Správná strava při artróze

Problémy s klouby, které mají původ v artróze nebo artritidě, postihují řadu osob bez ohledu na věk. Úlevu od projevů těchto nemocí a od nepříjemné bolesti může přinést vhodná strava. Co by mělo být pravidelnou součástí jídelníčku, a co je naopak lepší ve stravě omezit?

Na úvod bychom si měli připomenout rozdíl mezi artrózou a artritidou. Artróza (osteoartróza) je nezánětlivé onemocnění, při kterém dochází k poškození kloubní chrupavky. Důvodem může být například nadměrné zatěžování kloubů nebo dříve prodělané kloubní onemocnění. Kvůli poškozené chrupavce má postižený kloub omezené možnosti pohybu a pacienti pociťují různě silné bolesti. Artróza postihuje nejčastěji velké klouby, jako jsou kolenní a kyčelní klouby. Naopak artritida (revmatoidní artritida) je autoimunitní zánětlivé onemocnění, při kterém imunitní systém napadá vlastní tkáně a způsobuje zánět. Revmatoidní artritida se může týkat jakýchkoliv kloubů v těle. K nejčastějším projevům patří otoky, bolesti nebo omezení hybnosti kloubů. Přesné příčiny nejsou známy, ale svou roli v rozvoji artritidy mohou kromě nesprávně fungujícího imunitního systému hrát prodělaná zánětlivá onemocnění či dědičnost.


Kloubům prospěje zelenina, ryby i ořechy

Nemoci kloubů mohou být bolestivou záležitostí, která značně znepříjemňuje každodenní život a velkou část volnočasových aktivit. Pacienti mnohdy hledají různé způsoby, jak podpořit léčbu naordinovanou lékařem. Jedním z nich může být i správná strava. „V případě artritidy, která je zánětlivým onemocněním, navrhuji zavést tzv. protizánětlivý způsob stravování. To znamená každý den do jídelníčku zařazovat potraviny se silnými protizánětlivými účinky,“ uvádí nutriční terapeutka BSc. Eva Westerhuis Hausler. „Konkrétní potraviny, které takto působí, jsou například listová zelenina, zázvor, brokolice či vlašské ořechy. Z ovoce doporučuji borůvky, maliny a ostružiny v biokvalitě – v zimě dobře poslouží například vlastní mražené zásoby. Protizánětlivé účinky má i koření kurkuma a různá semínka, například lněná a chia,“ vyjmenovává možnosti nutriční terapeutka. „V neposlední řadě by součástí jídelníčku měly být čerstvé ryby obsahující omega-3 nenasycené mastné kyseliny, zejména losos, sardinky a makrela. Důležité je prověřovat zdroj těchto ryb a vyhýbat se těm, které pocházejí z chovných farem, kde se do nich mohou dostat různé škodlivé látky či bakterie,“ upozorňuje Eva Westerhuis Hausler. Další kategorií potravin, které mohou ulevit od bolesti kloubů, jsou „přírodní anestetika“. Tyto potraviny obsahují složku označovanou jako MSM (metylsulfonylmetan) a při artróze i artritidě tlumí bolest. Příznivě působí také na otoky kloubů. Mezi potraviny obsahující MSM patří například česnek, cibule, chřest a čerstvé i nakládané kyselé zelí.


Neopomíjejte chutný a prospěšný řapíkatý celer

Při kloubních onemocněních je stejně jako u řady jiných nemocí důležité dbát na pravidelný a pestrý příjem vitaminů, zejména vitaminů A, C, D a E. „Při výběru ovoce a zeleniny se soustřeďte na pestrost. Například v ananasu je obsažena velmi zajímavá látka zvaná bromelain, která přispívá ke zmírnění otoků a tím pádem pomáhá zlepšovat pohyblivost postižených kloubů,“ přidává radu k výběru ovoce Eva Westerhuis Hausler. „Pokud si rádi připravujete ovocné a zeleninové koktejly, doporučuji začít do smoothie přidávat červenou řepu a řapíkatý celer, které obsahují mnoho cenných látek prospěšných právě pro revmatiky.“


Silný vývar pomáhá

V pozadí by neměl zůstat ani kvalitní domácí vývar. Právě „poctivý“ vývar z kostí a z hovězího masa je vynikajícím pomocníkem při projevech artrózy a bolestivých stavech. Díky vysokému obsahu kolagenu podporuje tvorbu nových kloubních tkání. Obsahuje také glukosamin sulfát, který podporuje regeneraci tkání, tlumí projevy zánětu a snižuje tak citlivost a bolestivost při kloubních onemocněních. Pokud chcete přirozené způsoby podpory zdraví při onemocnění kloubů podpořit i doplňky stravy, vhodnými produkty mohou být doplňky obsahující rybí tuk (tj. omega-3 nenasycené mastné kyseliny), kurkumu, glukosamin sulfát či MSM. Vždy ale pečlivě sledujte jejich přesné složení a v lékárně se poraďte s lékárníkem, jestli je vaše volba doplňku správná a jeho užívání nebrání například některé léky, které dlouhodobě užíváte.


