Co byste měli vědět, než se vrhnete na další dietu!

Názory na to, co je a není zdravé hubnutí a která dieta je ta nejlepší, se nám mění před očima. Věda jde kupředu a nabízí stále nové poznatky o tom, co bychom měli jíst a pít a jak se hýbat ve prospěch našich tělesných schránek. Poslední dobou se dostávají ke slovu doporučení, která nás mohou překvapit svou jednoduchostí. Vracejí nás totiž k tomu, co je nám přirozené.

Než začnete měnit jídelníček, odbourejte mýty. V dnešní době už není takový problém sehnat si kvalitní informace na téma správné výživy. Existují ale stále ještě stravovací mýty, kterým zarputile věříme. Některé vznikají z pochybení a neznalosti. Ty se postupně posouvají a vyvracejí. Mnohé jsou však živené zájmovými skupinami, kterým prospívají. Toto je několik z těch, kterými byste se řídit neměli.


Mýtus 1: Je třeba jíst každé dvě hodiny

Tuto nebo obdobnou radu slyšel snad každý, kdo se někdy snažil shodit nějaké to kilo navíc. Jíme často menší porce jídla v dobré víře, že si zajistíme pocit plného žaludku a tím snáze odoláme pokušení se přejíst. Jenomže pozor! Pojídání všech možných svačin, svačinek a uzobávání mezi hlavními jídly vede k častějšímu uvolňování inzulínu a vzniku takzvané inzulínové resistence. A právě ta souvisí se vznikem obezity a cukrovky.

Mýtus 2: Pufované chlebíčky jsou vhodné pro hubnutí

Díky technologii výroby mají vysoký glykemický index, a tak se v našem těle chovají v podstatě jako cukry. Dochází k prudkému zvýšení a následně prudkému poklesu hladiny glukózy v krvi. A my máme zase hlad.

Mýtus 3: Cereálie jsou zdravou snídaní

Naprostá většina cereálií jsou vysoce zpracované obiloviny s přidaným cukrem. Pro náš organismus tedy nepřinášejí nic potřebného a prospěšného. Navíc i tato potravina nám vyžene cukr v krvi pěkně vysoko.

Mýtus 4: Jím blbě, ale vyběhám to

„Pohyb je naprosto skvělý, prospívá našemu tělu i náladě a velmi ho doporučuji. Ale pohybem nevybalancujeme nezdravé jídlo. Inzulínovou rezistenci ani narušené střevní prostředí nevyběháme. Tvrzení, že stačí jen pohyb a můžete jíst, co chcete, je lživé. Jestliže se budete hýbat pouze rekreačně, nic moc nespálíte. Jestliže se budete hýbat nadměrně, spálíte sice energii, ale také budete hladoví jako šakali, a proto sníte ještě více jídla,“ říká na toto téma PharmDr. Margit Slimáková.

Mýtus 5: Pro zdravou hmotnost je třeba striktně hlídat kalorie

Každé sousto, které polkneme, vede k metabolické, ale i hormonální reakci. Nenese tedy pouze kalorie, ale zejména informace, jak s nimi nakládat. Některé kalorie jsou zdraví prospěšné a aktivují metabolismus, jiné jsou návykové a jen po nich tloustneme.

Jak si najít dobrého poradce

Pokud se rozhodneme změnit životní styl ve prospěch zdraví, lepší kondičky a štíhlejší postavy, můžeme si na to najmout výživového poradce nebo to zvládnout bez něj. Profesionál by měl být nezávislý a vzdělaný. Neměl by doporučovat zázraky – diety ani přípravky či speciální potraviny. Takový člověk by si nás neměl připoutávat speciálními testy, jídelníčky či dlouhodobými konzultacemi. Zdravá výživa je jednoduchá, lze ji předat i jednorázově a my jako klienti bychom měli být schopni převzít zodpovědnost a doporučení zvládat v rámci svého běžného života.

Úspěšně zhubnout můžeme i sami

Zdravá strava a životní styl nejsou totiž nic extrémně komplikovaného. Nepotřebujeme k nim hluboké výživové znalosti ani schopnost analyzovat nejnovější lékařské studie. To, že je lepší si ke snídani uvařit kaši z ovesných vloček anebo si dát vejce se zeleninou (a klidně i s kouskem slaniny) než koblihy a hot dogy, ví každý. Zdravě jíst a tím i zdravě regulovat váhu totiž znamená především jíst skutečné potraviny, tedy potraviny, které nebyly nijak či minimálně průmyslově zpracovány. Takové potraviny nás zasytí a dodají všechny potřebné živiny a chutnají skvěle. Přitom nejsou návykové, takže se jimi nepřejídáme. Vyhnout bychom se určitě měli nepřirozeným stravovacím omezením a režimům. Ty jsou pro nás velmi stresující a uvolněné stresové hormony pomáhají ukládat tuky – pak tloustneme i z vody!

