninu. Budete mít menší hlad. Při přípravě pečených jablek vynechte cukr. Jablíčka jsou sama o sobě dost sladká. Pro vylepšení chuti je raději posypte troškou skořice.

4. Sladké brambory. Batáty oživí váš talíř barevně a především do sebe dostanete betakaroten, vitamin C a vlákninu. Můžete je dusit, udělat z nich kaši nebo péct v troubě jako hranolky. Nepotřebují solit. Stačí je ochutit třeba rozmarýnem.

5. Chilli. Další úžasnou ingrediencí v kuchyni jsou chilli papričky s obsahem kapsaicinu, který podporuje metabolismus a pomáhá v boji proti hromadění tělesného tuku. Prohřeje vás i stopové množství.



Další informace najdete v listopadovém vydání měsíčníku Zdraví.
 Zpět