Nadbytečná kila neprospívají, vhodný pohyb ano

Kromě správných stravovacích návyků je vhodné věnovat se takovým pohybovým aktivitám, které podpoří pohyblivost kloubů, ale nadměrně je nezatěžují. Plavání a cvičení v bazénu bývají dobrou volbou, protože voda nadlehčuje tělo a cvičení je pro pacienty snazší. Význam mají také pravidelné rehabilitace. Stav může naopak zhoršovat nadváha či obezita, proto se vyplatí dbát i na správnou tělesnou hmotnost. „Obezita může být mechanickým problémem, neboť představuje zátěž pro klouby, ale podílí se také na zánětlivých procesech. Tuková tkáň hraje roli při vzniku a rozvoji zánětu, který se oběhovým systémem může dostat až ke kloubům a napadnout je,“ vysvětluje souvislosti BSc. Eva Westerhuis Hausler. Ztuhlost, která je pro onemocnění kloubů typická, se navíc může zhoršovat vlivem stresu. Svaly, které jsou upnuté ke kloubům, se v rámci fyzické reakce na stres stáhnou a dostávají se do křečovitého napětí. Tím brání kloubu postiženému omezenou hybností v zaujmutí správné polohy a zhoršují stav pohybového aparátu. Péče o psychiku by se proto neměla podceňovat ani u kloubních onemocnění. Klid v duši můžete podpořit třeba právě dodržováním zdravého a vyváženého jídelníčku.


Text: Petra Kováčová, foto: Shutterstock a archiv redakce

Zeptali jsme se za vás

Kterým potravinám by se měly osoby s artritidou vyhýbat?

Pokud chceme stravou podpořit zdravotní stav při kloubních onemocněních, měli bychom se vyvarovat konzumace některých konkrétních surovin a potravin. Jedná se zejména o cukr a výrobky s vysokým obsahem cukru. Vysoká hladina cukru v krvi může zhoršovat průběh zánětu a projevy zánětlivých onemocnění. Nevhodné jsou také ztužené tuky a margaríny, které obsahují vysoké množství omega-6 mastných kyselin. Ty mají ve velkém množství nepříznivé prozánětlivé účinky. Nevhodné jsou také potraviny obsahující dochucovadlo glutaman sodný. Intenzitu bolesti a zánět samotný mohou při onemocnění kloubů zhoršovat i některé druhy zeleniny – jedná se o rajčata, papriky, brambory a lilek.


Odpovídá BSc. Eva Westerhuis Hausler, nutriční terapeutka, @nuevanutrition

Orientujete se v odborných termínech souvisejících s nemocemi kloubů?

Koxartróza – artróza kyčelního kloubu
Gonartróza – artróza kolenního kloubu
Spondylartróza – artróza postihující meziobratlové klouby
Monoartritida – zánětlivé postižení jednoho kloubu
Oligoartritida – zánět několika kloubů
Polyartritida – zánět postihující více kloubů
Periartritida – zánětlivé onemocnění, které postihuje tkáně v okolí kloubu
Risartróza – artróza postihující drobné klouby na ruce
Magnetoterapie – způsob léčby nemocí pohybového aparátu, při které se využívá magnetické pole
Elektroterapie – léčba, při které se využívá elektrický proud
Hydroterapie – léčebná metoda, při které se využívají různé vlastnosti vody
Nesteroidní antirevmatika – protizánětlivé léky, které se využívají například při léčbě kloubních onemocnění
Kortikoidy – léky s protizánětlivým účinkem, které umějí tlumit nadměrnou činnost imunitního systému
Metotrexát – patří mezi léky modifikující chorobu, umí potlačit zánět při artritidě
Chondroprotektiva – léky s pozitivním účinkem na kloubní chrupavku, používají se při léčbě artrózy




Další informace najdete v únorovém vydání měsíčníku Zdraví.
 Zpět