Light potraviny – co od nich čekat i nečekat

Naše babičky pojem light neznaly. Dnes jsou „lehké“ potraviny in. Do našeho povědomí se zapsaly jako synonymum zdraví a štíhlosti. Z velké míry je to díky reklamě, která právě tento efekt slibuje. Výrobci tímto označením poukazují na snížený obsah kalorií v potravině, kterého nejčastěji dosahují snížením obsahu tuku a cukru. Není tedy divu, že jsou při nákupu v supermarketu první volbou hubnoucích, kteří se právě těmto takzvaným prázdným kaloriím snaží vyhnout. Ani u light potravin bychom ale neměli spoléhat na reklamní sliby, ale zvážit i fakta, na která nás reklama neupozorní, a to zejména u mléčných výrobků, pečiva a výrobků se sníženým obsahem cukru. Právě po jejich „lehkých“ variantách totiž saháme při dietách nejčastěji.

Mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku

Snížením obsahu mléčného tuku v potravinách se sníží obsah vitaminů v nich. Pokud je tuk nahrazen škroby a cukry, pak se jejich množství v naší stravě ještě zvýší. Nakonec se v našem těle přemění na zásobní tuky. Odtučněné potraviny nás také méně zasytí a v neposlední řadě nám ani nebudou chutnat. Budeme mít tendenci se dojídat pochutinami obvykle mnohem kaloričtějšími. Velkým minusem odstranění tuku z mléčného výrobku je i to, že přicházíme o vitamin D, který hraje zásadní roli při vstřebávání vápníku. Nabízí se tedy otázka, jestli má vůbec smysl kupovat třeba takový light jogurt. Rozumnou volbou jsou například bílé jogurty s obsahem tuku do 3 %, do kterých nejsou přidávány škrobové složky a které neobsahují ovocný přislazený podíl. Tyto jogurty jsou chutné a mají obvyklou jogurtovou texturu.

Chleby se sníženým obsahem škrobů obohacené o protein

Takovéto chleby jsou svým způsobem z hlediska obsahu živin revoluční. Oproti konzumnímu chlebu, který se těší největší oblibě, mají poměr obsažených bílkovin a sacharidů naprosto převrácený. Je to cesta, jak zejména večer omezovat sacharidy a cukry v potravě (tedy opačný způsob než u light potravin při snižování tuků, kde naopak obsah sacharidů po přídavku škrobů narůstá). Současně jsou povýšeny bílkoviny a v tomto případě i tuky (díky obsaženým semínkům olejnatých plodin – lnu a slunečnici), ale také vláknina.

Nula kalorií

Ve chvíli, kdy si koupíme například nápoj, ve kterém za sladkou chutí nestojí ani jedna kalorie, můžeme mít pocit, že jsme vyhráli. Nahrazení cukru sladidly ale není z dlouhodobého hlediska ani zdaleka tak prozíravé. Statistiky ukazují, že za posledních dvacet let ve světě prudce stoupla jak spotřeba sladidel, tak i obezita populace. Jinými slovy náhrada cukrů sladidly není tím správným způsobem na cestě k úpravě hmotnosti. Sladidla totiž zvyšují chuť na sladké a chuť k jídlu obecně. Neodnaučují nás slastné vnímání sladké chuti jako velkého potěšení. Navíc tyto umělé náhražky cukru zpomalují trávení. Lze říci, že chutné potraviny s přiměřeným obsahem tuku a cukru jsou z hlediska výživy daleko lepší než extrémy bez nich. Závěrem je třeba dodat, že k té nejlepší péči o tělo patří i dostatek spánku a pohybu, pobyt na čerstvém vzduchu, přátelé a dobrá nálada. Bez nich se totiž nebudeme cítit dobře, ani když budeme chodit v kostýmku konfekční velikosti 38.

Text: Lenka Bicanová, odborná spolupráce PharmDr. Margit Slimáková, foto: Shutterstock a archiv redakce



Ptali jsme se za vás
Při snaze snížit váhu často narážíme i na problém závislostí, kterých není lehké se zbavit, například na cukru nebo soli. Máte nějaká doporučení, jak i toto zvládnout?

Chutě nejvíce honí právě ty, kteří neustále nepřirozeně omezují stravu. Jako základ řešení chutí proto doporučuji nejdříve začít normálně jíst. Dopřát si jako základ dne tři hlavní jídla, která budou mít dostatek bílkovin a tuků, které dlouhodobě zasytí a jakékoliv chutě omezí. Sůl bych nijak speciálně neřešila. Stačí jíst skutečné potraviny – tedy omezovat ty vysoce průmyslově upravené, které jsou největším zdrojem přesolování. Doma pak už můžeme solit podle chuti.
PharmDr. Margit Slimáková



Další informace najdete v prosincovém vydání měsíčníku Zdraví.
 Zpět